Eräs energiatekniikkojen kustannusvertailu


World Energy Council (WEC) eli Maailman energianeuvosto (Linkki) on laatinut kustannusvertailun erilaisista sähköenergian tuotantomuodoista (LinkkiPDF). Kaappasin sieltä kuvan 1, jossa on tiiviisti pääosa asiata.

Kuva 1.

Kuva 1.

Kuvaajassahan näkyy monia mielenkiintoisia asioita. Pääosin vuoden 2013 kahden ensimmäisen neljänneksen hintataso on pysynyt samana eri tuotantomuodoissa. Kuvaajan lyhyt aikajänne ei tuo esille selkeitä trendejä.  Muutoin raportista löytyy pitempiaikaisia aikasarjoja, joissa on myös joitakin kustannuksiltaan laskevia energiamuotoja, kuten aurinkokennot (kuvassa 1 merkinnällä PV -).

Varsin murheelliselta näyttää merien aaltoenergian hyödyntäminen. Siinä kustannukset ovat kohoamassa ja ne ovat jo nyt vertailun korkeimmat. Suomalaisetkin ovat keksineet varsin omaperäisiä aaltoenergianmuuntimia. Kirjoitin jo 19.12.2014 artikkelin aaltoenergiasta, mutta mainitaan tässä tasapuolisuuden vuoksi vielä Wello (Linkki), joka jäi tuolloin maininnatta. Wellon pingviini on vähän kuin minun rannekelloni, joka sekin lataa akkuaan käteni heilunnasta.

Mikä WEC:n vertailusta puuttuu, on epäjatkuvien energiamuotojen, kuten nyt jo edulliselta vaikuttavan tuulienergian, tasauskustannusten huomioiminen. Sähköähän tarvitaan usein tyynelläkin ilmalla.  Lieneekö tuossa WEC:n vertailussa tuulisähkön hintaa alentamassa sekin tekijä, että tuulisähköä myydään pahimmillaan niin, että ostajalle maksetaan? Joka tapauksessa tuulienergiassa on kyse aika erilaisesta tuotteesta kuin vaikkapa ydinenergiassa, vaikka molempia myytäisiinkiin sähkön nimellä ja vieläpä jakelukin tapahtuisi saman siirtoverkon läpi.

Linkkejä

http://www.energiafoorumi.fi/ (Linkki) Energiafoorumi on WEC:n suomalaisjäsenorganisaatio.

http://www.worldenergy.org/ (Linkki) WEC:n kotisivu.

Mainokset

8 responses to “Eräs energiatekniikkojen kustannusvertailu

 1. ”Joka tapauksessa tuulienergiassa on kyse aika erilaisesta tuotteesta kuin vaikkapa ydinenergiassa, vaikka molempia myytäisiinkiin sähkön nimellä ja vieläpä jakelukin tapahtuisi saman siirtoverkon läpi.”
  Tämä samaa olen jankannut aiemminkin ”sähkönmyyjien” kanssa, että miten sähkön siirrossa ”separoidaan” tuulella tuotettu sähkö muilla tuotantotavoilla tuotetuista, kun sähköä myydään vihreänä? Pitäisiköhän tuulisähkön tuottajien alkaa moduloimaan sähkönsä, jonka tilaajat joutuisivat demoduloimaan ”omilla laitteillaan”? Hmmm… tuossahan on ”pisnesideaa” johon saattaisi saada tutkimus- ja tuotekehitysrahaa

  Tykkää

 2. Jättäisin mieluusti viimeisimmän löytöni arvioitavaksesi jos sopii, itse olen kommentoinut jo muualla, ylläpitääkseni energiakeskustelun tärkeyttä.

  Ilkka

  Tykkää

  • Kiitos, Ilkka. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. On aika uskomatonta, jos Saksan sähköhuolto voisi toimia tuollaisilla tuulisähköosuuksilla, mitä tavoitellaan. Koplaus tuulivoimala + sähköakusto on varsin kallis, eikä Saksassa siis ollut juuri omaa vesivoimareserviäkään.
   Tarkempi selvittäminen vaatii aikaa, tiedä sitten, löytyykö sitä.

   Tykkää

 3. Kannattaa, Kari, varoa, kun tuollaisia kirjoittaa. ;-) Tuosta joku ilmapää innostuu ja rupeaa EU-byrokratian kautta tekemään sitä pakollliseksi. Näen jo sieluni silmillä tehtaan kokoiset filtterit, joiden läpi voimalaitokset ajavat sähkötyypin mukaista taajuuttaan sekaverkkoon. Kotien sähkömittarit korvattaisiin kaapin kokoisilla filtteri/taajuusmuuttajilla, joilla saisi sopimuksen mukaista virtaa muutettuna 50 Hz:ksi. Tämä tietenkin toisi lukemattomia työpaikkoja sähkötekniikan alalle, – jos kenelläkään olisi enää varaa maksaa huimia sähkölaskuja. ;-)

  Tykkää

  • … Oli siis tarkoitettu leikilliseksi vastaus kommentiksi Kari Ylihakolan postaukseen.

   Tykkää

  • Mielenkiintoista tietoa. Olisikin siis teknisesti mahdollista myydä puhdasta tuulisähköä kuluttajille! Hintahan ei ole ollut muutenkaan esteenä puhtoenergiolle, koska veronmaksaja kustantaa. Pitäisikö nämä vaaralliset tiedot pyyhkiäkin blogistani pois?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.