Mitä IPCC myös sanoi synteesissään


Kuva 1. Lähde: IPCC

Kuva 1. Lähde: IPCC

IPCC:n tuore raportti on nimeltään SYR_AR5, josta on sitten kaksi versiota, SPM-versio päättäjille ja LONGERREPORT-versio meille päättämättömille. Haltuuni saamat kappaleet ovat vielä vähän vedosvaiheessa, mutta ehkäpä vähän myöhemin saa latattua IPCC:n sivulta ihan viimeiset versiotkin(Linkki).

Kuvassa 1 näkyy raportin ehkä perustavin kaavio, jossa ennakoidaan erilaisia vaihtoehtoisia ihmistekoisten hiildioksidipäästöjen kehityksiä. Ylin RCP8.5-skenaario taitaa olla toistaiseksi lähinnä toteutumaa. Edelleen IPCC on sitten mallintanut lisääntyneen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden aiheuttaman lämpötilalisäyksen ja muuttuneen ilmaston seurannaisvaikutukset jne.

Kun IPCC:n valtavirtateemaa on käsitelty ja varmaan vielä myöhemminkin käsitellään eri foorumeilla, jätän sen tässä oikeastaan tähän ja siirryn esittelemään sitä, mitä IPCC myös sanoi, mutta josta ette ehkä kuule muuten juuri mitään ainakaan suomeksi. Tai jos kuulettekin, niin ehkäpä tässä ensimmäiseksi.

At present the worldwide burden of human ill-health from climate change is relatively small compared with effects of other stressors and is not well quantified.

Suomeksi: Nykyään ilmastonmuutoksen maailmanlaajuinen kuorma ihmisten terveysongelmiin on suhteellisen pieni verrattuna muihin stressitekijöihin, eikä siitä ole tarkemmin määrällisesti arviotu.

Komenttini: sairauksiin perustuva ilmastopelottelu ei saa toistaiseksi IPCC:n täyttä tukea. Aina joku sairastuu ja sairastuva on yleensä ollut tekemisissä ilmaston kanssa.

There is low confidence that anthropogenic climate change has affected the frequency and magnitude of fluvial floods on a global scale.

Suomeksi: Vallitsee alhainen luottamus siihen, että ihmistekoinen ilmastonmuutos on vaikuttanut jokien tulvinnan taajuuteen ja laajuuteen maailmanlaajuisesti.

Komenttini: jokien tulviin perustuva ilmastopelottelu ei saa toistaiseksi IPCC:n täyttä tukea. Tulviahan tulee ja menee, mutta niitä ei voi kytkeä globaaliin ilmastonmuutokseen.

There is low confidence in observed global- scale trends in droughts, due to lack of direct observations, dependencies of inferred trends on the choice of the definition for drought, and due to geographical inconsistencies in drought trends.

Suomeksi: Havaittuihin maailmanlaajuisen mittakaavan suuntauksiin kuivuuskausissa on alhainen luottamus. Tämä johtuu suorien havaintojen puutteesta, siitä että päätellyt kuivuussuuntaukset ovat olleet riippuvia kuivuuskausimääritelmien valinnasta ja maantieteellisestä erilaisuudesta kuivuussuuntauksissa.

Komenttini: kuivuuskausiin perustuva ilmastopelottelu ei saa toistaiseksi IPCC:n täyttä tukea. Kuivuuttahan esiintyy aina jossakin, mutta sitä ei voi kytkeä globaaliin ilmastonmuutokseen. Tai vähintäänkin jossain muualla kuivuuskausi päättyy tasoitukseksi.

There is low confidence that long-term changes in tropical cyclone activity are robust and there is low confidence in the attribution of global changes to any particular cause.

Suomeksi: Alhainen luottamus vallitsee siihen, että pitkäaikaiset muutokset trooppisten pyörremyrskyjen aktiivisuudessa olisivat vakaita ja alhainen luottamus on siihen, että missään yksittäistapauksessa olisi maailmanlaajuisten muutoksien osuutta.

Komenttini: trooppiset myrskyt ovat nyt globaalisti alakantissa, joten IPCC ei voi hyödyntää tilannetta. Ilmastokokouksissakin esiintyvä kauhistelu yksittäisistä myrskyistä jääkin vaille IPCC:n täyttä tukea.

Increasing exposure of people and economic assets has been the major cause of long-term increases in economic losses from weather- and climate-related disasters (high confidence).

Suomeksi: Pääasiallinen syy säähän ja ilmastoon liittyvien tuhojen talousmenetyksien pitkäaikaisessa lisääntymisessä on ihmisten ja omaisuuden lisääntynyt altistuminen (korkea luottamus).

Komenttini: IPCC vihjaa, että ihmisiä on liikaa ja erityisesti liikaa katastrofiherkillä alueilla.  Ilmastonmuutos on tässä siis vähäisempi tekijä kuin väestönmuutos.

Esittelemäni poiminnat löysin meille päättämättömille suunnatusta, raportin pitemmästä versiosta. Päättäjille tarkoitetusta versiosta en löytänyt samoja lauseita ollenkaan. Ehkäpä ne ovat kätketty tähän lauseeseen:

Impacts from recent climate-related extremes, such as heat waves, droughts, floods, cyclones, and wildfires, reveal significant vulnerability and exposure of some ecosystems and many human systems to current climate variability (very high confidence).

Suomeksi: Viimeaikaisten ilmastoon liittyvien äärimmäisyyksien, kuten lämpöaaltojen, kuivuusjaksojen, tulvien, pyörremyrskyjen ja maastopalojen, vaikutukset paljastavat joidenkin ekosysteemien ja useiden inhimillisten järjestelmien huomattavan haavoittuvuuden ja altistumisen valitsevalle ilmaston vaihtelevuudelle (erittäin suuri luottamus).

Onnistuuko IPCC tuossa piilottamaan epävarmuudet päättäjiltä ja esittämään erittäin suureksi luottamuksen ilmaston muutoksen uhkatekijöihin, joiden kasvusuuntauksiin on globaalisti alhainen luottamus ja suuri luottamus on vain siihen, että kyse on väestömuutoksista, eikä ilmastomuutoksista?  Me päättämättömät voinemme onnitella itseämme, että meille tuo tieto myös epävarmuuksista on jaossa. Ei siis mitään syytä huoleen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.