Ilmastopyssyllä omaan jalkaan?


Kuva 1. Parin viimevuoden satotilastoa.

Kuva 1. Parin viimevuoden satotilastoa.

Globaali tasapuolisuus on vaikea tavoite. Eri maissa on esimerkiksi erilaiset asuntojen lämmityskulut. Pitäisikö suomalaisten siirtyä kongolaiseen asuntojen lämmityskäytäntöön tasapuolisuuden nimissä ja vaikkapa hiilijalanjälkemme pienentämiseksi? Kongolaisvauvoja ei uhkaa pakkaseen paleltuminen sikäläisellä lämmitystavalla, mutta Suomessahan täällä olisi kovin vaikea pitää pikkulapset hengissä samalla tekniikalla.

Voisimme hetkellisesti kuvitella, että IPCC:n pahimmatkin ennusteet pitävät kutinsa. Olisiko silloin oikein, että me suomalaiset osallistumme ilmastotalkoisiin keskimääräisesti tai jopa esimerkillisesti? Mielestäni ei, vähän samasta syytä kuin edellisessäkin esimerkissä, sillä väärin toteutettu tasapuolisuus ei toimi tässä tasapuolisesti.  Otan esimerkiksi nyt vehänsadon, jota aihetta n. kuukausi takaperin sivusinkin Sää vaikuttaa satoon -blogissani. Globaalisti on ennustettu vehnäsadon laskevan (Linkki). Olisin toki valmis lyömään professori Rötterin kanssa ohrapirtelöstä vetoa, ettei laskua tapahdu ainakaan vuoteen 2020 mennessä, mutta mehän nyt kuvittelemme, että tämäkin epäilemättä IPCC-henkinen väite pitäisi kutinsa. Siltikin Suomessa vehnäsato oli viime vuonna huipussaan (Linkki). Kuvan 1 mukaan se on sitä myös hehtaarisatoisuuden osalta, vaikkakin miljardin kilon rajan rikkomisen ennätyssadossamme mahdollistikin viljelypinta-alan lisääntyminen. Kuvan 1 taulukko on kotosin Maataloustilastoista (Linkki), Taulukot-osiosta. Siinä on paljon mielenkiintoisia tietoja, mutta ohitan muut seikat tässä maininnatta.

Jos siis osallistumme ilmastotalkoisiin, vähennämme todennäköisesti satoamme. Ammumme siis omaan jalkaamme. Tässä tietenkin oletuksena, että osallistumisemme vaikuttaisi lämpötiloja alentavasti, mitä ei toki ole toistaiseksi ollut havaittavissa. Onhan aiemman eurooppalaisen tuotannon siirto Kiinaan lisännyt globaaleja päästöjä ja myös Euroopan päästöjä kulutuksesta laskettuna.

Näkisinkin, että globaali tasapuolisuus vaatisi kompensaatiota Suomelle, jos lähdemme edistämään itsellemme vahingollisia tavoitteita yhteisen hyvän nimissä. Ympäristöministeriö ja edelliset hallituksemme ovat tässä epäonnistuneet.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.