Hiilidioksidipitoisuudella heikko korrelaatio lämpötilaan?


Tuore kiinalaistutkimus esittää(Linkki), että:

As a contrast, the correlations between CO2 and T are neither strong nor stable.

Suomeksi: Vastakohtana CO2:n ja T:n korrelaatio ei ole vahva eikä vakaa.

Kyse on siis Etelämantereen Vostokin hiilidioksidipitoisuudesta ja lämpötilasta 11 000 vuoden aikajänteellä vuoteen 1895 asti. Sensijaan tutkijat X.H. Zhao ja
X.S. Feng löytävät tuhatvuotisen jaksollisuuden sekä auringonpilkkujen esiintymisessä että lämpötilassa. Näiden kahden muuttujan vaiheet ovat vastakkaiset.

The Hockey Schtick -blogi kertoo tukimuksesta myös kuvin(Linkki). Samalla blogiartikkeli ilmeisestikin sisältää blogistin omaa tulkintaa nykyaikaa koskien.

Mitä tästä? Vostok-asema on kaukana merestä ja kaukana hiilidioksidilähteistä. Niinpä siellä havaittu vaihtelu sekä lämpötilassa että hiilidioksidissa on todennäköisesti yleisempää kuin vain paikallista vaihtelua. Tutkimus viittaa siihen, että maapallon ilmastoon vaikuttaa puolen celsiusasteen verran auringon noin tuhatvuotinen rytmi.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ilmeisesti ollut koko tutkimuksen kattaman aikavälin varsin lähellä yhteyttäjien toiminnallista alarajaa ja vain vähäisesti vaihdellen.  Tämä selittänee pitkälti sen, etteivät havaitut lämpötilavaihtelut korreloi CO2:n pitoisuusvaihtelun kanssa. Teollistumisajan hiilidioksidipitoisuuden muutos on nykykäsityksen mukaan ollut suurempi, mutta kun se ei kuulu tämän tutkimuksen aikaväliin, niin siitä ei tutkimuksen perusteella voi paljoa sanoakaan. Ei voi sanoa, että vallitseva hiilidioksidihypoteesi olisi kumottu tai juuri heikennettykään, mutta jos se kumottaisiin muulla tavalla, tämä tutkimus olisi sinänsä sopusoinnussa kumoamisen kanssa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.