Meri ei hukuta kaupunkejamme, ellemme niin tahdo


Kuva 1. Lähde Wikipedia/Rohde Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Kuva 1. Lähde Wikipedia/Rohde Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Nyt en enää löytänyt videoa, jossa kuvattiin rannikkojen tulvimista olettaen, että kaikki mannerjää planeetaltamme sulaa. Missään ei näkynyt aikalaskuria, joka olisi kertonut, montako miljoonaa vuotta mahdollisesti prosesessin oletetaan kestävän. Joka tapauksessa syntyi kuva hukkuvista kaupungeista.

WUWT-sivustolla Eric Worrallin tuore artikkeli kertoo esimerkin valossa (Linkki), etteivät kaupunkimme olekaan hukkumassa, vaikka meri kohoaisi.  Kaupunkeja voi nimittäin korottaa. Ilmastopelottelijat ovat tyystin vaienneet Chicagon kaupungin korottamisesta n. 150 vuotta sitten (Linkki). Kun asia osattiin hoitaa tuonaikaisella tekniikalla, niin toki se osataan hoitaa nytkin, kunhan toimeen tai tunkkiin tartutaan, kuten kuvassa 2.

Kuva 2. Briggin talo tunkeilla. Lähde: Wikipedia

Kuva 2. Briggin talo tunkeilla. Lähde: Wikipedia

 

Joku voi sitten keksiä esimerkkejä rakennuksista, joita ei voida nostaa. Esimerkiksi korkeiden pilvenpiirtäjien kohdalla edullisempi vaihtoehto voinee olla uhrata yksi kerros lisää maanalaiseen osuuteen ja rakentaa patomuuri talon ympärille, ellei sellaista rakenneta koko kaupunginosan ympärille.

Suomen oloissahan merenkohoamisessa kyse on muutaman sadaan vuoden aikajänteellä enintään meren pinnan palaamisesta jollekin aiempien vuosikymmenien tasolle (Linkki). Toki on todennäköisempää, että merenpinta laskee rannikoillamme, mutta entistä hitaammin.

Jos huomioimme kuvion 1 esittämän kohoamisen, n. 20 cm/100v ja kuvan 2 esittämän rakennusten kohottamisen, n. 2 m, niin voimme ennustaa, että kertakorjauksella saadaan kaupunkia korotettua sadoiksi vuosiksi mereltä turvaan.  Kun tavanomainen laskennallinen kuoletusaika uudella rakennuksella on 50 vuotta, niin todennäköisesti korotetut talot purettaisiin ennemmin kuin niille tulisi uutta korottamistarvetta, vaikka merivesi kohoaisi pahimpien ennusteiden mukaisesti. Pahimmissa ennusteissa tosin on mukana keskimerien suurempi kohoaminen lämpölaajenemisen ja gravitaation yhteisvaikutuksesta.

Verrattuna siihen, että nyt harjoitettu vihreä ilmastopolitiikka tuottaa mm. lisää märissä vaipoissa kituvia vanhuksia, vosimme ehkä panostaa enemmän tämän päivän ongelmiin ja uskoa, että huomisen ihmiset ovat kykeneviä vastaamaan vaikkapa mahdollisiin merien kohoamisen aiheuttamiin märkyysongelmiin omana aikanaan. Näin, jos jätämme heille taloudellisestikin toimivan ja teknologisesti kehittyvän yhteiskunnan. Älkäämme antako ihmisvihamielisten tai rahanahneiden pelottelijoiden tuhota sekä omaa nykyisyyttämme että lapsiemme tulevaisuutta.

 

One response to “Meri ei hukuta kaupunkejamme, ellemme niin tahdo

 1. RistoJ kirjoitti:
  ”… nyt harjoitettu vihreä ilmastopolitiikka tuottaa mm. lisää märissä vaipoissa kituvia vanhuksia, vosimme ehkä panostaa enemmän tämän päivän ongelmiin ja uskoa, että huomisen ihmiset ovat kykeneviä vastaamaan vaikkapa mahdollisiin merien kohoamisen aiheuttamiin märkyysongelmiin omana aikanaan. Näin, jos jätämme heille taloudellisestikin toimivan ja teknologisesti kehittyvän yhteiskunnan. Älkäämme antako ihmisvihamielisten tai rahanahneiden pelottelijoiden tuhota sekä omaa nykyisyyttämme että lapsiemme tulevaisuutta.”

  Mainiosti tiivistetty kappale. Niin monella tapaa monta asiaa.
  * Kun tuhlataan tuulimyllyihin, niin jää vanhukset märkiin vaippoihin.
  * Kun yhteiskuntamme toimii tehokkaasti ja tasa-arvoisesti, niin tulevatkin sukukupolvet kasvaa oppien kyvykkäiksi ja osaa ratkoa eteen tulevia ongelmia.
  * Kun ja jos mm. kaupunkeja jostain syystä halutaan siirtää, niin 50 vuotta on hyvä aikasyklimittari ajatuksille. Siinä ajassa viimeistään tavallinen suurkaupunki rakentaa itsensä upouudeksi muutenkin ja voi tehdä sen vaikka siirtyneeseen paikkaan.

  Esim Helsinki on toistaiseksi halunnut siirtyä aina vain merellisemmäksi. Näin koska toistaiseksi ei ole mitään merkkejä, että täytyisi vaihtaa suuntaa. Taitaa tämä merellistyminen jatkua .

  Muutoin on aina hyvä muistaa, että uutisissa välitetty kuva milloin mistäkin maailman ilmiöstä on useimmiten laajuudeltaan ja voimaltaan usein kuvattu epämääräisesti ja viime aikoina erityisen ’kasvihuone lämpenemispelkoisesti’. Eritoten Greenpeace-klaanin nykyinen mieliteema on levittää CO2-huolta tosiasioista piittaamatta. Esim. uppoavista saarista on mainiosti kirjoittanut ’Ilmastotiede’:
  https://ilmastotiede.wordpress.com/2015/03/09/vain-yksi-valtio-maailmassa-rahoittaa-carteretin-ilmastopakolaisia/

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.