Kun El Niño ei tule


Kuva 1. Viimeisimpiä El Niño -arvauksia. Viivat kuvaavat keskimääräistä vuotta.

Kuva 1. Viimeisimpiä El Niño -arvauksia. Viivat kuvaavat keskimääräistä vuotta.

Kirjoittelin edellisen kerran ENSO-ilmiöstä toukokuussa, jolloin jotkut arvaustieteilijät lupailivat voimakasta El Niñoa alkavaksi jo kesällä(Linkki). Arvaustieteessä toki jätetään aina takaportti, koska ennusteen osuminen on ilmaistu prosenttina, vaikkapa sitten 80%. Nyt sitten sanotaan, että toteutui se 20%, kun arvaus meni pieleen. Ennusteiden pieleenmenoon viittaa sekin, että Peru peruutti omalta osaltaan El Niño -varoituksen jo heinäkuun alussa(Linkki).

Eräs hyvin mielenkiintoinen taloudellinen piirre El Niñossa on onnistuttu pitämään pimennossa aina tähän kesään asti: se on keskimäärin globaalisti taloudellisesti edullinen(Linkki)! Ehkä tämän informaation tasapainottamiseksikin tiedostusvälineet ovatkin nyt sitten alkaneet uutisoimaan vahingoista(Linkki), joita tulee, kun El Niño ei tule.

Kuva 1 kertoo, miten IRI:n arvaus on muuttunut kuukaudessa: heinäkuussa vielä kaudelle JAS (=heinä-syyskuu) oli El Niñon odotusarvo kaksinkertainen neutraaliin tilaan verrattuna, nyt elokuussa neutraali on odotusarvoltaan suurempi tolppa ja neutraalisuuden odotusarvo on kutakuinkin keskimääräinen. Heinäkuussahan se oli reilusti alle vuosittaisen keskiarvon. Maksimaalinen arvaustodennäköisyys El Niñolle on pudonnut n. 78%:tista n. 65%:iin ja siirtynyt puolisen kuukautta tuonnemmaksi, vuodenvaihteeseen. Lienee hyvä myös huomata, että nämä ennusteet koskevat lähinnä keskistä Tyyntämerta ja vajaamittaista Modoki El Niñoa(Linkki).

Kuva 2 kertoo, että vaikka lämpötilat näyttävät olevan meressä hehkuvan punaisella, eivät ne ole kovinkaan paljon poikkeavia pitempiaikaisesta keskiarvostaan. Erityistä El Niño -jakaumaa ei näy selkeästi.

Kuva 3 esittää käytettyä arvausparvimetelmää, jossa useiden heikosti ennustekykyisten mallien keskiarvon uskotaan olevan ennustekykyinen. Eksaktiin luonnontieteesseen arvausparvi ei käy.

Kuva 2. Heinäkuun 2014 merien pintalämpötilanne.

Kuva 2. Heinäkuun 2014 merien pintalämpötilanne.

Kuva 3. Arvausparvi.

Kuva 3. Arvausparvi.

Linkkejä

http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/(Linkki) IRI:n ENSO-sivu.

http://www.elnino.noaa.gov/forecast.html(Linkki) NOAA:n El Niño -sivu.

http://wattsupwiththat.com/reference-pages/climatic-phenomena-pages/enso/(Linkki) WUWT-sivuston kattava ENSO-sivu.

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.