Näkyykö pienoistakaan jääkautta alkavan?


Kuva 1. Lähde: Heartland Institute.

Kuva 1. Habibullo Abdussamatov Lähde: Heartland Institute.

Eräs lähenevää pienoisjääkautta ennustanut tutkija on Habibullo Abdussamatov, kuvassa 1. Eikä hän ole ennustanut sen alkamista epämääräisesti, vaan alkavaksi juuri tänä vuonna (Linkki). Tämä vuosi on kuitenkin maapallon mitatun lämpöhistorian kuumimpia, ellei peräti kaikista kuumin.  Globaalia pienoisjääkautta ei näy alkavaksi, näkyneekö alueellistakaan?

Hieman hätäistä olisi sanoa, että ennuste menee Habibullolla täysin väärin, mutta otetaanpa aiheeseen vauhtia varsinaisista jääkausista kuvan 2 kera. Maallon jään määrä on saavuttanut aina ajallisen huippunsa ennen lämpötilakuvaajan jyrkkää nousua, josta sitten on tultu aina pikkuhiljaa lämpötilassa alaspäin ja jään määrässä ylöspäin. Käyrä ei ole symmetrinen sinikäyrä, joka olisi ilmeisestikin tuloksena, jos ohjaava tekijä olisi jotenkin tasaisesti vaihteleva. Ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuskäyrä noudattaa samaa muotoa, yleensä aavistuksen viiveellä. Erityisen iloisia saamme olla siitä, että hiilidioksidin vähimmäispitoisuus näyttäisi onneksemme rajoittuvan hieman kasvien nääntymispitoisuuden yläpuolelle.  Olennaista on ainakin se, että prosessi on epälineaarinen ja heilahtelee kahden ääriarvon välillä. Alempi raja vaikuttaa vakioisemmalta. Käyrät eivät sulje pois merien lämpövaraston mahdollisesti suurta merkitystä prosessissa.

Kuva 2. Maapallon lämpöjaksoja.

Kuva 2. Maapallon lämpöjaksoja. Lähde: Wikipedia/NOAA

Pienoisjääkauden ei tarvinne olla kovin läheistä sukua varsinaiselle jääkaudelle, mutta kuvasta 2 näkyvä maapallon ilmastojärjestelmän epälineaarisuus on alati läsnä. Tällä hetkellä on sillä tavalla ristiriitainen tilanne, että merijään pinta-ala on lähiaikojen ennätyksen tietämissä, ja samalla globaali pintalämpötila ainakin liki ennätyskorkealla. Nämä asiat on nähtävissä myös oikealla palstalla olevissa kuvissa, mutta nappasin sieltä tuon globaalin jäätilanteen pysäytyskuvan vielä kuvaksi numero 3. Miljoona neliökilometriä lisäjäätä merellä vaikuttaa maapallon albedoon, mutta ei yksin riittäne muuttamaan ilmastoa.

Sitten lopuksi kuvassa 4 grafiikkaa eräästä vuoden 2014 globaalia lämpötilaa selittävästä ilmiöstä: El Niñosta, tai tässä tapauksessa melkein El Niñosta. Tyynellämerellä on vallinnut suurimman osan vuotta 2014 lähellä El Niñoa oleva tila merivedessä, mutta ilmakehä ei ole reagoinut ”oikein”.  Edelleen on olemassa pienehkö mahdollisuus, että seuraava El Niñon saa syntymävuodekseen vuoden 2014. Merestä on joka tapauksessa vapautunut lämpöä ilmakehään, eikä NCEP ennusta tämän isompaa vähenemistä tulevalle vuodelle.

Kuva 4. Lähde: NOAA

Kuva 4. Lähde: NOAA

Hyväntahoisesti voisimme selittää, että ”roikkuva” El Niño on siirtänyt Habibullon ennusteen alkamista, joka voisi toteutua ehkä vain alueellisena eteläisenä pienoisjääkautena La Niñan tultua. Eteläinen merijäähän on kasvanut jo pitempään. Ennuste jää odottamaan kylmää aurinkoa lähivuosille tai kumoutumistaan. En lähde lyömään vetoa kumpaankaan suuntaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s