Aurinko sammuu?


Kuva 1.

Kuva 1.

Helteen keskellä HeSa yllättää eilisen tiistain 29.7.2014 otsikollaan ”Sata vuotta kestänyt Auringon aktiivinen kausi on loppumassa”(Linkki). Auringon aktiivisuus assosioi ainakin minulla siihen, että miten paljon aurinko säteilee. Vähän kuin jos Selänteen aktiivinen kausi on loppumassa, niin ne on pelit sitten siinä. Tämä on väärinkäsitys auringon aktiivisuuden osalta(Linkki), mutta …

Kun HeSan haastateltava on professori Kalevi Mursula, niin kiinnostavaa on myös se, miten artikkelissa kytketään auringon aktiivisuus ilmastonmuutokseen. Oikeastaan yhteys kiistetään, mutta itselleni ei täysin selviä, onko kyse toimittajan ”tietoiskusta” vai Mursulan ehkä muuttuneesta kannasta. Aiemmin hän on nähnyt auringolla olevan suuremman merkityksen ilmastoon(Linkki).

Vaikka auringonpilkut eivät ole ainoa ilmiö, josta puhutaan puhuttaessa auringon aktiivisuudesta, niistä on sentään jo satojen vuosien havaintoaineistoa, joten kuvan 1 mukaisesti voidaan vertailla pilkkumääriä ja maapallon pinnan keskilämpötilaa.  Auringonpilkkuaineisto on Belgian kuninkaallisesta observatoriosta(Linkki) ja pintalämpötilatiedot NASA:lta(Linkki). Silmämääräisestikin havaitsee, ettei lämpötila seuraa vuositasolla auringonpilkkujen lukumäärää. Tarkemman kuvan saamiseksi otin 11 vuoden keskiarvot molemmista suureista ja hain korrelaatiota kuvan 2 mukaisesti.

Kuvan 1 mukaan keskilämpötila kohoaa 0,66 °C/100 v ja tuolle kehitykselle piirretty trendiviiva antaa 76% selityksen, joka on satunnaisveikkausta parempi, mutta ei sille mitään teknologiaa voisi rakentaa epätarkkuuden vuoksi.  Kuvan 2 mukaan keskilämpötila ja auringonpilkkulukumäärä ovat keskenään heikosti positiivisesti korreloivia. Selitysaste 0,24 tarkoittaa, että enintään reilu 24% tarkasteluvälin lämpeämisestä on auringonpilkkuihin kytkeytyvää. Jos tarkastelujakso olisi päättynyt vuonna 1960, selitysaste olisi korkeampi, mutta aloittamalla noilta kohdin ja jatkamalla nykyaikaan korrelaation etumerkkikin vaihtuu.

Kaiken lisäksi aurinko vaikuttaa paljon maapalloa ja planeettakuntaakin laajemmalle heliosfäärinsä kautta(Linkki). Kuva 3 olisi mukana ihan jo upeutensakin perusteella.

Auringon aktiivisuudeksi sanottu vähäisiä kokonaisenergiamuutoksia tarkoittava ilmiö ei ole juurikaan tekemisissä päivän säävaihteluiden kanssa, eikä vielä edes vuosittaisen vaihtelun kanssa.  Pitemmällä tarkasteluajalla tämä auringon käyttäytymisvaihtelu saattaa olla ilmastoa ohjaavaa. Ei se nyt ihan sattumaakaan voine olla, että pienoisjääkausi osuu auringonpilkkutaukoon(Linkki). Ja jokin osa sadan vuoden lämpenemisestäkin voitaneen kaataa auringon syyksi?

Vaikka auringon sammuminen toisikin pikaisen avun nyt vallitsevaan Suomen helteeseen, sitä ei näyttäisi olevan kukaan ennustamassakaan. Harva ehkä  edes toivookaan sitä?  Kyllä se marraskuuhun mennessä päivä pimenee ja ilma jäähtyy maassamme.

Kuva 2.

Kuva 2.

Kuva 3. Auringon pyörivän magneettikentän synnyttämä heliosfäärinen virtalevy. Lähde: Wikipedia

Kuva 3. Auringon pyörivän magneettikentän synnyttämä heliosfäärinen virtalevy. Lähde: Wikipedia

Kuva 4. Tässä näkyy Mursulan mainitsema sadan vuoden aktiivinen jakso auringonpilkuissa.

Kuva 4. Tässä näkyy Mursulan mainitsema sadan vuoden aktiivinen jakso auringonpilkuissa.

One response to “Aurinko sammuu?

  1. Lisäsinkin vielä kuvan 4, josta näkyy ehkä parhaiten Mursulan mainitsema 100 vuoden aktiivisuusjakso. Keskiarvoistus 11 vuoden jänteeltä poistaa aika hyvin tavanomaisen aurinkosyklin ja tuo esille paremmin aktiivisuuskehityksen. Pahoittelut niille, jotka jo ehtivät lukea kirjoitukseni, eivätkä näe tätä kuvaa. Pluspuolelle jää ehkä se, etteivät he näe pahoitteluanikaan (-;

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.