Sää vaikuttaa satoon – tiedeuutinen!


Monella saattaa olla muistissa äskettäinen uutinen vehnän sadon ennustetusta vähenemisestä lämpötilan kohotessa (Linkki). Tämä tiedeuutinen sai Suomessa ehkä tavallista enemmän huomiota siksi, että tutkielmaan oli osallistunut myös suomalaisen tutkimusorganisaation edustajia (Linkki).  Tämän tutkimuksen osalta ovat jo bloggailleet niin Ilmastorealismin Mikko Mäkinen (Linkki) kuin Ilmastofoorumin Pasi Matilainen (Linkki).  Eipä tässä ole niin paljoa lisättävää, että siitä blogia viitsisi kirjoittaa. Senhän voinee todeta, että kun tutkimus unohti kokonaan suomalaisen näkökulman asiaan, teki Maaseudun tulevaisuus ihan samoin. Olisi voinut viitata vaikka tähän ennätyssatoomme (Linkki), jonka lehti jätti kaiketi kokonaan uutisoimatta.

Nyt on julkistettu toinen tutkimus (Linkki). Sen tuloksena on se, että vuosittain vaihteleva sää vaikuttaa sadon määrään. Ihmettelisin, jos yksikään maanviljelijä olisi yllättynyt tästä tuloksesta. Erityisesti kuitenkin ihmettelen sitä, miksi tutkimuksen otsikossa säätä nimitetään ilmastoksi. Kysehän tutkimuksessa oli nimenomaan vuosittaisvaihteluista, ei pitempiaikaisesta vaihtelusta. Kuten kuvasta 1 näkee, ilmaston pitempiaikainen vaikutus on tarkoituksellisesti poistettu poistamalla trendi ja jäljelle on jätetty sään vaihtelu.

Kun ilmastotiede vilissee väärinnimeämisiä aina kasvihuonevaikutuksesta alkaen, niin ohitetaan tämäkin ja jatketaan. Aivan ilmeisenä tarkoituksena on ollut saada jollain tavoin esille ilmastonmuutoksen tulevia vaikutuksia (Linkki), vaikkei tutkijoilla olekaan tietoa tulevaisuuden ilmastosta. Haeskelin maissin satokehityksen Kiinasta ja laskin sen pinta-alaan suhteutettuna. Tulos on nähtävissä kuvassa 2. Maissin hehtaarisadot ovat Kiinassa 70 vuodessa suurinpiirtein kuusinkertaistuneet. Siihen sisältyy kaikki ilmastonmuutoksen vaikutukset, mutta toki muitakin vaikutuksia.

Kuva 2. Aineistolähde: http://www.indexmundi.com. Taustakuva: Wikipedia

Kuva 2. Aineistolähde: http://www.indexmundi.com. Taustakuva: Wikipedia

Jos tutkimus saakin säävaihteluiden osuudeksi 32…39% sadon määrästä, tuo lukema on suoraan verrattunakin joka tapauksessa vähäinen historialliseen 500% kasvuun nähden. Toisaalta kun jokainen vuosi säätilat vaihtelevat kautta maapallon, globaali kokonaisvaikutus tasaantuu. Jossain päin maapalloa saadaan keskimääräistä parempi sato hyvässä säässä ja jossain päin sitten keskimääräistä huonompi. Alussa viitattu vehnätutkimus puhuikin prosenttitason vaikutuksesta globaalin lämpötilan yhden asteen muutosta kohti.

Kumpikaan näistä satotutkimuksista ei mitenkään huomioi ilmastonmuutoksen päätekijäksi syytettyä hiilidioksidia ja sen pitoisuuden kohoamista.  Jatkuessaan hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä saattaa niin merkittävästi suurentaa satoja, että edellä esitetyt haitalliset lämpötilavaikutukset kumoutuvat isolta osaltaan. Satoisuuden jatkuva kasvu riippuu sitten viljelyteknologiastakin.

Mainokset

One response to “Sää vaikuttaa satoon – tiedeuutinen!

  1. En usko hetkeäkään, että ilmastonmuutoksella (AGW) olisi merkittävää vaikutusta maatalouteen yhtään missään.

    Siitä kohkaavat tahot, jotka ymmärtävät maataloudesta yhtä paljon kuin anarkistien monikulttuurikerho invertterin myymisestä korealaiseen tehtaaseen.

    Hölinä kuivuudesta, kuumuudesta jne kadottaa täysin sen, että säiden vaihtelu ylittää ilmaston pienen säätymisen ja että viljelykasveja ja -menetelmiä voi vaihtaa.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.