Kun El Limbo tuli


Kuva 1. Tyynenmeren ENSO-alueiden lämpötilakehitys.

Kuva 1. Tyynenmeren ENSO-alueiden lämpötilakehitys.

Vaihteeksi ”enkös minä sitä sanonut” -artikkeli El Niñosta. Australian ilmatieteenlaitoksen BOM:in mittarit osoittavat El Niñon tyssänneen (Linkki). Oikeanpuoleisella palstallanikin näkyvää Enso-viisaria ei vain vielä ole päivitetty. Kuvasta 1 näkyy, että kaikki lämpötilapoikkeamat ovat alle BOM:in käyttämän El Niño -rajan, 0,8°C ja vain yhden alueen arvo on vielä yli 0,5°C, joka on NOAA:n käyttämä ONI-raja (ks. kuva 2).  Kuvassa 1 on syyskuussa käyttämäni ”tapahtumanuolet” pääosin entisillä paikoillaan. Valitettavasti asteikon laajennus yhdellä vuodella siirsi niidenkin kohdistusta, joten käsin tehty palautus ei ole ihan tarkka. Varsinaisiin kuvaajiin tällä ei ole vaikutusta.

Kuvasta 2 näemme mm. sen, että kaksi kautta on jo yli El Niño rajan ONI-taulukossa. Tarvittaisiin kuitenkin vielä kolme lisää, joka varsin todennäköisesti jää toteutumatta. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei seuraava El Niño alkanut vuonna 2014. Uusi yritys lasketaan sitten jo jollekin seuraavista vuosista.

Jos katsellaan ilmastotieteellisen IRI:n tuotoksia (Linkki), niin kuvassa 3 näemme, että syyskuun ja tammikuun ennusteiden ero tasatilanteen El Niño – neutraali (La Nada) osalta on n. puolitoista kuukautta. IRI uskoi siis syksyllä enemmän El Niñoon, jos vaikka heikkoon.

Kuva 3. IRI:n ennusteet syyskuulta 2014 ja tammikuulta 2015.

Kuva 3. IRI:n ennusteet syyskuulta 2014 ja tammikuulta 2015.

Keväällä 2014 kourallinen kolikoita tai ennuste kaiken jatkuminen jatkumisesta ennallaan olisi antanut varmemman tuloksen kuin ilmastotiede eli olisi päästy lähemmäksi toteutumaa. Nyt näkyvillä oleva ennustejakso syksystä keskitalveen ei väljällä toleranssilla sitten olekaan väärä ennuste. Ilmastotieteen ennustekykyisyyden tai -kyvyttömyyden laatuarviontiin tulisi varmaan kiinnittää enemmän huomiota. Yli puolen vuoden ENSO-ennusteet vaikuttavat olevan pääosin käyttökelvottomia (Linkki). Fysikaalisesti merta mallintavat dynaamiset  ennustemenetelmät vaikuttavat olevan puhtaasti tilastollisia menetelmiä parempia, mutta etua verrattuna siihen, että ennustettaisiin nykytilanteen pysyvän ennallaan, ei kovin paljoa saada, ainakaan linkin keskustelusta päätellen.

Sinänsä vain noin vuoden aikajänteellä olevat ENSO-ennusteet kuvannevat ilmastotieteen yleistä ennustekykyä kohtuullisesti. Vaikuttaahan ENSO-ilmiö yleisestikin ilmastoon. Jos vaikka El Niñojen esiintymistiheys poikkeaa ilmastomallien oletuksesta, ilmastomallit menevät metsään tästäkin syystä. Saattaa myös olla, että tästä tärkeästä ilmiöstä on jätetty olennaisia vaikuttavia tekijöitä huomiotta. Esimerkiksi Per Strandbergin neuroverkkomalli ei näyttäisi olevan erehtymätön sekään (Linkki), mutta siinä on otettu huomioon sellaisia tekijöitä, joita ei muuten ole huomioitu. Että tuo malli kuitenkin ennustaa useampien vuosien päähän joltisestikin, voisi viitata juuri huomiotta jääneisiin tekijöihin, kuten vuorovesivaikutukseen El Niñossa.

Suomeksihan limbo tarkoittaa korkeushypyssä suoritusta, jossa rima ei putoa, vaan se alitetaan. Näin ei voi sanoa tästä El Niñosta, sillä kyllähän tuossa on noustu riman päälle, vaan rima on pudonnut. Ei nyt kuitenkaan ainakaan La Nada ole osuvampi termi kuvaamaan tapahtunutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.