Jälleen lämpeneminen aiheuttaakin viilenemistä


Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon merien lämpötilamuutokset tällä vuosituhannella

Kuva 1. Pohjoisen pallonpuoliskon merien lämpötilamuutokset tällä vuosituhannella

Rapid warming of the Atlantic Ocean, likely caused by global warming … has slowed the rise of global average surface temperatures since 2001.

Suomeksi: Atlantin nopea lämpeneminen, jonka todennäköisesti on aiheuttanut globaali lämpeneminen…on hidastanut globaalien keskiarvoisten pintalämpötilojen kohoamista vuodesta 2001.

Kun globaalin keskiarvoisen pintalämpötilan kohoaminen on ilmastopolitiikassakin sama asia kuin globaali lämpeneminen, niin yllä ScienceDaily totetaa(Linkki), että globaali lämpeneminen hidastaa globaalia lämpenemistä. Voiko tätä enää paljon selkeämmin sanoa?  Näin maallikkona en taida uskaltaa veikata, että onko kyse positiivisesta ja kiihtyvästä takaisinkytkennästä vai ehkä negatiivisesta, hillitsevästä takaisinkytkennästä? Ilmastotutkijat selvittänevät tuonkin kysymyksen, mikäli heille vain tarjotaan riittävästi rahoitusta. Samalla he ehkä kertovat, että oliko tämä malleissa ennustettu ilmiö.

Tämän artikkelin taustalla oleva tutkimus on julkaistu Naturessa(Linkki). Havaijilais-australialainen tutkimusryhmä on löytänyt korrelaation Atlantin meriveden pintalämpötilan ja Tyynen meren pasaatituulien välille. Selittävänä mekanismina on heillä Walkerin kiertoliikkeen vahvistuminen tällä vuosituhannella, josta vielä 2011 kerrottiin(Linkki), että se on hidastunut. Oli kummin vain, niin jotain yhteyttä AMO-indeksillä ja PDO-indeksillä näyttäisi olevan kuvien 2 ja 3 perusteella. Ja mikä ettei pasaatituulet sekoita merivettä.

Kuvasta 1 näemme, ettei Atlantti ole erityisesti lämmennyt ainakaan pohjoiselta puoliskoltaan tällä vuosituhannella, vaan että lämpenemistä on tapahtunut mm. Saint Lawrencen edustalla ja vastaavaa jäähtymistä mm. Kanarian saarten suunnalla.  AMO- ja PDO-indeksit ovat kuitenkin olleet paljolti eri vaiheissa, mikä niille onkin tyypillistä.  On myös huomioitava, etteivät tutkijat tiivistelmässään ”syytä” globaalia lämpenemistä, vaan ainoastaan Atlantin pinnan lämpenemistä, joka jättää myös mahdolliseksi perimmäiseksi selitäväksi tekijäksi merten luonnolliset syklit, ainakin osittain. Kun näin on, niin silloin myös aiemmin havaittu ”kiihtyvä” ilmaston lämpeneminen voisi osaltaan selittyä samalla tavalla, syklien ollessa eri vaiheessaan.

Entäs ENSO? Eli miksi El Ñino jää tänäkin vuotena heikoksi tai olemattomaksi? Tässäkö on yksi selitys siihenkin?

Muistammehan myös: lämpeneminen aiheuttaa kylmenemistä, jolla voinemme lohduttautua helteenkin keskellä.

Kuva 2. AMO-indeksi Atlantilta

Kuva 2. AMO-indeksi Atlantilta

Kuva 3. PDO-indeksi Tyyneltä mereltä

Kuva 3. PDO-indeksi Tyyneltä mereltä

Mainokset

One response to “Jälleen lämpeneminen aiheuttaakin viilenemistä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.