Hiilitetrakloridi ja WUWT-keskustelu


Kuva 1. Hiilitetrakloridi

Kuva 1. Hiilitetrakloridi

Hiilitetrakloridi eli tetrakloorimetaani(Linkki) on aiemmin ollut yleinen aine mm. sammutinkäytössä ja laboratorioliuottimena, mutta lähinnä ilmakehän otsoninsuojelusyistä nykyään hyvin rajoitetusti käytössä ympäristötietoisilla alueilla. Nyt Nasa on löytänyt sitä niin runsaasti ilmakehästä(Linkki), että tarvitaan 39 000 tonnin vuotuinen päästölähde selittämään  havainnot. Kun WUWT uutisoi tästä(Linkki), se synnytti monenlaisia kommentteja, joita aioinkin nyt ruotia.

Ihan alkuun voi kuitenkin todeta, etteipä blogisti Anthony Watts ole juuri otsikkoa enempää omaa vaivaa nähnyt, vaan on kopioinut Nasan lehdistötiedotteen blogiinsa. Näin siis blogin keskusteluosuus on ainoa lisätietolähde tässä blogissa. Tuo tieto on kuitenkin suodatusta kaipaavaa, koska kaikki kommentoijat eivät ole samassa määrin perillä asioista. Eivätkä kaikki vastaa edes omalla nimellään.

Jo ensimmäinen kommentoija tuo esille mahdollisuuden, että levät tuottaisivat luontaisesti CCl4:ää. Tätä tuskin mikään luonnonlaki estää, mutta herkästi haihtuvana aineena sillä tuskin on käyttöä solunsisäisesti levillekään. Toisaalta esim. yhdisteen myrkyllisyys on sikseen niukka, että solunulkoistakaan hyötyä on vaikea nähdä. Eikäpä taida helposti löytyä maanpäällisiä olosuhteita, joissa eliö saisi energiaa hiilitetrakloridin tuottamisesta. Kaiken kukkuraksi ei tiettävästi ole havaintoa, että mikään biologinen prosessi tuottaisi hiilitetrakloridia.  Tätä leväväitettä voisi pitää esimerkkinä vinoudesta luonnollisten tekijöiden suuntaan.

Useahkot kommentoijat tuovat esille arvelunsa, ettei kloorifluorihiili- eli CFC-yhdisteiden otsonia tuhoava vaikutus olisikaan pääsyy taannoiseen otsoniaukkoon.  En mahda mitään sille, että itsekin arvelen, että iso osa otsoniaukosta on luontaista vaihtelua. Epäilyksiä vahvistavana voisi nähdä sen, että kauhisteltu havainto tehtiin paljon aikaisemmin eteläisellä taivaalla kuin pohjoisella, josta suunnalta kuitenkin CFC-yhdisteet laskettiin ilmakehään, kuten kuva 2 osaltaan kertoo. Hiilitetrakloridissahan ei ole fluoria, mutta se menee otsonihaitalliseksi uskottuna yhdisteenä tuohon samaan CFC-kastiin, onpa sillä tuotenimikin Freon 10.

Osa kommentoijista vetoaa jo vanhastaan tiedossa oleviin vielä hävittämättömiin CCl4-lähteisiin. Nasan tutkimus ei aukottomasti sulje tätäkään pois, koska päästöissä ei sentään näy kohoamista kuvassa 2, kuten olisi voinut tapahtua, jos hiilitetrakloridille olisi löytynyt uusia massiivisia käyttökohteita. Vanhat varastothan voivat purkautua hitaasti alenevaan tahtiin ja helposti suoraan ympäristöön, ettei tarvitse maksaa jätemaksuja yms.

Itselleni uskottavin selitys olisi Kiina, ja ehkä muutkin vapaan saastutuksen vyöhykkeen maat.  WUWT-kommenteissakin mainittu elektroniikkateollisuus on ainakin aiemmin käyttänyt CCl4:ää. Ehkäpä sille on ollut käyttöä myös runsaasti lisääntyneessä aurinkokennotuotannossa? Varsin halpana aineena hiilitetrakloridin talteenotto ei liene taloudellisesti kannattavaa, ellei teollisusprosessi ole jo muuten valmiiksi suljettu. Kiinaan viittaavissa WUWT:n komenteissa myös arvellaan, että Nasakin tietäisi Kiinan syyllisyyden, vaan ei kohteliaisuuttaan sano sitä suoraan.

Se, että kyse olisi vain hiilitetrakloridin uskottua hitaammasta hajoamisesta, on mielestäni suljettu pois tutkimusuutisessa. Tämä hitaampi hajoaminen voi kuitenkin viitata siihen, että CCl4:ä on n. 40% uskottua heikompi otsonin hajoittaja. Miten lienee niiden muiden epäiltyjen aineiden todellisen otsonin hajotuskyvyn laita yläilmakehässä?

Onko nyt syytä huolestua?  Mielestäni ei varsinaisesti.  Jos epäilys Kiinan aurinkokennotuotannon osuudesta vahvistuisi, lähinnä paljastuisi vain yksi syy, miksi teollisuus on siirtynyt luontoa säästävistä eurooppalaisista tehtaista vapaan saastutuksen vyöhykeelle. Tästäkään ei kannattane enää huolestua, koska tämä kakka on jo housuissa. Ympäristötietoisia voinee kuitenkin kiittää?

Kuva 2. CCl4:n pitoisuuskehitys ilmakehässä pituuspiireittäin.

Kuva 2. CCl4:n pitoisuuskehitys ilmakehässä leveysspiireittäin.

5 responses to “Hiilitetrakloridi ja WUWT-keskustelu

 1. Tiede lehden kuolemaa käsittelevässä numerossa muistaakseni mainittiin, että ruumiin hajoaminen tuottaa hiilitetrakloridia.

  Tykkää

  • Olisiko antaa tarkempaa numeroa, tai edes vuotta? Netistä en löytänyt mainintoja moisesta, nyt kun haeskelin englanniksi.

   Tykkää

   • Lainaus tuosta Vass’in paperista: ”When comparing human decompositional events with animal subsets (pig, deer, dog, cat, squirrel and sheep), carbon tetrachloride, pentane, decane and undecane appear to be human specific, the latter two only when evaluating skeletonized remains.”

    Tykkää

 2. Aina oppii uutta, löysin lopulta yhden julkaisunkin. Triljoonasosatasolla ihmisruumiista haihtuu hiilitetrakloridia. Sitä ei näyttäisi haihtuvan muista ruumiista. Koirasta ja ihmisestä näkyy haihtuvan myös triklooritrifluorietaania, jota on käytetty mm. jääkaappien kiertoaineena.
  Mikä osa noista on sitten ruumiin hajoamisprosessin tuottamia mikä osa sitten sellaisia, mitkä ovat joutuneet luuytimeen muutoin, syömällä tai hengittämällä?
  Onhan se nyt kuitenkin vähän huterammalla pohjalla tuo leväsyntyisyyden vastaväitteeni.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.