USA:han povataan kylmää talvea


Kuva 1.

Kuva 1.

Yhdysvaltalainen sääyritys Accuweather ennustelee kylmää talvea ainakin USA:n keskiosiin (Linkki). Kuva 1 kertoo tästä. Yksittäisenä talvena tässä olisi kyse vain sääilmiöstä, mutta toistuvasti esiintyvät kylmät talvet eivät enää olekaan pelkkä sääilmiö. On puhuttu napapyörteen leviämisestä, jota ajatusta tukenee myös kuva 2, josta näkyy, että pohjoisnavan ympäristö 80. leveyspiiriin asti on nyt talvisin lämpimämpi kuin keskimäärin aiemmin ja kesäisin hiukka viileämpi. Tai rehellisesti sanottuna ei sitä tuosta yhdestä kuvasta ihan näe, mutta kun se on tyypillinen viime vuosille, niin se oikeuttanee sanomiseni. Osa lämpenemisestä kuvastanee juuri sitä, ettei kylmä ole pysynyt kasassa, vaan kylmiä ilmamassoja on karkaillut etelämmäksi samalla kun virtaukset ovat tuoneet lämpöistä korvausilmaa pohjoiseen.

Kuva 1. Pohjoisnavan lämpötilahistoriaa. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kuva 1. Pohjoisnavan ympäristön lämpötilahistoriaa. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

Kylmää säätä näkyy myös Britannian suunnalla (Linkki). Upeiden syystalvisten kuvien lisäksi MailOnline kertoo jo otsikossaan myös ilmastonlämpenemisestä (Linkki).  Jos AccuWeatherin ennustekin on vielä toteutumatta, onpa myös ennusteltu kuumin vuosi 2014 vielä loppuun katsomatta. Ja tähän ilmastonlämpenemisasiaan olinkin tulemassa.  Kyse ei ole vain lämpömittarin lukemista, vaan myös lompakoiden sisällöistä ja mielikuvista, kun siirrytään ilmastopolitiikkaan.

Yhdysvalloissa oli tässä syksyllä välivaalit ja niiden yhteydessä rahaa oli liikkeellä myös ympäristösyistä. Fossiilista energiaa myyvien tahojen rahaa ohjautui luonnollisesti(?) eniten vanhoillisille poliitikoille, mutta myös vihreää rahaa oli liikenteessä runsaasti. Lopputuloksena näytti olleen ”vihreän möykyn” tappio, kun senaatin ympäristökomitean johtoonkin nousi Jim Inhofe (Linkki). Miehellä on mm. liikennelentäjän lupakirja ja hän on sanonut, että ihmisperäinen ilmastonmuutos on huijaus.

Nyt siis USA:n talven lämpimyydellä on merkitystä mm. siihen, millaisia päätöksiä ja vähän myöhemmin äänestystuloksia USA:ssa syntyy. Ja näillä on merkitystä, jos ei globaaliin ilmastoon, niin ainakin globaaliin ilmastopolitikkaan. Lämmin talvi tukisi suorempaan postnormaalin ilmastotieteen edustajien ennusteita, ”etteivät lapsemme tule näkemään lunta”. Kylmä talvi taas vaatii vähintäänkin äärevöitymisväitteiden kaivamista lumihangesta, joskin niiden teho hiipuu talvi talvelta, jos kylmät talvet toistuvat.  Myös Inhofella näyttää olevan sopivia selityksiä, päinvastaisen sään vallitessa. Tämän päättelen siitä, että hellejakso Teksasissa ei ollut hänen tulkintansa mukaan ilmastonmuutosta, vaan luonnollista vaihtelua. Niinkuin mahdollisesti olikin.  En tässä kuitenkaan niinkään pyri selvittämään, kumpi puoli on oikeassa, vaan sitä, kumpi puoli saa enemmän ääniä. Ja se taas perustuu pitkälti mielikuviin ja toiveisiin.

Kun politiikasta puhutaan, on varmaan aihetta vilkaista myös toimien vaikuttavuutta. Donna Laframboisen tuore blogi käsittelee myös tätä (Linkki).  Tarkastelun kohteena on vuonna 1992 laadittu YK:n ilmastonmuutoskonventti (Linkki). Sopimuksen tarkoituksena on taistelu ilmastonmuutosta vastaan, siis ilmaston vakiointi. Tutkivana journalistina itseään tituleeraava blogisti jakaa hiilidioksidipäästöjen aikakauden sopimusta edeltäviin 21 vuoteen ja sopimusta seuraaviin 21 vuoteen. Tähän jälkimmäiseen sisältyy sitten mm. Kioton sopimus kaikkine vaikutuksineen. Tulos on, että kumpanakin ajanjaksona ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt ovat lisääntyneet rapiat 50%, siis mittaustarkkuuden puitteissa samalla suhteellisella nopeudella. Kuvassa 3 vielä sama Calcilla tekemänäni kuvaajana. Erikseen on ehkä hyvä todeta, että Kioton sopimusta solmimaton USA on saanut omat runsaat hiilidioksidipäästönsä lievästi alenemaan viimeisten n. 10 vuoden aikana.

Näillä näppäimin olisi veikkaamassa, että Inhofen ilmastopoltiikka pääsee USA:ssa voitolle. Suoraan sanottuna en pelkää, että se tuhoaisi maailman. Ennemmin pelkään, että EU:n ilmastopolitiikka tuhoaa Suomen.  Edes kylmä talvi USA:ssa ei meitä välttämättä paljoa auta.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille kaikesta huolimatta!

Kuva 3.

Kuva 3.

4 responses to “USA:han povataan kylmää talvea

 1. Kaikella kunnioituksella. Mutta oliko sinulla niin monta lankaa kehruussa, että loppuosassa se, mitä ehkä halusit sanoa, katosi totalt ainakin minulta. Eli onko se minun itsenäisyys juhlaani vai sinun ellei molempien.

  Tykkää

  • Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta. Ehkä siitä selkeä kärki puuttuu, tai se tulee näkyviin vasta jääkauden alkaessa.
   Reipas kritiikki on aina tervetullutta.

   Tykkää

 2. Kylmä talvi olisi poikaa sekä Usassa että Keski-Euroopassa… Vaikka sillä ei meidän taloudelliseen hyvinvointiin mitään positiivista vaikutusta olisikaan! Meillä voisi pysyä vaikka plussalla koko talven!
  Hyvää itsenäisyyspäivää myöskin!

  Liked by 1 henkilö

 3. Niinpä. Tiede vaiko tietämys vaiko mit? Aioin melkein kommentoida tuota edellistä juttuasi, ”Mitähän maapallon sisällä onkaan?” Esimerkki tilanteesta, josssa oikeasti tietämyksemme ei tiedä, mutta asiantuntijat tietää silti toki. Ja on nojaavinaan tieteen todistukseen. Ja tiedeuskovat tietää vielä varmemmin. Puhutteli juttusi.

  Nyt sain oman vuoden luonto-tietämys-elämyksen (yhden niistä vuoden luontoelämyksistä) , kun katsoin Juha Taskisen dokumentin TV:stä. Jäätä rakastavat. Taisi olla jo neljä vuotta sitten tehty. Olin jo välillä menettänyt uskoni kaikkiin jääkrhu etc. potaskoihin, Siinä oli tosi hyvää uutta tietoa norpasta oikeasti. Hyvä juttu, kaunis. Katsokaa ja nauttikaa. Silti siitä pitäisi pudottaa pois kaikki ’ihmisvaikuteisen. ilmastomuutoksen viittaukset. Ne oli perusteetonta potaskaa. Juha ja Mervi ikäänkuin uskoo, että jotenkin lämpötila pitäisi vakioida lapsuuden joulukorttien maisemaan. Pilaa muuten hyvän tietodokumentin. Samoin moni toiminta-otaksuma-vaade, vaikka minä itsekin ennen olen esittänyt teesejä mm. ’koko Saimaa on suojeltava’. Vaadehan on toki tosi, mutta mitä se sitten oikeasti tarkoittaa kullekin. Epäilen ao. viitteiden faktuaalista merkitystä.

  Nyt täällä eteläisemmässä Suomessa toivon, että ne vierasotukset, valkohäntäpeurat taasen kävisi tuossa pihalla laiduntamassa. Jäät, lumet suli ja toivottavasti ei tulekaan viikkoihin. Siinäpä itsenäisyysspäivän ajatussirpaleita.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.