Pääseeköhän Bertha hurrikaaniksi?


Kuva 1. Vasemmalla Berthan ennustettu rata, keskellä lievän myrskyn todennäköisyyskartta ja vasemmalla alhaiset todennäköisyydet navakammalle myrskylle. Kuvalähde: NOAA

Kuva 1. Vasemmalla Berthan ennustettu rata, keskellä lievän myrskyn todennäköisyyskartta ja vasemmalla oikealla alhaiset todennäköisyydet navakammalle myrskylle. Kuvalähde: NOAA

Atlantilla on muodostunut toinen nimetty trooppinen myrsky tällä hurrikaanikaudella 2014. Sen nimeksi tuli valmiilta listalta Bertha. Sen pitempiaikainen tuulennopeus ei välttämättä koskaan ylitä Saffir-Simpson-luokituksen vaatimaa 64 solmun nopeutta, että Bertha pääsisi oikeiden hurrikaanien kastiin.

Hurrikaanien noin viikon aikajänteen rataennusteet vaikuttavat olevan riittävän tarkkoja, että niiden perusteella voi tehdä järkeviä toimia. Tässä on siis eroa pitkäaikaisennusteisiin hurrikaanikauden myrskyjen lukumääristä, joilla on lähinnä viihdekäyttöä. Aiheesta löytyy lisää kesäkuun 2. päivältä blogistani ja Bertha osaltaan pitää omaa ennustettani ”pystyssä”, koska alkukausi on ollut keskimääräistä vilkkaampi ainakin ACE:n  eli myrskyjen energiamäärien osalta. Pääosa Atlantin trooppisista sykloneista esiintyy kuitenkin myöhemmin.

NOOA NOAA näyttää laskeneen, että ensi keskiviikkona Bertha käväisee hurrikaaniluokassa, turvallisesti keskellä merta. Tätä tarkoittaa kuvan vasemman osan H-merkintä. Kuva keskiosa taas ei kerro sitä, että Puerto Ricoon iskisi Berthan pahin raivo, vaan että siellä on suurella varmuudella trooppinen myrsky, alinta tasoa kuitenkin. Kuvan 1 oikea osa kertoo, että on alle 30% todennäköisyys, että tuulee edes voimakkaampana trooppisena myrskynä missään. Tässä on ehkä pieni ristiriita keskiviikon hurrikaaniin, mutta senhän näemme sitten.

On ehkä vielä oman artikkelinsa arvoinen havainto, että El Ñino ennustelijat ovat kääntämässä kelkkaansa verrattuna 16.5 kirjoittamaani tilanteeseen. Perätöntä uutisointia siis mm. MTV:ltä(Linkki) 22.5, toki ennustelijatieteilijöihin pohjautuen. Atlantin hurrikaaneihin tällä ”yllättävällä” tulevaisuuden vaihdoksella voisi ehkä olla lukumäärää lisäävä merkitys. Ennusteisiin palattaneen tässä blogissa vielä ennen joulua.

Hurrikaanit ovat korostetusti ilmiö, jossa säätieteilijät ovat ennustekykyisiä viikon parin verran tulevaisuuteen ja ilmastotieteilijät ennustekyvyttömiä, vaikka ulottaisivat ennusteensa hamaan maailman tappiin.

Kuva 2. Berthan ennuste 6.8+5vrk.

Kuva 2. Berthan ennuste 6.8+5vrk.

Mainokset

4 responses to “Pääseeköhän Bertha hurrikaaniksi?

  1. Päivittyvä tilannekuva
    Yllä näkyy toivottavasti päivittyvä NOOA:n kuva Atlantin myrskyistä. Oikealta linkeistä löytyy sitten Atlantin hurrikaaniseuranta.

    Tykkää

  2. Tänään, ke 6.8.2014, lisäsin NOAA:n ennusteen seuraaville 5 vrk (kuva 2). Berthahan on menettänyt hurrikaanivoimansa, mutta se näyttäisi uhkaavan vielä Brittein saaria ja Bretagnea jonkinlaisella myrskyllä, ehkä ensi viikon alussa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.