Mihin jääkausi päättyy?


Kuva 1. Etelämannerta. Lähde: Nasa/British Antarctic Survey

Kuva 1. Jääkautta Etelämantereella. Lähde: Nasa/British Antarctic Survey

Lueskellessaan suomenkielisen Wikipedian jääkausiartikkelia ei saa oikein mitään selkeää vastausta, mihin jääkausi päättyy. Milankovićin jaksot toki mainitaan. Englanninkielinen Wikipedia antaa jo vähän enemmän yksityiskohtia ehdotellen negatiivisia palautteita, jotka sitten johtaisivatkin jäiden sulamiseen. Nämä ovat kuitenkin hitaita muutoksia parhaimmillaankin, eivätkä pysty selittämään viime jääkauden nopeita lämpötilan muutoksia. Ilmastohistoria viittaa siihen,  kylmät stadiaali- ja lämpimiä interstadiaalijaksot vaihtuivat hyvin nopeasti toisikseen. Perusongelma kerran alkaneessa jääkaudessa on siinä, että jäälakeuden aiheuttama albedon muutos on positiivinen takaisinkytkentä, jota vielä tukee kertyneen kerroksen paksuus lyhytaikaisian vaihteluja vastaan. Kuva 1 kertonee tästä tilanteesta.

Grönlantia käsittelevässä artikkelissani 6.9.2014 olikin esillä dryaskauden nopeat lämpötilamuutokset jäätiköllä. Uudehko pohjasedimenttieliöihin perustuva tutkimus tarkentaa jo saatua kuvaa(Linkki), että nuo nopeat ilmaston lämpötilavaihtelut ovat johtuneet valtameren virtausmuutoksista. Tutkimuksesta uutisoi myös Daily Science(Linkki). Tämän tutkimuksen mukaan nopeat alueellisen ilmaston lämpenemiset jääkaudella johtuvat meriin stadiaalikaudella kertyneen lämpimän veden äkillisestä kohoamista pintaan.  Kuvassa 2 on esitetty nopeat lämpötilan muutokset Grönlannin jääkairauksista pääteltyinä.

Kuva 2. Lähde: Dan Easterbrook/WUWT (mukailtu Cuffy & Clow, 1997)

Kuva 2. Lähde: Don Easterbrook/WUWT (mukailtu Cuffy & Clow, 1997)

Tutkimusryhmä M. M. Ezat, T. L. Rasmussen, J. Groeneveld ei puhu mitään jääkauden loppumisen syy-seuraus-suhteista oman tutkimuksensa osalta, Don Easterbrook vain vihjaa siihen suuntaan(Linkki), hänen esityksensä painopisteen ollessa muutosnopeudessa itsessään.

Nyt kuitenkin tiedämme, että jääkausi on päättynyt Pohjoismaiden alueelta ja pidämme todennäköisenä, että ennen tämän jääkauden päättymistä oli paljon nykyistä ilmastonmuutosta nopeampia ja laajempi vähintään alueellisia lämpötilan muutoksia, joista viimeinen jäi sitten voimaan.  Vaikka aiempiakaan jääkauden päättymisselityksiä ei voi tällä kokonaan kumota, tämä mereen varastoituneen lämpöenergian purkaus on mitä ilmeisemmin ollut lopulta ikitalven selän katkaiseva tekijä. Se on voinut myös samalla vaikuttaa mm. ilmakehän pilvisyyteen ja hiilidioksidipitoisuuteen.

Tällä hetkellä on ihmistekoiset CO2-päästöt historiallisessa huipussaan(Linkki). Samaan aikaan ilmakehän lämpötilakehitys on kutakuinkin polkenut paikallaan 15 vuoden verran. Nyt voinemme vain toivoa, että kiihtyvästi lisäämämme hiilidioksidin lämmöneristekyky riittää korvaamaan auringon aktiivisuuden heikkenemisen(Linkki) sekä meren kenties nielemän lämmön ja mahdolliset jäähdyttävät pilvisyysmuutokset. Linkitetty SS-sivusto toki lupaa, että hiilidioksidilisä olisi vaikutukseltaan kymmenkertainen, mutta viimeaikaiset havainnot saavat minut epäilevälle kannalle. Jos lisälämmöneriste ei riitä, ajaudumme vähän viileämpään jaksoon, ehkäpä pienoisjääkauteen. Jäämurtajaosaamisemme saattaakin olla meidän tärkein antimme Arktiselle alueelle tulevina vuosikymmeninä.

One response to “Mihin jääkausi päättyy?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.