Miten merien neutraloituminen vaikuttaisi eliöstöön?


Kuva 1.

Kuva 1.

Jälleen on julkaistu uusi tutkielma merien neutraloitumisesta (Linkki). Tällä erää käytetty happamoituminen-termi ei olekaan kovin harhauttava, koska mahdollista pH-muutosta on tutkailtu myös asteikon happamalle puolelle asti, kuten kuva 1 kertoo. Se ei tosin kerro sitä, ettei ihmiskunnan käytössä ole keinoa muuttaa valtameriä kauttaaltaan happamiksi hiiltä polttamalla, koska maapallon tunnetut hiilivarastot eivät riitä moiseen muutokseen. Viitteestä 1 löytyy tieto, että ilmakehän CO2-pitoisuus 1680 ppm aiheuttaisi valtamerien pintaveden pH:ksi lukeman 7,49. Toisaalta viite 1 kertoo, ettei kaiken fossiilisen hiilen polttaminen nostaisi ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta yli 1500 ppm. Jos puhutaan vain keskimääräisestä valtamerien pintaveden pH-lukemasta, kuvan 1 asteikko on siltä osaltaan mielikuvitusta, missä mennään alle pH:n 7,5. Se on sitä aika isolta osalta.

Kuvaan 1 olen lisännyt nuolella IPCC:n AR5-raportissa ennustaman merien pintavesien pH-arvon 7,8 vuoden 2100 tietämiin, jos nykyinen meno jatkuu.  Vaakasuuntainen kaksoisnuoli taas kuvastaa erään aiemman tutkimuksen mittaamia merivesien pH-arvoja (Linkki). Ei niissä tosin kaikissa näytteenottopaikoissa ehkä ole runsaasti kalkkikuorisia eliöitä, mutta luonnonvesiähän ne silti ovat. Vuosittainen paikallinen pH-vaihtelukin on valtamerien pintavesissä keskimäärin lukeman 0,3 luokkaa. Ne eliöt, jotka eivät tuota vaihtelua kestä, eivät sitten elä merien pintavesissä.

Kuvassa 2 alla nähdään taas IPCC AR5 raportin esitys valtamerien pH-arvoista (viite 3). Tuhannen metrin syvyydessä, jonne ihmisen tupruttelu tuskin on saanut muutosta aikaan, pH-arvot vaihtelevat paljon enemmän kuin keskimääräisissä pintavesissä valtamerestä toiseen. Tulevaisuuden pH vallitsee jo Tyynenmeren välivesissä, jos AR5 ennustaa oikein.Kuva 5. Lähde: IPCC AR5

Kuva 5. Lähde: IPCC AR5

Johtopäätelmiä

Kaikki kalkkikuoriset eliöt eivät kestä luonnottoman suuria pH:n vaihteluja, mutta niitä ei ilmakehä pystykään aiheuttamaan. Pienemmät vaihtelut voivat suosia joitain eliöitä huonommin pärjäävien kustannuksella. Pitemmällä aikajänteellä osa eliöistä sopeutuu muutokseen ja osa voi hakeutua meressä suotuisemman pH:n alueelle. Sukupuuttokatastrofi olisi pahimmillaankin näkyvissä vasta mielikuvituksellisen alhaisella pH-alueella, jossa valtamerien pintavedet alkaisivat olla hyvin lievästi mutta aidosti happamia.

Viitteitä

1)  http://coralreef.noaa.gov/aboutcrcp/strategy/reprioritization/wgroups/resources/climate/resources/oa_royalsociety.pdf (LinkkiPDF)

2) http://www.gcrio.org/CONSEQUENCES/vol4no1/figure2.html (Linkki)

3) IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp

Muita linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150203112131.htm (Linkki) Science Daily uutisoi Azevedon ja kumpaneiden tutkielman IIASA:n lehdistötiedotteen mukaisesti.

http://ristoi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137755-fosiilisten-hiilivarantojen-riittavyys-ilmakehan-muuttamiseksi (Linkki) Laskelmani ilmakehän hiilidioksidin lisäyksestä, jos kaikki juoksevat fossiiliset ainekset poltettaisiin kerralla.

One response to “Miten merien neutraloituminen vaikuttaisi eliöstöön?

 1. Hei
  Happamoituminen ympäristöuhkana tavallaan todistettiin suurelle yleisölle, kun kampanjoitiin rikkipitoisten hiilien ja öljyjen polttoa vastaa. Kampanja oli oikein ja tehosi. Rikkiä poistettiin ja typpioksidejakin on supistettu.

  Mutta jäi tuo ’happamoituminen’. Leijumaan meemimaailmaan. Mörkönä. Todistettuna mörkönä.

  Nyt sitä yrittää käyttää uudet kampanjoijat uusissa yhteyksissä. Valheellisesti.

  Myös tulkinnat entisten miljoonavuosien suurista katastrofeista koetetaan luoda ikään kuin todiste happamoitumisen vaaroista. Kyllä onkin todiste. Tosin vain niin, että suuret rikkipurkaukset massiivisten tulivuoripurkausten kautta aiheutti happamoitumisia.

  Ei hiilidioksidi, jota kansa ja kansan hyvää tarkoittavat Greenpeacen johdattamat lampaat ja pässit saadaan sanavalinnoin ja puolitotuuksin pelkäämään. Luoden valheellisia yhteyksiä mielikuvissa . Ajattelussa ja vaistoissa.

  PS:
  Jää vielä epäselväksi:
  * Ketkä Greenpeacea johdattaa, käyttää? Paitsi toki heidän oma anetarpeensa.
  * Ja olisi myös kiinnostavaa tietää, mihin se kaikki hiilestä, öljystä ja kaasusta erotettu rikki päätyykään nykymaailmassa. Ja vaikkapa myös se rikki niissä aurinkopaneeli-malmeissa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.