Välipalana El Niñon tilanne 9.9.2014


BOM_Ninot2012plus

Kuva 1.

Olen seuraillut El Niño -innon hiipumista mm. Austalian ilmatieteen laitoksen sivustolta(Linkki). Heillä on myös kuvaajat, mutta nyt näytti, ettei päivityksiä ole tapahtunut kuvaajiin. Niinpä piirsin BOM:in tarjoamasta aineistosta omat kuvaajani. Vuoden 2012 ”El Niño” muistuttaa tämän vuoden ilmiötä ainakin osittain. Vuonna 2012 näyttäisi peruutuksia sadelleen vasta marraskuussa, ettei BOM:in sitkeys ylläpitää toivoa edes pikkiriikkisestä EL Niñosta ole mitenkään poikkeavaa. Kuvan 1 karu kertomus on, että kaikilla indekseillä oli selvästi korkeampi, siis lupaavampi, arvo touko-kesäkuun vaihteessa  ja viimeisen viikon aikana 4 viidestä indeksistä on alamäessä. Tämä taas syö uskottavuutta uudelta nousulta, jota jo on lupailtu. Kun Peru perui omalta osaltaan El Niñonsa jo heinäkuun alussa(Linkki), ei heillä ole ollut aihetta muuttaa ilmoitustaan sittemmin.

Kuvassa 2 vielä keskeisen 3.4 alueen indeksin kehitys koko BOM:in tarjoamalta ajanjaksolta. Vaikka +0,5 °C onkin El Niñon raja, ei hipaisuista pidetä. Kuvaajan ainoa virallinen El Niño -ilmiö on käyrän alkuosassa, vuodenvaihteessa 2009-2010.

Kuva 2

Kuva 2

Tämä oli tällä erää pikemminkin sääkatsaus, ilman isompaa analyseerausta. Linkeissä tuorettakin tarinaa.

Linkkejä

http://www.bom.gov.au/climate/enso/indices.shtml?bookmark=nino3.4(Linkki) BOM:in valikoista tuskin löydettävät kuvaajat.

http://wattsupwiththat.com/2014/09/07/the-2014-15-el-nino-part-15-september-2014-update-still-seeing-mixed-signals/(Linkki) Tilastomies Tisdale pistää toivonsa länsituulen puuskaan, joka auttaisi kelvinaaltoa tyrkkäämään El Niñon ylös.

http://www.aoml.noaa.gov/hrd/Landsea/skill/(Linkki) Aiemmat osuvatkaan ennusteet eivät ole perustuneet niinkään taitoon kuin tuuriin.

http://dailycaller.com/2014/09/04/weather-update-el-nino-less-likely-to-happen-this-year/(Linkki) ”Vähemmän todennäköinen tänä vuonna.”  NOAA:n ennusteet vajoavat, mutta ovat vielä yli 50%. Toimitus asettanut sanansa somasti.

http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/(Linkki) Columbian yliopiston IRI-instituutti jatkaa uusimman jakson muuntamista neutraalivoittoiseksi, mutta säilyttää myöhempien jaksojen El Niño -mahdollisuuden miltei ennallaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s