Hiiltä maapallon ytimessä?


Kuva 1. Maan sisusosat. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Maan sisusosat. Lähde: Wikipedia

Ilmastouutisia haeskellessani törmäsin Science Dailyn nettisivulla uutiseen(Linkki), jossa kerrottiin hypoteesista, että maapallon ydin olisikin rautakarbidia, eikä puhdasta kiinteää rautaa.  Uutinen samasta tutkielmasta oli sitten otettu WUWT-blogiinkin (Linkki).

Nimistä päätellen kiinalaistaustaiset USA:n eri tutkimuslaitosten tutkijat tekivät havainnon (Linkki), että rautakarbidin äänennopeusominaisuudet vastaavat maan kiinteän ytimen ominaisuuksia. Muun ohella tämä johtaisi maapallon kokonaishiilivarantoarvion kolminkertaistumiseen.

Tämän hetkiseen maapallon ilmastoon tai sen viime vuosituhansien muutoksiin tutkielma ei ota kantaa eikä tarjoa selityksiä, mutta kun hiili on alkuaineena (yli)korostetusti ollut esillä ilmastokysymyksissä, löytyy tämäkin uutinen ilmastouutisia haettaessa. Tässä tapauksessa ei edes lehdistötiedotteessa sekaannuta aiheettomasti ilmakehän hiilidioksidiin, kuten on tehty esim. erään kondensaattoriuutuuden kohdalla (Linkki).

Esitellyn tutkielman tekijät spekuloivat mahdollisella hiilivirralla ytimestä pintaan, mutta tätähän ei tässä tutkimuksessa mitattu. Joka tapauksessa tässä voinee mainita Thomas Goldin hypoteesin (Linkki), että ”fossiiliset polttoaineet” olisivatkin olleet mukana planeetallamme alusta alkaen.  Se, että hiiltä olisi nyt oletettua runsaammin ytimessä, voisi tarkoittaa sitäkin, että Goldin planeetan syntyresepti olisi ollut ainesuhteiltaan lähellä oikeaa, vaan että hiiltä onkin ”taikinaa” sekoitettaessa vajonnut ytimeen, eikä jäänyt abiogeeniseksi maaöljyksi.  Tällä olisi jo ilmaston mallinnukseenkin meritystä merkitystä siinä mielessä, että fosiilinen hiili on vain kiertämässä ilmakehään takaisin, mutta abiogeeninen hiili olisi aivan vierasta ilmakehälle.

Maapallon ydin on sen verran vaikeasti tavoitettavissa, etten edes oikein osaa kuvitella, millä nyt esitetty hypoteesi saataisiin vahvistettua. Mahdollisella sisemmän ytimen hiilivarastolla on kuitenkin kaiketi ollut varsin vähäinen merkitys hiilen kiertoon maan pinnalla. Näin tämä 200% virhekään hiilivarannossa ei olisi kohtalokas nykyisille ilmastohypoteeseille.

Linkkejä

http://www.pnas.org/content/early/2014/11/26/1411154111.full.pdf (LinkkiPDF). Chenin ja kumppaneiden tutkielman PDF-versio.

http://ns.umich.edu/new/releases/22547-most-of-earth-s-carbon-may-be-hidden-in-the-planet-s-inner-core-new-model-suggests (Linkki). Michiganin yliopiston oma uutinen/tiedote tutkimuksesta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Abiogenic_petroleum_origin (Linkki) Wikipedian artikkeli abiogeenisesta maaöljystä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.