Vaisuhko hurrikaanikausi 2014 Atlantilla


Kuva 1. Pyörremyrskyjen reitit vuonna 2014 Atlantilla. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Pyörremyrskyjen reitit vuonna 2014 Atlantilla. Lähde: Wikipedia

Wether Weather Bell -yhtiön myrskytilastot kertovat(Linkki), että Atlantin hurrikaanikausi oli energialtaan vain n. 63% normaalista.  Kuvasta 1 näkyy sitten vielä toinen merkittävä syy siihen, etteivät Atlantin hurrikaanit olleet runsaammin otsikoissa: ne eivät juurikaan rantautuneet. Edelliset asiat yhdessä selittävät myös keskimääräistä vähäisemmät vahingot. Panaman kannaksen toisella puolella hurrikaaneja olikin sitten yli tarpeen, 145% normaalista. Globaalisti pyörremyrskyjen esiintyminen on ollut normaalin vilkasta tänä vuonna.

Kuva 2.

Kuva 2.

Kuvassa 2 näkyy taustakuvana suurhurrikaani Gonzalo tältä vuodelta ja kuvaajina eri myrskyluokkien esiintymiset Atlantilla vuodesta 1970 alkaen.  Sykloneihin on laskettu ainakin osa trooppisista matalapaineistakin. Niiden tilasto alkaa vasta vuodesta 1980.  Suurhurrikaaneina ovat hurrikaaniluokkien 3…5 myrskyt, joita tänäkin vuonna oli 2.  Trooppisten myrskyjen esiintyminen on tarkasteluvälillä kohoavaa, kuten trendiviiva kertoo.  Tämä saattaa kuitenkin johtua paljon enemmän merien sykleistä kuin globaalista lämpenemisestä, vaikka IPCC elättääkin tätä käsitystä.  Ei siis aivan tuulesta temmattuna, mutta ilmeisen heikosti perusteltavasti, koska globaalisti syklonien lukumäärä ja voima ei ole lisääntynyt samana aikana. Eikös kyse ollutkaan globaalista ilmiöstä, kuten meille on kerrottu? Tästä kirjoittelinkin jo IPCC:n hätäkakka -artikkelissani 14.10.2013.  Tällä hetkellä oikeanpuoleisimmalla palstalla kolmanneksi ylin kuva kertoo lähes ajantasaisen myrskytaajuushistorian

Mihin tässä saisi piilotettua suuren häpeäni, ”tarkimman hurrikaaniennusteeni”? Kuvassa 3 näkyy, miten oikeat ennustetoimistot osuivat aika hyvin tänä vuonna. Nimettyjen myrskyjen osalta vaihteluvälin ilmoittaneista ennusteista vain TSR:n joulukuun ennuste on pielessä. Vain yhden arvon ennusteista lisäksi pari muuta, muttei niin paljon pielessä kuin minun historiallisten ääriarvojen puoliväliin perustuva ennusteeni. Kokonaiskilpailun voittajaksi voineen nimetä Pohjois-Carolinan NCSU:n huhtikuun ennusteen, joskin ilmoitetun vaihteluvälin virhe jää nollaksi myös NOAA:lla ja FSU COPS:lla.  UKMET ei ilmoittanut suurhurrikaaniveikkaustaan, joten sen voinee tiputtaa palkintopallilta tällä kertaa?

Kuva 3. Kauden 2014 hurrikaaniennusteita. Aineistolähde: Wikipedia.

Kuva 3. Kauden 2014 hurrikaaniennusteita. Aineistolähde: Wikipedia.

Yhdestä vuodesta nyt ei kuitenkaan vielä voi tehdä tilastoa. Tilastohin perustuenhan ”sokea” menetelmäni näytti antavan vähintään yhtä hyvän tuloksen kuin minkä tahansa ennustetoimiston saldo pitemmältä ajalta oli.  Eli tätä seurantaa täytyy jatkaa, vaikka lunta tulisikin alkuunsa tupaan.  Viimetipassa täytyy sitten kaivaa selitystoimiston puhelinnumero esille. Tässä jotain avaintermejä jo maistiaisina: AMO, El Niño, ennustetoimistojen osuvuuden paraneminen viime aikoina.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.