Uusi öljyhuippu tulossa Britanniaan?


Britannian öljyala saavutti toistaiseksi suurimmat tuotantolukunsa viime vuosituhannen loppuvuosina (Linkki). Tähän nähden sensaatiolehtien hehkutus uudesta valtavasta öljylöydöstä Englannista vaati tietojen tarkistamista (Linkki). Ainakin paikallislehti näyttää uutisoivan samasta aiheesta (Linkki).

Tämänhetkisten tietojeni mukaan löydöksessä on kyse osittain perinteisesti pumpattavasta maaöljystä ja osin mahdollisesti vesisäröttämistä vaativasta liuskeöljystä. Pumpattavan maaöljyn osalta tuotantokustannukset saattaisivat olla jopa Pohjanmeren esiintymiä alempia, koska merellinen toiminta on kalliimpaa. Hyödynnettävä öljymäärä on joka tapauksessa merkittävä Britannian mittapuulla, riittäen kymmeksi vuodeksi tai pitemmäksikin aikaa.

Britannialla näyttäisi nyt olevan hyvät mahdollisuudet energiaomavaraisuutensa parantamiseen (Linkki). Jotenkin surkealta tuntuu se, että vanhaan hiilikaivosmaahan tuodaan kivihiiltä. Olisiko Tacherin ja vihreän politiikan äpärä siinä? Tähän ei uusi löytö tuone suurta parannusta, koska öljyä ei isommin kannattane käyttää sähkön tuotantoon.

Ilmaston ja hiilidioksidipäästöjen osalta Britannian maaöljy tuskin aiheuttaa sen suurempaa ongelmaa kuin vaikkapa Saudi-Arabian maaöljy. Kenties britit jopa alkavat pumppaamaan hiilidioksidiaan piiloon, kuten norjalaiset ovat tehneet kaasukentillään (Linkki). Hiilidioksidin piilottamisen kannattavuuteen vaikuttanee etäisyys hyvästä hiilidioksidilähteestä, kuten hiilivoimalasta, öljy- tai kaasukentälle. Käsittääkseni Arabian öljykentillä ei ole lähellä Lontoon kokoista taajamaa.

Uudenlaisten energialähteiden käyttöä on perusteltu myös väitteellä, ettei fosiilisia polttoaineita riitä. Esillä oleva uutinen viittaa siihen, ettei tuo perustelu ole kovinkaan pätevä. Öljyä riittää vielä lapsenlapsillemmekin, kun nykyiset tuulimyllyt on romutettu.

Kuva 1. Wealdin allas kartassa keskellä. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: CC BY-SA 3.0

Kuva 1. Wealdin allas kartassa keskellä. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: CC BY-SA 3.0

Linkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/Weald_Basin#Economic_resources (Linkki) Wikipedia tietää, että Wealdin altaasta on saatu aiemmin mm. maakaasua, mutta tämä uusi löytö ei ole vielä tässä mukana.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas_in_the_United_Kingdom#Weald_Basin (Linkki) Vuoden 2014 tiedot vihjaavat öljyesiintymiin Wealdin altaalla.

http://en.wikipedia.org/wiki/North_Sea_oil (Linkki) Wikipedian artikkeli Pohjanmeren öljykentästä, johon uutta löytöä on enimmillään verrattu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesis%C3%A4r%C3%B6tys (Linkki) Wikipedian lyhyehkö ja haittapainotteinen artikkeli vesisärötyksestä suomeksi. Englanniksi löytyy sitten lisää tietoa.

 

Advertisement

One response to “Uusi öljyhuippu tulossa Britanniaan?

  1. Jep. Kaunista sinänsä. En nyt heti osaa todistaa, mutta sanon ankaran väittämän: Ennemmin kuin kannattaa tehdä aurininkoenergialla tai tuulienergialla varastopolttoaineita tai mitä hyvänsä ajopolttoaineita, kannattaaa se tehdä mieluummin tehdä ydinvoimalla vaikkapa ilman hiilidioksidista. Toki paljon ennen tätä ihan hiilestä, hiilipitoisista aineista.

    Eli siis kaikki muun kaltaiset puljailut on ihan leikkiä vaan. Mutta onhan energialla varaa leikkiä, mitään energiapulaa kun ei ole. Silti on ainakin köyhemmän järkevää miettiä mistä saisi milloinkin edullista energiaa. Ja aina on ihmisiä jotka ei ajattele mistä saisi edullista aututoilua vaan mistä saisi näyttävimmän mossauspelin.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.