Antroposeeni alkoikin jo 1610?


Antropseeni tarkoittaa uutta geologista aikakautta (Linkki), jolloin ihmiskunta on määräävässä asemassa myös maanpinnan kivikunnan muutosprosesseissa. Eläin- ja kasvikunnan osaltahan tämä on ihmisen valta-asema on tunnustettu mm. luonnonsuojelun olemassaololla. Saatamme ehkä helpostikin löytää ituhipin, jonka mielestä kaikki lajit ovat tasa-arvoisia, eli ettei ihmislajila ole erityisasemaa biosfäärissä. Mutta löydämmekö luonnonsuojelijaa, joka sälyttää päävastuun luonnonsuojelusta muurahaisille?

Nyt Science Daily uutisoi uudesta tutkielmasta (Linkki), jonka Lewis ja Maslin ovat julkaiseet Naturessa (Linkki). Antroposeenin alkamisen aikaikkunaksi näyttäisi muodostuvan vuodet 1610…1964.  Mielenkiintoisesti artikkelissa mainitaan, että  antroposeenin perustellumpaan alkuajankohtaan 1600-luvulla liittyi nopea ilmakehän hiilidioksdipitoisuuden aleneminen.

Jos hyväksytään ihmiskunnan määräävästi vaikuttava asema maapallomme geologisiin pintaprosesseihin, niin herää kysymys, että sallitaanko myös tarkoituksellinen hallinta, eli laajennettu geotekniikka (geoengineerin in English), johon sisältyy myös ilmastonhallinta?  Maailman hallinta vaatii sitten helpostikin myös oman hallituksensa? Ja edelleen olennaista on, että pyrkiikö hallitus tukemaan ihmisiä elämään kuten he itse haluaisivat, vai pyrkiikö hallitus viisaampana määräämään kaikille oikean tavan elää ja poistamaan väärinelävien mahdollisuudet?

Tähän sopinee ongelmia valaisemaan kertomus Russ Georgesta ja hänen kokeestaan levittää muutaman rekkalastillisen verran rautasulfaattia mereen (Linkki).  John Laumerin artikkeli kertoo laajemmin kokeen historian ja tilanteen n. vuosi sitten (Linkki). The Guardian taas kertoo (Linkki), mitä epäilyksiä ja syytöksiä esitettiin vuonna 2012. Kun mitään haittavaikuksia ei ole tiedossani, niin näyttäisikin siltä, että Russ George veikkasi tai tiesi paremmin kuin tiede- ja hallintoeliitti, mitä seurauksia rajoittavan ravinteen lisäyksestä on. Johan pelkästään lohisaaliit kasvoivat arvoltaan selvästi enemmän kuin ravinnelisän kustannukset olivat. Russ George sai tietenkin potkut työstään ja hänen tutkimusaineistonsa takavarikoitiin.

Toisaalta miljoonasta russegeorgesta voisi vaikka satatuhatta olla sellaisia, joiden tarkoitus olisikin päästä eroon jätteistään välittämättä sen enempää kaloista kuin ilmakehästäkään. Tässä tulee se hallinnoinnin ja valvonnan tarve esille, eikä varovaisuusperiaatettakaan voi kokonaan tuomita.

Luonnonsuojelullisesta näkökulmasta voidaan aina löytää jokin niukkaravinteisten olosuhteiden levä tai muu eliö, joka häviää kilpailussa toisille lajeille, jos kasvualustaan lisätään ravinteita. Jos sitten ihmislajia pidetään vain yhtenä lajina, ei ihmisen ravitsemuksen parantaminen riittäisi ravinnelisäyksen syyksi. Vaan kuten alussa totesin, jo pelkkästään ihmisvetoisen luonnonsuojelun olemassaolo kumoaa lajien tasa-arvoisuusajattelun. Voitaneenhan kansainvälisillä sopimuksilla rajoittaa joitain merien erämaa-alueita kaukana ihmisasutuksista niukkaravinteisiksi geenipankeiksi.

Merien laiduntaminen ja näiden laidunten lannoittaminen ratkaisisi ison osan ihmiskunnan ravinto-ongelmista ja saattaisi myös auttaa nopeasti tasaamaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden jollekin hyvälle tasolle. Optimaalinen taso tuskin on 1700-luvun lopun CO2-niukkuuden taso. Ihmiskunnan vihollisten varaan ei kannattane päätöksenteossa jättäytyä.

Linkkejä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuokkaus (Linkki) Wikipedia-artikkeli, jossa pääpaino on kuviteltujen haittojen torjunnassa, eikä esim. hiilidioksidin hyödyntämisessä.

 

2 responses to “Antroposeeni alkoikin jo 1610?

 1. Ovathan jotkut tutkijat esittäneet jo että jääkauden loppuminen olisi johtunut riisin viljelyn aloittamisen aiheuttamista metaanipäästöistä.

  Elämme megalomaanista aikaa. Kohta joku keksii myös miten ihmisen liian mukava elämä aiheuttaa auringonpilkkujen vähenemisen.

  Emme ole kauas kulkeneet ajoista, jolloin jumalille uhrattiin suotuisten säiden varmistamiseksi.

  Tykkää

  • Oitn antroposeenin alkamisen annettunja ja yritin sitten suhteuttaa tämän laajennetun tai globaalin geotekniikan sallimiseen. Russ Georgen tapaus viittaa, että ainakin merien laidunnusta voisi lisätä, jos vaikkei ilmasto siitä lopulta hätkähtäisikään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.