Paljastaako OLR hiilidioksidin merkityksen lämmöneristeenä?


Vaikka onkin tunnettu tosiasia, etteivät ns. kasvihuonekaasut toimi ikkunalasien lämmöneristeenä niinkään hyvin kuin tavallinen ilma, niin ehkä voidaan ilmakehä rinnastaa maapallon ikkunaksi, josta lämpö karkaa avaruuteen. Karkaavan lämmön mittarihan on OLR, eli poistuva lämpösäteily watteina neliömetrille. Maapallon alueellisissa lämpövuototapauksissa OLR toimii varsin hyvin lämmöneristeen toimivuuden osoittimena(Linkki). Siis OLR on sitä isompi, mitä huonompi on lämmöneriste, jos muut tekijät ovat vakioiset. Linkin artikkelissa mainitut untuvapilvet nyt sattuvat olemaan huonoja lämmöneristeitä, siksi pilvisyysarvo ei aina ole selvästi käänteisessä suhteessa poistuvaan säteilyyn.

Tämä asia alkoi kiinnostamaan minua edellisen artikkelini eräiden yksityiskohtien vuoksi ja sitten kun vielä törmäsin kuvaan 1, niin kiinnosti vielä enemmän. Sekin piti varmistaa, ettei vain ole professori Humlum rajannut jotenkin erikoista aluetta ja ajanjaksoa, saaden haluamansalaisen tuloksen.  Odotusarvommehan on, että käyrä etenee kuvan 1 vasemmanpuolen mukaisesti: kun eristettä lisätään,  lämpövuoto vähenee ja ilmasto lämpiää.  Kuvaajan oikea puolisko on tämän oletuksen kumoaja. Voiko se nyt noin mennä? Sitäkään ei kukaan uskone, että hiilidioksidi lopettaa eristämisen juuri 360 ppm pitoisuudessa. Lämmöneriste on sama asia kuin takaisinsäteily.

Hiilidioksidin väitetty merkitys ilmakehän lämmöneristeenä ei niinkään perustu mittaukseen tai havaintoon suoraan tästä ilmiöstä, vaan siihen, että hiilidioksidi absorboi IR-alueella ja sitten siihen tiedon puutteeseen, ettei toistaiseksi tunneta mitään muuta mahdollista selittävää tekijää. Kolmantena on vielä mainittava ilmakehän hiilidioksidin pitoisuuskasvun ja lämpötilakehityksen yhdenmukaisuus muutamien vuosikymmenien ajalta.

OLR ei oikeastaan voi olla minkään asian tai ilmiön syy maapallolla, koska se poistuu järjestelmästä. Siten siitä taaksepäin jatkaen saattaa niitä syyllisiä löytyä. Korrelaatiotilanteessa OLR ei ole koskaan vastuun kantaja, vaan se on se toinen, tai sitten mahdollinen yhteinen vaikuttaja.

Sittenpä vaan tietoja käsittelemään, ettei mene koulutus ihan hukkaan. OLR ja CO2 ovat kuvassa 2 samassa rytmissä, mutta eri vaiheessa. Skaalaamalla yksikköjä vuosittaisvaihtelut saisi samankorkuisiksi, mutta ei sillä kulmakerrointa saa samaksi.

Kuva 2. OLR ja ilmakehän CO2 samoilta kuukausilta.

Kuva 2. OLR ja ilmakehän CO2 samoilta kuukausilta.

Sama aineisto vielä keskenään korreloiden kuvassa 3. Tarkkaavainen lukija huomaa, ettei vasemman laidan pinta-alakohtaiset energialukemat ole kuvassa 3 samat kuin Humlumin lukemat kuvassa 1. Tälle on selityksenä se, että prof. Humlum rajasi tarkastelun kohteeksi vain kuuman tropiikin. Niinpä kuvan 1 U-muodostelma peittyy muun aineiston alle. Kulmakerroin on positiivinen, joka tarkoittaisi sitä, että hiilidioksidin lisäys hieman heikentäisi ilmakehän eristearvoa. Kun huomioidaan heikko selitysaste, voidaan sanoa, ettei kuvaaja ainakaan viittaa siihen, että ilmakehässä esiintyvän hiilidioksidin eristeominaisuuksilla olisi merkitystä poistuvan lämpösäteilyn määrään. Samantapainen kuvaajaa saataisiin vaikka heliumin lisäämisestä.

Kuva 3. Hiildioksidin ja poistuvan lämpösäteilyn korrelaatio.

Kuva 3. Hiildioksidin ja poistuvan lämpösäteilyn korrelaatio.

Jos edellä saatu tulos järkyttää koko elämänsä ilmakehän hiilidioksidin lämmitysvaikutuksen varaan laittaneita, niin annetaan nyt yksi linkki oljenkorreksi(Linkki). Jospa sieltä blogista löytyisi jotain uskonvahvistusta.

Linkkejä

http://climexp.knmi.nl/start.cgi?id=someone@somewhere (Linkki) Palvelu, jossa saa ilmastotietokannoista tehtyä valintoja, pieniä kuvaajia ja niiden raaka-aineiston. Käytin tuota.

http://denierlist.wordpress.com/2012/11/29/dr-ole-humlum/(Linkki) Blogisti leimaa Humlumin kieltäjäksi.  Osoittanee ainakin, ettei Humlum ole merkityksetön.

http://clivebest.com/blog/?p=4597(Linkki) Clive Best todistaa niin väkevästi, ettei hän tarvitse havaintoja ilmakehästäkään.

http://www.climate4you.com/GlobalTemperatures.htm#Outgoing%20longwave%20radiation%20global(Linkki) Humlumin OLR-osio. Kehykselliselle pääsivulle valikoineen on linkki tuon pitkän sivun yläosassa.

 http://wattsupwiththat.com/2013/10/07/climate-change-is-dominated-by-the-water-cycle-not-carbon-dioxide/(Linkki) Vesi vanhin voitehista, myös vaihtoehto hiilidioksidille.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.