Grönlannin jäistä uusia mittauksia


Kuva 1. Grönlannin jäätiköiden happi-18 ajan funktiona.

Kuva 1. Grönlannin jäätiköiden happi-18 ajan funktiona.

Vaikka minulta ja monelta muultakin on saattanut jäädä huomaamatta, niin Grönlannin jäätiköiden lämpötilahistoriassa on ollut kuvan 1 kaltainen ongelma, kun menneisyyden lämpötilaa on jäljitetty happi-18-isotoopin avulla. Kyse on ollut siitäkin, että ilmastomallit eivät ole noudattaneet saatua välillistä lämpötilamittausta. Tai ainakin näin väittävät nyt uuden tutkimuksen tekijät(Linkki). Christo Buizert ja kumppanit Kööpenhaminan yliopiston Niels Bohr -instituutista ovat käyttäneet typpi-15-isotooppia tarkentamaan happi-18-isotoopilla saatua tulosta. Kun väite on, että kuvan 1 punertavan soikion aika olisi kuumempi kuin sinertävä soikion aika, sitä on vaikea selkeästi nähdä tuosta vuoden 2007 happi-isotooppeihin perustuvasta kuvaajasta.

Hakemalla sitten löytyi vanhempi kuvaaja, jossa lämpötilat ovat nyt julkaistun tutkimuksen oikaisua kaipaavalla tavalla. Kuva 2.

Nyt on kuitenkin saatu havainnot vastaamaan ilmastomallia(Linkki), joten mallien korjaamisen vaivalta on säästytty. Mitä taas välillisiin lämpötilahavaintoihin tulee, niin Grönlannissa on ollut niiden perusteella geologisesti lyhyessä ajassa paljon suurempia lämpötilavaihteluja kuin mitä tämän nyt menossa olevan ihmisperäiseksi sanotun ilmastonmuutoksen aikana on toistaiseksi havaittu.

Wikipediasta löytyy myös kuvaaja, missä metaani laahaa satakunta vuotta happi-isotoopin perässä Grönlannissa jäätikkötutkimusten mukaan.  Tämä näkyy kuvassa 3. Jos tuota aikaeroa ei saada korjattua erimerkkiseksi, ei metaanista ole nopean lämpenemisen selittäjäksi tässä tapauksessa.

Kuva 2. Lämpötilakehitys ja metaani Grönlannissa.

Kuva 3. Lämpötilakehitys ja metaani Grönlannissa.

Globaalilla tasolla jäätiköiden epäsuorat lämpötilamittaukset ja niiden hiilidioksidisulkeumat antavat kuvassa 4 näkyvån tuloksen.  Aineisto ei ole riittävän tarkka varmaan päätelmään, mutta ennemmin tuo siltä näyttäisi, että lämpötilan kohoaminen edeltää hiilidioksidin kohoamista. Eikä ne näytä olevan ihan veljeksiä kaikin osin. Grönlannin lämpötilamuutokset näkyvät globaalissakin kuvaajassa, mutta loivempina.

Kuva 3. Globaalilämpötilakehitys ja hiilidioksidipitoisuus

Kuva 4. Globaalilämpötilakehitys ja hiilidioksidipitoisuus

Niinpä tutkimusuutisoinneissakin syylliseksi esitetty Atlantin etelä-pohjoissuuntainen merivirtajärjestelmä AMOC jää miltei ainoaksi vahvasti epäilyksi syyllisenä näihin jyrkkiin muutoksiin Grönlannin ilmastossa. Ehkäpä se on merkittävässä  määrin vastuussa myös samanaikaisiin globaaleihin muutoksiin?

Linkkejä

http://www.sciencemag.org/content/345/6201/1177 (Linkki) Alussa mainitun tutkimuksen tiivistelmä.

3 responses to “Grönlannin jäistä uusia mittauksia

 1. Grönlannista oli äsken juttu Tiede-lehdessä/ Mikko Puttonen.

  http://www.tiede.fi/artikkeli/tilaajille/valtava_gronlannin_jaatikko_murenee

  Samaa kamaa löytyy netistä tietty, esim. täältä http://www.ekofokus.com/2015/11/massiivinen-koillis-gronlannin-jaatikko.html

  ”[…] Nioghalvfjerdsfjorden, joka myös sulaa nopeasti, joskin hieman hitaammin, koska sisämaan vuoret suojaavat sitä. Nämä kaksi jäätikköä muodostavat 12 prosenttia Grönlannin jääpeitteestä. Jos ne sulaisivat täysin, nostaisivat ne yhdessä merenpintaa maailmanlaajuisesti lähes metrin.”

  OK, Nioghalvfjerdsfjorden sulaa ”nopeasti”.

  But then again…

  ”Nioghalvfjerdsfjorden south of Skallingen is
  currently covered by a floating glacier, but the fjord
  was glacier-free between 7700 and 4500 cal. a BP
  (Fig. 7; Bennike & Weidick 2001).”

  Haistan pientä mielipidevaikuttamista ilmassa.

  Tykkää

 2. Virhe on se, että vuonossa on jäähylly, ei jäätikkö. Ekofokus sekoittaa nämä kaksi. Myös Tiede-lehti sekoittaa nämä toisiinsa harhaanjohtavasti tai jopa virheellisesti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.