Maanviljelijät eivät luota ilmastotieteeseen?


Kuva 1. Missisipin pellot satelliitista kuvattuina. Vasemmalla luonnonväreissä, oikealla punainen kertoo terveen sadon, ruskea sopimattoman hyönteismyrkytyksen ja musta tulvan. Lähde: Wikipedia/NASA Earth Observatory, Jesse Allen

Kuva 1. Minnesotan peltoja satelliitista kuvattuina. Vasemmalla luonnonväreissä, oikealla punainen kertoo terveen sadon, ruskea sopimattoman hyönteismyrkytyksen ja musta tulvan. Lähde: Wikipedia/NASA Earth Observatory, Jesse Allen

USA:ssa maanviljelijät ovat eräs ehkä vähiten ilmastotieteen valtavirran väitteisiin uskova ammattikunta. Näin päättelen tiedoista, jotka Science Daily uutisoi(Linkki). Tutkimuksen aiheesta ovat tehneet Purduen yliopiston tutkijat tri Linda Stalker Prokopyn johdolla(LinkkiPDF). Nimittäin vain 8% kyselyyn vastanneista maanviljelijöistä uskoi pääosin ihmistekoiseen ilmastonmuutokseen, kun kyselyn ilmastotieteilijöistä näin uskoi 53%. Jälkimmäisten vastausprosentti oli toki 100%, kun paljon suuremmasta joukosta maanviljelijöitä kyselyyn vastasi vain 26%.

Pidän varsin selvänä, etteivät USA:n maanviljelijät ole viisaimpia sanomaan, mitä maapallon toisen puolen ilmastoon tulee, mutta toisaalta he varmasti ottaisivat mallia ilmastotieteeseen pohjaavasta maanviljelyksestä, jos sillä saavutettaisiin heidän naapurissaan parempia satoja.  Kuva 1 vihjaa, ettei kovin paljon parantamista ehkä olisikaan saavutettavissa.

Kuvassa 2 näkyy USA:n maatalouden kehitysindeksejä. Aivan viime vuosina tuottavuuden kasvu on hidastunut, mutta se on kohonnut paljon jyrkemmin kuin esim. ilmakehän CO2-kuvaaja yli 50 vuotta. Tämä viittannee siihen suuntaan, että muitakin tekijöitä tuottavuuden kasvulle voi hakea, mutta olisivatkohan maajussit kuitenkin tietoisia, että CO2 on olennainen lähtöaine heidän tuotteilleen, eivätkä siksikään ole sitä rajoittamassa?

Kuva 2. USA:n maatalouden tuottavuuskehitys.

Kuva 2. USA:n maatalouden tuottavuuskehitys. Lähde: USDA.

Myös WUWT-blogi uutisoi asiasta Purduen lehdistötiedotteen kopiolla(Linkki). mutta lisäarvoa saa lukemalla parhaimpia kommetteja. Siellä ihmetellään mm. ”alhaista” ilmastotietelijöiden uskoa ihmistekoiseen ilmastonmuutokseen, kun uskon pitäisi olla 97-prosenttista, vähintäänkin.  Raflaavamman otsikon olisinkin saanut kirjoittamalla: Ilmastotietelijät eivät luota ilmastotieteeseen?

Ilmastotiedehän esimerkiksi ennusteli juuri tämän vuoden alkupuolella voimakasta El Niño -ilmiötä, jonka seurannaisvaikutuksena ainakin läntisin osa yhtenäistä USA:ta olisi todennäköisesti saanut runsaasti sateita.  Siinäpä sitä taas olisi maanviljelijä kuivuneen satonsa kanssa, jos olisi luottanut ilmastotieteeseen. Kun leivästä on kyse, ei ehkä ole varaa uskoa kaikenlaisiin epävarmoihin ennustajiin? Maanviljelys ei suju, jos viljelijällä ei ole jalat maassa. Siitäkin tuo asennetutkimus saattaa olla eräs osoitus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.