Habibullo ennustaa pienoisjääkautta


Kuva 1.

Kuva 1.

Pulkovan observatorion johtaja Habibullo Abdussamatov vetosi tämän vuoden heinäkuussa pitämässään ICCC9-esitelmässään Las Vegasissa auringonvarmaan todistajaan(LinkkiPDF), nimittäin itse aurinkoon:

What we are seeing now in the solar cycle 24 and the quasi-bicentennial cycle had been predicted by me in 2003-2007, long before the cycle 24 began .
These forecasts have been confirmed by the Sun itself and by stabilization of both the temperature and the Ocean level for the past 17 years
which are the result of TSI fall since 1990 and a sign of the upcoming beginning Grand Minimum of TSI approximately in 2043 ± 11.

Suomeksi: Se mitä nyt näemme aurinkojaksossa 24 ja näennäisesti kaksisataavuotisessa syklissä, sen ennustin vuosina 2003…2007, paljon ennen kuin jakso 24 alkoi. Näme ennusteet on vahvistanut aurinko itse ja lämpötilan ja meren tason vakaantuminen viimeisinä 17 vuotena. Nämä ovat seurausta auringon kokonaissäteilyn (TSI)  alenemisesta vuodesta 1990 alkaen ja alkumerkki tulevalle TSI:n suurelle minimille likimäärin vuosina 2043 ± 11.

 Abdussamatovin eräs peruste, jolla hän vähentää ihmisperäisen hiilidioksidin ennustettaan häiritsevää vaikutusta, on nähtävissä kuvassa 2. Maan pinnasta aina n. 5 km korkeuteen vesihöyry on ilmakehässä merkittävämpi tekijä ja ajanjaksoina, jolloin auringon lisääntyvä säteily aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, lisääntyvä vesihöyrypitoisuus peittää hiilidioksidin vaikutusta.

Kuvassa 3 näkyy aurinkomme säteilyn ja muunkin aktiivisuuden tulevaisuus astrofyysikko ja aurinkotutkija Habibullo Abdussamatovin esittämänä. Ja lopulta kuvassa 4 näemme ennusteen tulevasta maapallon lämpötilahistoriasta.

Mitäpä tähän sanoisi? Abdussamatovin ennuste poikkeaa selvästi ilmastotieteen ennusteesta, joka on monessakin mielessä hyvä asia.  Mitä poikkeavampi tieteen tulos on, sitä enemmän siinä on uutta informaatiota, jota voi pitää tieteen arvon mittarina.  Tämä tietenkin vain silloin, kun tulos pitää kutakuinkin kutinsa. Tätähän emme vielä kaikilta osin tiedä tässä tapauksessa, vaan ainakin tämä syklin 24 kohtalo näyttäisi menevät ennusteen mukaisesti ja tulevaa auringon hiljaisempaa jaksoa pidettäneen astrofysiikassa odotettuna. Toisekseen ennustettujen tulosten selvä erottuminen helpottaa heikommaksi osoittautuvan hypoteesin hylkäämistä.

Abdussamatovin ennustama säteilytehon aleneminen vaikuttaa aika isolta. Jos tuollainen aleneminen totetuu, niin varmasti siinä pallommekin jäähtyy, vaikka miten hiiliä polttelisimme. Esityksessään Abdussamatov mainitsee myös jäähtymistä edistävät takaisinkytkennät, kuten albedon muutokset. Ja tässä voisi jo ollakin toinen, lievempi todiste, että olemme menossa Pulkovan miehen viittoittamaa tietä. Nimittäin globaalin merijään laajuus on tätä kirjotettaessa niukasti yli satelliittiajan keskiarvonsa. Verrattuna ilmastotieteen ennustamaan merijään häviöön tässä on iso albedoero, vaikka siis ollaankin vasta vain keskiarvossa.

Pilvethän sitten ovat albedon kannalta jäätä tärkeämpiä, mutta niiden vaikutuksen arviointi on paljon vaikeampaa, koska myös pilvien esiintymiskorkeus vaikuttaa niiden säteilytaseeseen. Viime vuosikymmeninä pilvisyys on ollut keskimäärin alenevaa.

Nyt ei kannattaisi Suomen kaupungeista hävittää kaikkea lumikalustoa, sillä ilmasto saattaa vielä kylmetäkin. Ei sillä, että minulla olisi varsinaisesti mitään lämpiämistä vastaan.

Kuva 2

Kuva 2

Kuva 3

Kuva 3

Kuva 4.

Kuva 4.

 

Linkkejä

http://en.wikipedia.org/wiki/Khabibullo_Abdusamatov(Linkki) Englanninkielisen Wikipedian henkilöartikkeli.

http://climateconferences.heartland.org/iccc-9/(Linkki) The Heartland Instituten ICCC-9-sivu.

Mainokset

2 responses to “Habibullo ennustaa pienoisjääkautta

  1. ”Nyt ei kannattaisi Suomen kaupungeista hävittää kaikkea lumikalustoa, sillä ilmasto saattaa vielä kylmetäkin”. Taisivat osa kunnista ja kaupungeista hävittää osan kalustostaan ja samalla vähentää esim. lumenaurauskuluja budjetista kahden leudon talven jälkeen!
    Ei minullakaan olisi mitään sitä vastaan, että meillä olisi vaikka läpi vuoden + 20 °C

    Tykkää

    • Kiitos taas kommentistasi. Jos maltat odottaa n. 12 tuntia, niin aiheeseen on tulossa mielenkiintoinen ja Suomeakin koskeva jatkoartikkeli, ellei esteitä ilmene.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s