Tarkin hurrikaaniveikkaukseni on menossa metsään


Kuva 1. Atlantin hurrikaanien esiintyminen keskimäärin. Lähde: NOAA

Kuva 1. Atlantin hurrikaanien esiintyminen keskimäärin. Lähde: NOAA

Atlantin hurrikaanikauden tilastollinen huippuhetki on syyskuun 10. päivä. Se on siis juuri ohitettu. Kuva 1 kertoo hurrikaanien keskimääräisestä esiintymisestä eri päivinä. Tämä kaavio ei takaa, että juuri tänä vuonna hurrikaanit esiintyisivät keskimääräisesti jakautuneena, mutta näin 15. päivänä voinee veikata, että puolet Atlantin trooppisista pyörremyrskyistä on jo takana tältä kaudelta. Ei ainakaan voi juuri muutenkaan veikata. Ja tästä lähtökohdasta sitten tein arvion taannoisen hurrikaaniennusteeni tilanteesta verrattuna ammattilaisten ennusteisiin. Ja oma ennusteeni olisi tällä vauhdilla menossa lähes täysin pieleen, kuten kuva 2 kertookin.

Hurrikaaniveikkaus1509

Kuva 2. Hurrikaaniveikkauksia. Virhe= lopullinen virhe, jos myrskyjä esiintyy samaan tahtiin. Aineistolähde: http://en.wikipedia.org/wiki/2014_Atlantic_hurricane_season

Jos siis nimettyjä myrskyjä olisikin joulukuuhun mennessä esiintynyt 10, niin veikkaukseni olisi peräti 6 yksikköä pielessä, eikä osumaa tulisi edes ilmoittamiini virherajoihin. Lisäkseni ainoastaan FSU:n veikkaus 29.05.14 jäisi menemättä virherajoihinsa, joskaan kaikkien virherajat eivät ole vielä tiedossani.  Mikäli tarkastellaan pelkästään hurrikaaniluokan myrskyjä, olen saamassa hieman hyvistystä. Sitten taas suurhurrikaaniveikkaukseni on menossa pahiten pieleen.

Kokonaisuutena siis Atlantin hurrikaanikausi 2014 on ollut alkupuoliskoltaan keskimääräistä hiljaisempi(Linkki), energia-arvo ACE:n ollessa 62% pitkäaikaisesta ajankohdan keskiarvostaan(Linkki).  IPCC:n hätäkakka, että muka Atlantin hurrikaanit lisääntyisivät ilmastonmuutoksen johdosta, on osoittautumassa juurikin hätäkakaksi.  Tässä en sentään ole erehtynyt. Vaikkei El Niñoa nähtänekään tänä vuonna, ENSO:n indeksit ovat olleet kuitenkin enempi  El Niñon kuin La Niñan puolella. Ja tämäkin riittänee vaimentamaan hurrikaaneja Atlantilla, jos niitä onkin ohuen kannaksen toisella puolella runsaasti, siis Tyynenmeren hurrikaaneja Amerikan rannikolla. Ne eivät taas olleet veikkauksen kohteena tälläerää.

Nyt sitten on juuri pyörimässä Edouard-myrsky(Linkki), reippaasti hurrikaaniluokassa vieläpä. Kuva 3 kertoo sen ennustetusta reitistä. Ja sanottakoon, että näihin lyhytaikaisiin myrskyreittiennusteisiin luotan paljon enemmän kuin noihin ennen kauden alkua tehtyihin veikkauksiin. Niinpä Edouardinkin uskon jättävän maalliset vahingot tekemättä, kun se kaartaa Bahaman ja Azorien välistä.

Kuva 3. Edouard-hurrikaanin ennakoitua vaikutusaluetta.

Kuva 3. Edouard-hurrikaanin ennakoitua vaikutusaluetta.

Lisävastoinkäymisenäni kerrotakoon, etten saanut Sun Weblog Publisher -lisäosaa toimimaan OpenOfficessani. Ajatus olisi ollut muotoilla artikkeli teksturilla ja sitten lähettää se tälle WordPress-alustalle. Vaan eipä taida tuo jo miltei 10 vuotta sitten heitteille jätetty lisäosaohjelma toimia muillakaan.

Vastoinkäymiset harmittavat, ketäpä ei harmittaisi.  Siksi tähän lopun lähelle kertomus eräästä entisestä avioliitosta: Miehelle ja vaimolle tuli ajoittain riitaa erinäisistä asioista, kuten monille muillekin. Mies oli ankarana loogikkona usein onnistumaisillaan perustelemaan oman kantansa, kunnes vaimo kertoi, että mies oli menetellyt tyhmästi sukulaisen häissä, kun oli tullut sinne punaisessa flanelliruudupaidassa. Tämänhän mies oli aiemminkin myöntänyt ja joutui taas sen myöntämään.

Niinpä punaisena flanelliruutupaitana tuore tiedeuutinen(Linkki), joka kertoo, että ilmastomallit ovat ennustaneet liioitellen kuivien alueiden edelleen kuivumisen ja märkien alueiden muuttumisen yhä märemmiksi. Tätähän minä olen aina arvellutkin. Että se siitäkin Le Châtelier’n periaatteen vastaisesta äärevöitymisestä.

Only 10.8% of the global land area shows a robust ‘dry gets drier, wet gets wetter’ pattern, compared to 9.5% of global land area with the opposite pattern, that is, dry gets wetter, and wet gets drier.(Linkki)

Suomeksi: Vain 10,8% maapallon maa-alasta osoittaa selvää kuiva kuvemmaksi, märkä märemmäksi -kaavaa, verrattuna 9,5% maapallon maa-alasta, jolla on päinvastainen kaava, siis kuiva märemmäksi, märkä kuivemmaksi.

 

Mainokset

2 responses to “Tarkin hurrikaaniveikkaukseni on menossa metsään

  1. Jospa sitten seuraavalla hurrikaanikaudella ”jyrähtää” ja oikein kunnolla? Tällainen hurrikaanikausi ei voi olla luonnollista vaan hurrikaanit ovat varastoituneet Atlantin syvyyksiin odottamaan tulevaa…
    Kävisikö tämä selityksestä?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.