Vale, emävale ja vakuutustilasto


Kukapa ei olisi kuullut, että ilmastonmuutos aiheuttaa katastrofien lisääntymistä? Annetaan nyt kumminkin heikompimuistisille yksi vinkki (Linkki). Melko tyypillistä tuollaisessa uutisessa on vetoaminen vakuutustilastoihin, joiden takana taas näissä maailmanlaajuisissa luonnonkatatrofitilastoissa on useahkosti Munich Re (Linkki). Johtavana jälleenvakuutusyhtiönä se ei olekaan huonoin valinta vakuutustilastojen laatijaksi.

Sitten on toki ollut tarjolla informaatiota (Linkki), että ilmastonmuutos ei ole nähtävissä katastrofitilastoista. Ympäristöalan professori Roger Pielke Jr kertoo, että vaikka vahinkojen kustannukset ovatkin kohonneet, niin eivät varallisuuden kasvua nopeammin. Näin ilmastonmuutokselle ei jää selityksessä sijaa. SS-sivuston blogistit dana1981, Albatross ja thingsbreak pyrkivät puolustamaan ilmastonmuutoksen lisääntyvää uhkaa professoria mustatenkin (Linkki). Tässähän on lähellä se klassinen auktoriteettikysymys, että pitääkö lukijan enemmin uskoa yhteen omalta alaltaan kirjoittavaan tieteen edustajaan kuin kolmeen vastakkaisen kannan nettinimimerkkiin.

Lopullista totuuttahan tässä tuskin saadaan esille, mutta ehkä voisimme asettaa kysymyksemme niin, että onko ilmastonmuutoksen vaikutus merkittävin syy luonnonkatastrofien vakuutuskorvausten kohoamiseen. Tähän tarjoaa erään vastauksen Munich Re -yrityksen kilpailija AON. Vastaus näkyy kuvassa 1.

Kuva 1. Materiaaliähde: AON

Kuva 1. Materiaaliähde: AON

Pääasiallisiksi syiksi säävahinkokorvauksien kasvuun mainitaan varallisuuden kasvu, vakuuttamisen lisääntyminen ja väestömuutokset. Jäännöstekijöinä mainitaan sää ja ilmasto. Jos kuvasta 1 verrataan vuotta 1980 toisaalta ja vuosia 2012 ja 2013 toisaalta, niin nähdään, että kansantaloudesta laskettuna prosenttiotuutena vahingot ovat olleet samaa luokkaa, mutta vakuutuksien osuus on ensiksikin kasvanut vuosikymmenissä ja toisaalta se vaihtelee peräkkäisinäkin vuosina. Jälkimmäinen vaihtelu johtunee siitä, että eri katastrofit kohdistuvat vakuutusyhtiöihin eri tavoin.

Kirsikkana kakkuun poimin vielä  Weather Undergroundin tri Jeff Mastersin  blogiesityksen pitkälti samasta Aon Benfield -aineistosta (Linkki) ja sieltä kiinnitän huomion talvisään aiheuttamiin ilmastokatastrofeihin. Nehän ovat olleet vuonna 2014 selvästi tappavampia kuin kuivuusjaksot ja pahimmillaan myös taloudellisesti vahingollisempia. Varsinkin Japanin talvikastrofi on jo unohdettu, eikä esimerkiksi Wikipedia näytä laatineen siitä erillistä artikkelia englanniksi. Suomeahan kohtaa vuosittain tuollainen talvikatastrofi, joka ilmeisestikin tappaisi 95% maapallon asukkaista globaalina ilmiönä. Koska olemme ennalta varautuneet siihen, vahingot jäävät meillä yleensä vähäisiksi.  Jos emme pyrkisi pitämään kynsin hampain kiinni tästä katastrofistamme, säästäisimme pitkän pennin.

 

Linkkejä

http://thoughtleadership.aonbenfield.com/Documents/20150113_ab_if_annual_climate_catastrophe_report.pdf (LinkkiPDF) Aon Benfield -raportti vuoden 2014 katastrofeista sisältäen pitempiäkin aikasarjoja. Kuvan 1 lähde.

https://ilmastotieto.wordpress.com/2010/08/25/luonnonkatastrofien-vahinkojen-maaran-lisaantymisen-syyt/ (Linkki) Ari Jokimäen artikkeli vuodelta 2010, joka pohjautuu lähteeseen Bouwer, 2010. Ilmastonmuutosta ei havaita luonnonkatastrofitilastoissa.

2 responses to “Vale, emävale ja vakuutustilasto

 1. Kyyniseltähän tällainen blogi vaikuttaa, kun miljoonat ilmastopakolaiset, tulvat, kuivuus ja helleaallot piiskaavat mm. Sodankylän mittausasemaa yhä pahemmin ja pahemmin.

  Tsunami Grönlannista nostaa merenpintaa niin, että Tampere pääsee kohta kahdesta pahimmasta kilpailijastaan.

  Kauheaa.

  -menee vääntämään pattereita isommalle-

  Tykkää

  • Kiitos komentistasi. Jos et halua, että sähköpostiosoitteesi on näkyvillä, voinet viestittää uudestaan saman viestin nimimerkillä tms.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s