Real Science -juhlatalvi nro 2


Kuva 1. Jääpeite (musta/harmaa) Suurilla järvillä.

Kuva 1. Jääpeite (musta/harmaa) Suurilla järvillä.

Viime vuoden tammikuun viimeisenä päivänä kirjoitin stevengoddardin juhlatalvesta USA:ssa. Taas on talvi siellä ja stevengoddard pääsee nauramaan lämpeneminen aiheuttaa kylmenenemistä -väitteille (Linkki). Onpa Suomenkin lehdissä mainintoja USA:n paukkupakkasista, tässä IS-uutinen (Linkki). Se, että pakkasen paukahtelut aiheuttavat vääriä käsityksiä, viittaa siihen, että kova talvipakkanen on USA:ssa laajemmalla kuin miesmuistiin.  Ettei stevengoddard ihan turhaa naura, vaan jos katsoo tuosta oikealta palstalta linkkikuviani, niin Baltianmeri on varsin sula. Tämä tasapainottaa kuvassa 1 näkyviä lähes ennätysjäitä toiselta puolen palloa.

Eikä tässä voi yksin stevengoddardia syyttää globaalin näkemyksen puutteesta, koska USA:sta on löytynyt omasta mielestään riittävän viisaita ilmastotieteilijöitä, jotka ovat kuvitelleet voivansa malleistaan ennustaa jopa paikallisia ilmastonmuutoksia ja väittäneet, että jäät vähenevät ihmisperäisen ilmastonmuutoksen seurauksena Suurilta järviltä. Näinhän kävikin n. 40 vuoden ajan, mutta ei välttämättä käy edelleen, koska nämä kaksi liki ennätysjäistä talvea aiheuttavat jo ison kohottavan muutoksen aiempaan laskevaan suuntaukseen, katso kuva 2. Viimeisiltä 30 vuodelta trendi ei vaikuta enää selkeästi laskevalta. Enpä olisi kovin yllättynyt, jos tämä parina talven havaittu alueellinen kylmyysmuutos saisi vielä jatkoakin tulevina vuosina ja sitten löytyisikin mallintajia, jotka kertoisivat, että kaikki menee uusien mallien ennustamalla tavalla. Siitä, että vanhat mallit eivät toimineet, ei tehtäisi isompaa numeroa.

Kuva 2. Lisätty merkintä, mihin asti vähintään jään peitto% kohoaa tänä vuonna.

Kuva 2. Lisätty merkintä, mihin asti vähintään jään peitto% kohoaa tänä vuonna.

Keskimäärin siis ei ole mikään huippukylmä talvi pohjoisella puoliskollamme, mutta ilmastopolitiikan kannalta sillä voi olla isokin ero, että onko pakkanen USA:ssa vaiko Suomessa tai Siperiassa. Kyse on siitäkin, missä raha asuu.

One response to “Real Science -juhlatalvi nro 2

  1. Alkaa se Arktiksen lämpenemisen aiheuttama suihkuvirtauksen mutkittelu kurmoottamaan jenkkisetää sen verran rankasti että ilmaston muuttumista ei voida enää kiistää. Hyvä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.