Huomasin, että Climate Etc. -blogissaan Judith Curry kirjoittaa Gavininin saavutuksesta (Linkki). Gavinin lähtökohta on kuvassa 1 ja lopputulos kuvassa 2.
Kuvan 2 olennaisen kuvaajatekstin ”Fractional attribution to anthropogenic causes” Googlen kääntäjä suomentaa aika sekavasti ”Murtoluku nimeäminen ihmistoiminnan syitä”. Joudun siis ehkä vähän jäävinäkin suomentamaan itse sen ”Ihmistoiminnan syyksi luettava osuus”. Kuvatekstistä selviää vielä, että ”osuus” on osuus lämpenemisestä. Gavin on siis onnistunun saamaan ihmisen syyllisyysosuuden yli täyden 100 prosentin. Ja sehän on kuin onkin samalla myös yli 50%, josta IPCC kertoo raporteissaan.
Kuka on Gavin? Ensin arvelin, että kyse olisi jostakin sarjakuvahahmosta, joka seikkailee usein myös stevengoddardin blogin teksteissä. Ehkäpä olin väärässä (Linkki)?
Voiko tämmöisen musertavan syyllisyystaakan alta ihminen enää sanoa mitään? Ei voi.
Eli tämä oli tässä, joten kaikki alaan liittyvä tutkimus voidaan lopettaa!
TykkääLiked by 1 henkilö
Juu, ja mietipä vähän ilmastonmuutoksen torjuntaa. Jos ponnistukset kymmenkertaistetaan, saadaan ihmisen osuus lämpenemisestä 100%:iin.
TykkääLiked by 1 henkilö
Eikö tuo tarkoita sitä, että ilman ihmisen toimintaa ilmasto viilenisi hallitsemattomasti ja ajautuisi jääkauteen? Todistiko Gavin siis sittenkin oikeaksi Arrheniuksen tähän asti virheelliseksi kuvitellun päätelmän, että ihmiskunnan tuottaman hiilidioksidin lämmittävä vaikutus estää seuraavan jääkauden syntymisen?
TykkääLiked by 1 henkilö
Esittämäsi tulkinta on sama kuin JC:n blogin keskusteluosuudessa on esitetty. Voi myös olla paras tulkinta asialle.
Kytkeytyy sitten myös 17.1.2015 artikkeliini hiilidioksidin ilmastoherkkyydestä, jossa mainitsin tuon jääkauden torjunnankin, muistaakseni.
Silti jonkin osuuden ollessa yli 100% kokonaisuudesta ollaan uuden matematiikan parissa.
TykkääLiked by 1 henkilö
RSS:n perusteella ja TCR-arviolla 4°C, ihmisen syyllisyys on 300 prosenttia, koska ilmasto olisi jäähtynyt ilman ihmisen vaikutusta moninkertaisesti?
Gavin Schmidtin arvion hienous on siinä, että kun arvioi syyllisyyden noin sataan ja jättää hieman varaa luonnolliselle muutokselle, on oikeastaan aika turvallisilla vesillä ja voi sanoa lämpenemisen kiihtyvän vasta 2030-luvulla. Silloin Schmidt on eläkkeellä.
IPCC:n muotoilu on kyllä jännä.
TykkääLiked by 1 henkilö