Nyt tiedämme, missä kadonnut lämpö ei ole


Kuva 1. Merien keskimääräinen pintalämpötila. Alkuperäinen kuvalähde: Wikipedia/Plumbago

Kuva 1. Merien keskimääräinen pintalämpötila. Alkuperäinen kuvalähde: Wikipedia/Plumbago

Kirjoitelin viime (lisätty sana: vuoden) syyskuussa kadonneesta lämmöstä heti toisessa artikkelissani. Tuolloinkin esille tullut eräs hypoteesi oli, että kadonnutta lämpöää voisi löytyä valtamerien syvänteistä. Varmemmaksi vakuudeksi vielä Ilmatieteen laitoksen johtajan, Mikko Alestalon haastattelulausunto vuodelta 2008 (Linkki):

Oma näkemykseni on, että tällä hetkellä saattaa olla sellainen tilanne, että lämpöä siirtyy merissä vielä syvempiin kerroksiin, viiteen kilometriin ja sinne asti…

Kuva 2. Lämpöenergialisän jakautuminen merissä. Lähde: Levitus et al 2013.

Kuva 2. Lämpöenergialisän jakautuminen merissä. Lähde: Levitus et al 2012.

Jos tuota Syvä meri söi meidän lämmöt -hypoteesia tarkastellaan tunnettujen aiempien mittausten valossa, niin ei niistä tukea saa, jos ei kumoustakaan. Esimerkiksi varsin arvostettu Levitus et all tutkielma vuodelta 2012 Geophysical Research Letters -sarjassa kylläkin spekuloi mahdollisuudella(Linkki), mutta tutkielman kuvaaja (Kuva 2) ei anna viitteitä, että merien lämpö olisi lisääntynyt missään valtameressä syvemmälle mentäessä. Kaikkialla nimittäin lisälämpö lähenee nollaa joulea, kun syvyys lähenee 2000 metriä. Kun lämmin vesi pyrkii vielä kohoamaan kylmässä ympäristössä, hypoteesi vaatisi samalla myös taitavan salakuljettajan, joka olisi osannut peittää jälkensä hyvin.  Meren pohjan paikallinen kuuma vulkaaninen suolavesi ei tässä ole tukemassa hypoteesia, vaikka se voisikin täyttää piiloutumisvaatimukset.

Uutta tietoa asiasta kertoo Judith Curry blogissaan(Linkki). On todennäköisempää, että meret ovatkin jäähtyneet yli 2000 m syvyydessä kuin lämmenneet. Tähän suuntaan viittaa W. Llovelin ja kumppaneiden uusi tutkimus(Linkki).

Eräs tapa ratkaista kadonnutta lämpöä on lisätä se säätämällä vähemmän tutkitulle merialueelle, kuten Paul J. Durack ja kumppanit ovat menetelleet(Linkki):

… we adjust the poorly constrained Southern Hemisphere observed warming estimates so that hemispheric ratios are consistent with the broad range of modelled results. These adjustments yield large increases (2.2–7.1 × 1022 J 35 yr−1) to current global upper-ocean heat content change estimates…

suomeksi: …oikaisimme väkinäisiä eteläisen pallonpuoliskon havaitun lämpenemisen arvioita niin että pallonpuoliskojen suhde on yhteensopiva isoon joukkoon mallinnettuja tuloksia. Nämä oikaisut tuottivat suuria lisäyksiä (2,2–7,1 × 1022 J /35 a) ylemmän meriveden lämpösisällön muutosarvioihin…

Kuva 3 kertookin, että eteläisellä pallonpuoliskolla on vielä varsin laajat mittaamattomat alueet. Kuva 1 antaa kuvan 3 esittämille poikkeama-arvoille sitten taustaa, näyttäen keskimääräisen meriveden lämpötilan vuoden 2009 tietämissä.

Kuva 3. Merien pintalämpötilan muutos. Lähde: IPCC AR5

Kuva 3. Merien pintalämpötilan muutos. Lähde: IPCC AR5

Alempaa Linkkejä-osiosta löytyy muutamia tähän aiheeseen liittyviä artikkelilinkkejä, jotka ovat pääosin Judith Currynkin viittaamia.

Voinemme nyt yhdessä huokaista helpotuksesta, ettei Ilmatieteenlaitoksen johtajankaan tarvitse lähteä hakemaan hukattua lämpöä valtamerien syvimmistä osista, sillä sieltä sitä ei löytyne.

Linkkejä

http://landscapesandcycles.net/cooling-deep-oceans.html (Linkki) Jim Steelen suositeltu blogi heinäkuulta, josta voinee löytää myös hukkuneen lämmön osaselityksen.

http://www-pcmdi.llnl.gov/about/staff/Durack/dump/oceanwarming/(Linkki) Artikkelissani viitatun Durackin nettisivu.

http://www.pmel.noaa.gov/people/gjohnson/gcj_4n.pdf (LinkkiPDF) Lymanin ja Johnsonin tutkielma PDF-muodossa. Tästä löytyy tieto, etteivät tunnetut pintavedet olekaan enää lämmenneet ja mahdollinen osasyy merivesien lämpösisällön kasvulle: harha, joka johtuu vanhemman aineiston epäedustuvuudesta keskimääräiseen verrattuna.

http://judithcurry.com/2013/06/18/ocean-heat-content-discussion-thread/(Linkki)  Vähän vanhempaa keskustelua asista. Tässä geofyysikko Curry vetäiseen meteorologi Trenberthiä korville termodynamiikka kakkosella.

Mainokset

3 responses to “Nyt tiedämme, missä kadonnut lämpö ei ole

 1. Alkaa olla piilopaikat vähissä, selitykset tuskin kuitenkaan tulee vähenemään!
  Jospa lämpö on piiloutunut maan rakenteisiin, kuorikerroksesta alaspäin ja ilmenee lisääntyvinä tulivuorenpurkauksina?
  Oho, toivottavasti eivät lue tätä kommenttia, saamme pian kuulla, että ilmastonmuutos aiheuttaa lisääntyviä tulivuorenpurkauksia!

  Tykkää

  • Magmaanhan mahtuu -hypoteesi? Lämpöpumppu ei riko mitään luonnonlakia, niin että …

   Katsellaanhan nyt, vaan onhan tässä nyt melko selvä tapaus siltä osin, että yksi piilo on käynyt kelvottomaksi. Samallahan tuossa on toinen piilo esitetty, muttei suinkaan mitattu.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.