Ilmastonmuutostako ilmastouutisoinnissa?


Kuva 1. Ikiroutaa Alaskan pohjoisrannikolta. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kuva 1. Ikiroutaa Alaskan pohjoisrannikolta. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Yllätyin lukiessani tuoretta, ikiroudan sulamista koskevaa, tiedeuutista Science Dailyn sivustolta (Linkki). Yllättyneisyyteni liittyi siihen, että uutisen painotus oli siinä, että hidas ikijään sulaminen antaa sopeutumisaikaa ihmisille. Oikeastaan otsikossa väitetään, että asteettainen ja pitkittynyt sulaminen antaa lisäaikaa sopeutumiselle. Kun vertaa uutista alkuperäiseen Alaskan yliopiston lehdistötiedotteeseen (Linkki), voi havaita, että Science Daily on nostanut ”lisäajan” otsikkoon.

Oikeastihan tuo lisäaika on vain merkki siitä, ettei aiempi tutkimus tai sen uutisointi ole ollut perusteiltaan kestävää. Wikipedian ikirouta-artikkelin voinee uskoa kohtalaisesti kuvastavan tuota vanhempaa näkemystä (Linkki).  Koska kuitenkin ikirouta sulaa ja vapauttaa kasvihuonekaasuja uudemmankin tutkimuksen mukaan, olisi pelottelupainotteiseenkin uutisointiin ollut mahdollisuus. Sivulauseeseen olisi voinut upottaa sitten sen vähättelyn, ”ettei ihan niin kovasti kiihtyen kuin aiemmin uskottiin”.

Se, ettei pelottelu-uutisointi olekaan oikein toiminut, näkynee WUWT:n uutisoimasta ilmastopelon vähäisyydestä USA:ssa (Linkki).  Climate Central kaivannee sekin vahvempaa propagandaa (Linkki), puhuessaan toivovajauksesta uutisoinnissa. Pelottelu ei ole johtanut CC:n toivottuna pitämään toimintaan.

Lopuksi vielä pahoitteluni lukijoille, pääsiäistaukoni venähti turhan hiljaiseksi viikoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s