Uusi tilastoanalyysi: ilmastonlämpeneminen ei kiihdytä


Aluksi ihmettelemme ”maallista suuntausta”(secular trend)(Linkki), joka uuden tutkimuksen mukaan on päätekijä lämpenemisessä ja uutisoidaan isoksi tekijäksi myös lämpenemistauossa(Linkki). Kaikkea se jumalattomuus saakin aikaan? Haastava suomennettava tuo secular trend, mutta suomennan sen vuosisataiseksi suuntaukseksi WUWT-blogin kommenttivihjeen perusteella(Linkki).

Viite: Macias D, Stips A, Garcia-Gorriz E (2014) Application of the Singular Spectrum Analysis Technique to Study the Recent Hiatus on the Global Surface Temperature Record. PLoS ONE 9(9): e107222. doi:10.1371/journal.pone.0107222

Edellä viitattu Maciasin ja kumpaneiden tutkimus on aineiston uudelleenkäsittelyä ennen käyttämättömällä tilastollisella menetelmällä. Tuo menetelmä on SSA(Linkki). Jos oikein ymmärrän, menetelmä ominaisarvovektoreineen kaivaa ulos vaihtelevan aineiston säännöllisiä rytmejä ja kaataa toistumattoman trendimäisen muutoksen vuosisataiseksi suuntaukseksi tjsp. Tässähän aineiston rajallisuus estää löytämästä aitoja vuosisataisrytmejä.

Kuva 1 antanee yleiskuvan tutkielmasta.  Siitä näkee myös sen, että  hiatus-termi kattaa nyt myös lyhyen jäähtymisvaiheenkin, ainakin EU-komission tiedetoimituksen mielestä(Linkki).

Kuvassa 2 näkyy, miten tällä menetelmällä saadaan nykyaikana esille syvempi aallonpohja niin monikymmenvuotisessa rytmissä(sininen) kuin tulosten yhdistelmässäkin(musta). Jopa tuo ihmisperäisen lämmittämisenkin sisältävä vuosisataistrendikin(punainen) on vaarassa painua jäähtymisen puolelle. Kun en tunne tuota tilastollista menetelmää paremmin, en kehoittaisi vielä avaamaan kuohuviinipuolloa. Voisikohan siinä olla vaikka jokin menetelmän reunaefekti, joka korostaa viimeisintä muutosta?  Jos mitään vikaa ei löydetä, niin tuo lienee väistämätön kumoaja kiihtyvän lämpenemisen puheille.

Jos  lämpenemistauko jatkuu vielä pitempään ja syvenee, niin jääkausipelottelijatkin alkanevat virota pakastearkuistaan. Tätä voinee odottaa, jos lämpenisnopeus siirtyy negatiiviselle puolella, siis globaaliksi kylmenemiseksi. Kenties näkismme myös ”Lämpeneminen aiheuttaa kylmenemistä” -kuoron vaihtavan levyä. Uusi levy lienee vielä vähän hakusessa, mutta voisikohan se olla vaikka ”On sinun syysi, että me jäädymme”?

Erikoisesti tulee kiittää em. tutkielman tekijöitä siitä, että kaikki on vapaasti saatavailla, niin lähdeaineisto kuin tutkielmakin.

Kuva 2. Tutkielman 3. kuva

Kuva 2. Tutkielman 3. kuva

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.