Meret säätävät alati ilmastoa


Kuva 1. Meren suuret lämpövirtaukset. Lähde: WUWT

Kuva 1. Meren suuret lämpövirtaukset. Lähde: WUWT

Uusi tri Stella Woodardin ja professori Yair Rosenthalin johtama tutkimus viittaa siihen(Linkki), että myös erään jääkausijakson alkuun on merivirtojen kuljettamalla lämmöllä ja virtausmuutoksilla ollut merkittävä osuus. Tästä kertoo myös Rutgers-yliopiston oma uutisointi(Linkki). WUWT toistaa artikkelissaan em. uutisoinnin(Linkki), mutta blogin keskusteluosuudesta saattaa löytyä jotain lisäinformaatiotakin.

Kun kyse on ilmastonjäähtymisestä, sitä koskevaa tutkimusta ei suoraan voine rinnastaa nykyajan ilmastonlämpenemiseen.  Olennainen kappalepari löytyy kuitenkin lehdistötiedotteesta/yliopiston uutisoinnista:

Most of the concerns about climate change have focused on the amount of greenhouse gases that have been released into the atmosphere. 

But in a new study published in Science, a group of Rutgers researchers have found that circulation of the ocean plays an equally important role in regulating the earth’s climate.

Suomeksi: Ilmastonmuutoksen huolista pääosa on keskittynyt ilmakehään päästettyjen kasvihuonekaasujen määrään.

Sciencessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa kuitenkin ryhmä Rutgersin tutkijoita on havainnut, että merien virtaukset ovat yhtä tärkeitä maan ilmaston säätelyssä.

Tuohan suorastaan puolittaa ilmastokauhun kasvihuoneissa!  Merien merkitys ainakin korostuu.

Oikeastaan herää kysymys, että onko planeettamme kaasukehän lämpötilamittauksiin keskittyminen ollut ilmastotieteen suurin virhe, kun jo peruskoulun fysiikallakin olisi voinut tietää, että suurin osa planeetan vaihtokelpoisesta lämpöenergiasta sitoutuu meriin? Toki kivikehän lämpösisältö on suurempi, suunnattomasta massasta johtuen, mutta kiinteän lämmöneristeen lämmönvaihtokyky on ilmastotieteellisissä aikajaksoissa vähäistä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.