Valetauko selittää ilmaston muuttumattomuuden


Kuva 1. Atlantin monikymmenvuotinen lämpötilavaihtelu van Oldenburgin AMO-indeksinä. Lähde: Wikipedia/Giorgiogp2

Kuva 1. Atlantin monikymmenvuotinen lämpötilavaihtelu van Oldenburgin AMO-indeksinä. Lähde: Wikipedia/Giorgiogp2

Jälleen laadittu uusi tieteellinen artikkeli (Linkki), joka selittää ilmaston lämpemättömyyden. Linkkejä osioon pyrin keräämään edustavan otoksen lämpenemättömyysselitysten lukumääräarvioista. Lukumäärä vaihteli viime syksyllä 39…66. Alempi lukumäärä lienee vertaisarvoidusti julkaistujen selitysten määrä, ylempään lienee otettu mukaan vain blogeissa esiintyviäkin selityksiä.

Science-lehdessä julkaistun tutkielman Atlantic and Pacific multidecadal oscillations and Northern Hemisphere temperatures kirjoittajat Byron A. Steinman, Michael E. Mann ja Sonya K. Miller todellakin käyttävät tiivistelmässä sanontaa ”false pause” lainausmerkkeineen. Käypä käännös on valetauko.Kirjoittajista Mann on juuri se Mann, jonka nimi on leikillisessä sanonnassa Mann-made climate change.

Tiivistelmän mukaan AMO (kuva 1) ja PMO selittävät suuren osan pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilavaihteluista. Monikymmenvuotinen Tyynenmeren oskillaatio (PMO) on sikseen vähän tunnettu ilmiö, ettei siitä löytynyt edustavaa kuvaa, joka olisi ollut käytettävissäni.

Säästän vaivojani, kun viittaan Bob Tisdalen esittämään kritiikkiin (Linkki). Hän kiistää käytetyn menetelmän kelpoisuuden. Laskettaessa tapahtuneen todellisuuden ja mallinnuksen erotusta saatetaan laskea ikäänkuin eksponenttifunktion ja sinifunktion erotusta. Todellisuus on siis sinifunktion kaltainen vaihteluineen ja mallinnus eksponenttifunktion kaltainen. Tisdalen mukaan erotus kuvaa pääosin mallien epätarkkuutta.

Omasta mielestäni on miltei väistämätön fysikaalinen pakko, että jos nyt vallitseva ”valetauko” on syklisen tekijöiden tulos, on jossain aiemmassa ilmastohistoriassa oltava ”valekiihdytys”. Tisdalen esittämässä kuvaajassa eräs sellainen olisikin ollut 1980-luvulta miltei tälle vuosituhannelle.

Voi vain ihmetellä, mitä suurelta määrältä selittelyjä olisi säästytty, jos merien toistuvat vaihtelut olisivat olleet ilmastomalleissa mukana. Tämä tietenkin sillä oletuksella, että nyt annettu selitys kattaa merkittävän osan selittämästään asiasta. Jos aiemmatkin selitykset olisivat olleet tieteellisen tasa-arvoisesti yhtä kattavia, nyt olisi selitettykin vain joitain prosentteja, mutta …

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150226144911.htm (Linkki) Lehdistötiedotteeseen perustuva uutisartikkeli tutkimuksesta.

http://www.livescience.com/49967-pacific-ocean-global-warming-pause.html (Linkki) Becky Oskinin artikkeli tutkielmasta. Tässä tuodaan esille myös ilmastomallien puutteellisuuden paljastuminen.

http://judithcurry.com/2014/09/01/how-long-is-the-pause/ (Linkki) Curryn blogi käsittelee lämpenemistauon pituutta ja luontaisen vaihtelun määrää, mutta se pääsi mukaan tähän listaan siksi, että siinä viitattiin selityksien lukumäärään 39.

http://www.reportingclimatescience.com/news-stories/article/pause-over-within-10-years-says-nasas-schmidt.html (Linkki) Nasan Gavin Schmidt väittää tietävänsä, että tauko on ohi 10 vuodessa. Vastaus Curryllekin?

http://www.climatedepot.com/2014/11/20/its-official-there-are-now-66-excuses-for-temp-pause-updated-list-of-66-excuses-for-the-18-26-year-pause-in-global-warming/ (Linkki) Morano on löytänyt 66 taukoselitystä.

http://www.scientificamerican.com/article/has-global-warming-paused/ (Linkki) Reilu vuosi sitten Sci. Am. todisti, ettei lämpenemistaukoa ole.

http://blogs.scientificamerican.com/observations/2015/02/26/the-pause-in-global-warming-is-finally-explained/ (Linkki) Tuore Sci. Am. kertoo, ettei taukoa oikeasti ole, mutta ”tauko” on nyt lopultakin selitetty alussa viittaamallani tutkielmalla.

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/climatechange/10337858/IPCC-report-the-temperature-pause-explained.html (Linkki) The Telegraph uutisoi syksyllä 2013 IPCC:n selittäneen tauon. Artikkelissa ei mainittu AMO:a eikä PMO:a.

http://wattsupwiththat.com/2014/09/11/list-of-excuses-for-the-pause-in-global-warming-is-now-up-to-52/ (Linkki) A. Watts sai taukoselitysten lukemaksi viime syyskuussa 52. Huomioin, että PDO + AMO on eräs selitys. Nyt esitetty selitys on kuitenkin hieman poikkeava, koska selittävänä tekijänä onkin PMO.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s