Ehkä suurin ilmastouhkamme tarkentunut


Kuva 1.

Kuva 1.

Nettisamoiluni tuotti kiintoisan löydön WUWT-sivustolta (Linkki). Kyse on tarkentuneesta tiedosta jo vanhastaan tunnetusta Yellowstonen kalderasta (Linkki). Kuvassa 1 keskellä näkyvä magmavarasto onkin uudelleen arvioituna n. 4 kertaa suurempi kuin aiemmin on arvioitu. Tutkijoiden mielestä tämä löytö ei lisää kohteen vaarallisuutta. Asiaa ei esitetty niinkään, että jos aiempikin arvio olisi riittänyt täystuhoon, niin ei se siitä enää sitten pahene.

Jos verrataan tätä isoa ilmastouhkaa vähäisempään, ihmistekoisen CO2-uhkaan, niin uhkan vakavuuseron lisäksi erona on myös väitetty ennustekykyisyys. IPCC väittää kykenevänsä ennustamaan ihmistekoisen uhkan kehityksen, mutta kukaan ei väitä kykenevänsä ennustamaan kalderan purkausajankohtaa. Tuskin se ihan huomenna purkautuu, mutta sadan vuoden sisällä kaiketi olisi yhtä hyviä mahdollisuuksia kuin tuhannen vuoden päästäkin.

Ajatelkaapa tulevaisuuden ihmiskuntaa, joka on päässyt eroon kaikista muista energiamuodoistaan paitsi aurinkosähköstä. Sitten kaldera pimentää taivaan pariksi vuodeksi ja tulee ydintalvi ja sitä seuraava jääkausi. Vaikka en ole kovin hyvä ihmistuntija, niin veikkaan, että monia ketuttaisi tuo osittain itseaiheutettu tilanne.

Linkkejä

http://news.sciencemag.org/earth/2015/04/two-huge-magma-chambers-spied-beneath-yellowstone-national-park (Linkki). Science-lehden uutisartikkeli. Kommenteissa verrataan uhkaa ”tavonomaiseen” ilmastonmuutokseen.

http://unews.utah.edu/news_releases/scientists-see-deeper-yellowstone-magma/ (Linkki).  Tutkimusorganisaation lehdistötiedote. Kuva 1 on kotoisin tältä sivulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.