Hiilidioksidikammo tuottaa outoja tutkimuksia


Science Daily -uutissivustoa selatessani törmäsin kemiallisesti kiinnostavaan tapaan poistaa savukaasujen hiilidioksidia (Linkki). Kyse on tiivistelmän perusteella alkalimetallinitraattien muodostaman suolasulatteen käytöstä mangnesiumoksidirakeiden pinnalla (Linkki).

Uusi menetelmä on vasta perustutkimusta, ei vielä teknologiaa, vaikka uutisointi vihjaakin suoraan sovellettavuuteen. Pikaisesti päätellen vaikuttaisi tällä menetelmällä olevan seuraavia mahdollisia ekologisia, teknologisia tai ekonomisia puutteita:

  • Menetelmä poistaisi sillä sidotun hiilidioksidin lisäksi teknosfääristämme lannoitteeksikin kelpaavia aineksia (nitraattia, kaliumia, magnesiumia). Vertailukohtana vielä jo kehitetyt menetelmät, joissa hiilidioksidi eristetään suhteellisen puhtaana.
  • Kun  MgO valmistetaan tavanomaisesti magnesiumkarbonaatista, menetelmä lisää globaalia ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta vähintäänkin käytetyn prosessointienergian verran.
  • Koska savukaasuissa esiintyy nokea, voi eduksi esitetty matalampi lämpötila ollakin haitta. Räjähtävien, mustaruutia muistuttavien, seosten muodostus lienee mahdollista.

Miten näin on käynyt?  Näkisin erääksi ongelmaksi sen, että ilmastonmuutos on niin myyvä termi, että se vaikuttaa laajasti tutkimukseen. Suolasulatteen reaktiota edistävä merkitys on ihan kiintoisa ja mahdollisesti laajasti sovellettavakin, mutta kun siihen kytketään ilmastonmuutosta torjuva ajatus, lopputuloksena selostus saattaakin olla jotain naurettavan ja itkettävän tieteen väliltä.

Kuva 1. Magnesiumoksidia (MgO) kellonlasilla. Kuvalähde: Wikipedia/Walkerma

Kuva 1. Magnesiumoksidia (MgO) kellonlasilla. Kuvalähde: Wikipedia/Walkerma

Linkkejä

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ja2100005 (Linkki) Esimerkki menetelmästä, joka kierrättää hiilidioksidin sidontaan käytetyt ainekset.

http://newscenter.nmsu.edu/Articles/view/10964/nmsu-researcher-s-patented-tech-could-significantly-cut-co2-emissions (Linkki) Patentoitu menetelmä, jossa myös kierrätysmahdollisuus. Linkissä esiintyy myös arvio hiilidioksidin talteenoton liiketoiminnan 6,8 miljardin laajuudesta globaalisti vuonna 2019.

Mainokset

One response to “Hiilidioksidikammo tuottaa outoja tutkimuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.