Kun sellu nimettiin biotuotteeksi


Kuva 1. Äänekosken sellutehdas. Lähde: Wikipedia/ Antti Leppänen. Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Kuva 1. Äänekosken sellutehdas. Lähde: Wikipedia/ Antti Leppänen. Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Kaikki eivät ehkä tiedä, että paljon hehkutettu cleantech on etupäässä jo käyttöönotettujen tuotteiden ja menetelmien uudelleennimeämistä. Jos jokin prosessi on vaikkapa vettäsäästävä, niin se on cleantech (Linkki). Suomeksi saman asian voisi sanoa vaikkapa ympäristöä vähemmän rasisttavaksi tekniikaksi, miksei puhtaaksi teknologiaksikin, kuten edellä linkitetty Wikipedia lainausmerkein tekee. Sensijaan em. artikkelin maininta Suomen cleantech-toimialasta lienee harhautusta tai vanhojen asioiden uudelleenluokittelua. Näin, koska koko ”toimiala”, tai iso osa siitä, on syntynyt uudelleennimeämällä.

Nyt sitten on uutisoitu päätöksestä rakentaa Äänekoskelle uusi sellutehtehdas (Linkki), jota kutsutaankin biotuotetehtaaksi. Olen haeskellut tietoja, mitä uusi tehdas tuottaisi (Linkki), enkä ole löytänyt mitään sellaista valmista tuotetta, mitä ei jo olisi tuotettu perinteisissä sellutehtaissakin sivutuotteina.  Uusi tehdas on tietenkin ajanmukaisen suunnittelunsa ansiosta energiatehokas ja kaikin tavoin moderni. Ilmeisesti myös sellunkeittoprosessia on kehitetty. Ympäristöasiat ovat hyvin huomioitu ja fosiilisesta energiasta on tyystin luovuttu. Jälkimmäinen seikka lienee ilmastopolitiikkaa.

Ilmeisesti biotuotetehtaan suunnittelussa on myös jätetty tilaa uusille biotuotteille (Linkki). Niistä kuitenkin puhutaan tulevana ja ehdollisesti, ”voitaisiin valmistaa” tai ”on suunniteltu”. Eräs ajatus lienee se, että noille sivuvirroille löytyisi omat yrittäjänsä tehtaan lähistölle ja tämä mainospuhe on tarkoitettukin heille, jos ehkä myös poliittisille päättäjille.

Kun itsellänikin oli vähän epätietoisuutta, että olisiko uuden biotuotetehtaan päätuote vaikkapa karboksimetyyliselluloosa, niin tulipahan tämäkin asia nyt selvitettyä. On toki ehdottoman hienoa, että uusi sellutehdas pystytetään Suomeen eikä ulkomaille. Ja pieni termien uudistuskin saattaa toimia piristävästi, etteipä siitäkään sen enempää kuin, että kaikkea se ilmastonmuutos teetättää.

3 responses to “Kun sellu nimettiin biotuotteeksi

 1. Eikös sellutehtaat ole aina ennenkin tuottaneet kaiken energiansa ja vielä myyneet sähköä verkkoonkin?

  Tämä cleantech on yritetty niputtaa ilmaston pelastamisen kanssa yhteen. Sillä kuulemma kustannetaan nämä pelastustoimet. Tarvitaan kyllä melkoinen suurennuslasi, jotta tämän yhteyden havaitsisi. Tukiaisautomaatti ja kansankusetuksen väline koko klusteri.

  Liked by 2 people

 2. Ihmettelin väitettä että Clean Tech on jo suurempi kuin metsäteollisuus. Totuus siinäkin on että moni toimiala on nimennyt itsensä uudellelleen, kuten yllä oleva esimerkki.

  Liked by 1 henkilö

 3. Sellutehtaan suljettu kierto on kehitetty Pöyryllä jo 20 vuotta sitten. Sinänsä hieno idea nimetä uusiksi näitä Suomalaisen teollisuuden saavutuksia. Samalla logiikalla myös Helsingin hiilivoimalaitokset voitaisiin nimetä vihervoimaloiksi. Ne kun hyödyntävät vastapainetekniikalla energiasta myös kaukolämpöä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.