Häijy ilmastonmuutos


Kuva 1. FT Jari Holopainen esitelmöi häijyydestä.

Kuva 1. FT Jari Holopainen esitelmöi häijyydestä.

Kuulin ensimmäisen kerran ilmastonmuutoksen olevan häijy Ilmastofoorumin tilaisuudessa. FT Jari Holopainen kertoi (LinkkiPDF).   Esityksessä esiintyy jopa superhäijy ongelma (super wicked problem), ilmastonmuutosta tarkoittaen. Pyydän anteeksi kaikilta, joita asiaa koskee, mutta tuolloin en tätä häijyyttä tai ilkeyttä oikein hahmottanut.  Uusien käsitteiden kanssa tämä saattanee sattua muillekin.

Kuva 2. Eija-Riitta Korhola väittelee.

Kuva 2. Eija-Riitta Korhola väittelee.

Kun sama häijy ongelma oli esillä myös Eija-Riita Korholan väitöstilaisuudessa, niin se sai minut sitten hieman enemmän perehtymään tähän häijyyteen. Siitähän löytyi ihan Wikipedia-artikkeli (Linkki), mikä osoittanee, että termi onkin jo jonkinverran vakiintunut.

Wikipedia mainitsee erääksi häijyn ongelman piirteeksi sen, ettei ogelmaa ymmärretä ennen ratkaisun muotoilua. Liittyen muuhun epämääräisyyteen häijyissä ongelmissa herää vielä epäilys, että tiedetäänkö ratkaisua ratkaisuksi, ennen kuin se on toteutettu?  Ilmastonmuutokseen liittyen, onko valittu edes oikeaa osoitinmuuttujaa (ilmakehän lämpötila), onko sen tavoitetaso tai enimmäisraja asetettu oikein (+2°C) ja onko torjuntatoimet lähelläkään taloudellisesti optimaalisia (rajoittamattomat Kiinan hiilipäästöt ovat suuremmat kuin muun maailman yhteensä).

Häijyys saattaa kuvata ilmastonmuutoksen ongelmaa. Itselläni tuntuu olevan häijy ongelma Olympus-pokkarini kanssa. Jos käyttää pitempää loittoa, käsien tärinä näkyy kuvissa pahemmin, varsinkin kun valo ei riitä pienelle linssille. Laajakanttisesti kuvaten tulee teknisesti parempia kuvia, mutta kohteet jäävät etäisiksi. Kuvat 1 ja 2 ovat surkeasti valaistuja, eikä gimp-kuvankäsittely ole pystynyt täysin pelastamaan asiaa.  Koska emme varmaankaan ole tässä blogissa nähneet Eija-Riitasta vielä riittävästi kuvia, niin kuva 3 on tässä mukana poistamassa häijyä makua, toivottavasti.

Kuva 3.

Kuva 3.

Linkkejä
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/136507/Therisea.pdf?sequence=1 (LinkkiPDF) Korholan väitöskirja, luku 6 käsittelee häijyyttä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Post-normal_science (Linkki) Wikipedia-artikkeli postnormaalista tieteestä, johon häijyy terminä kuuluu. Ilmastotiedekin voinee olla postnormaalia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.