Tuuli sulattaakin eteläiset jäät?


Spence ja kumppanit ovat mallintaneet(Linkki), että länsituulten siirtyminen lähemmäksi etelänapaa aiheuttaisi Etelämantereella mannerjäätikön sulamista altapäin lämpimän meriveden vuoksi. Asiasta uutisoi myös ScienceDaily(Linkki), todeten tämän olevan uusi sulamisuhka ja samalla merenpinnan kohoamisuhka. Ei käy ilmi, tuleeko artikkelissa mainittu 3,3 metriä aiempien nousu-uhkien lisäksi, mutta  eihän vara venettä kaada, joten lisätään vain.

Kuvassa 1 näkyy, miten 10 metrin korkeudessa  ilmalämpötilat on eteläisellä merialueella laskeneet laajemmalla alalla kuin kohonneet.  Länsituulet taas ovat selvästi lisääntyneet, mutta melko riippumatta alueellisen lämpötilan muutoksesta.  Sateisuuden muutoksia ei juuri ole voitu havaita.

Kuvassa 2 on esitetty erilaisia mallinnuksien tuottamia läntisen tuulen keskinopeuksia pituuspiireittäin. Tummanpunaiset käyrät ovat ainoat,  jotka ovat periaatteessa mittauksiin verrattavissa. Ja voitaneen olettaa, että ne myös kohtuullisesti ovat 50-luvun hatarahkojen mittausten mukaisia. Mallit antavat sitten ennusteen, että tulevaisuudessa tuulisuuden huippu sijaitsee lähempänä etelänapaa. Kuvasta käy myös ilmi, että keskimäärin eteläisen merijään yllä tuuli käykin idästä.

Kuvassa 3, a-kohdassa näkyy todellinen satelliitista mitattu merijään keskimääräinen osuus, b-kohdassa mallinnus ja c-kohdassa mallin osuusmuutokset muutosprosenteina.  Suhteellisesti isoimmat muutokset näyttäisivät sattuvan siellä, missä jäätä ei juuri ole. Lähempänä mannerta muutosta on mallin mukaan vain harvoissa paikoissa.

Kyse ei siis ole tämänkään mallinnustutkimuksen mukaan eteläisen merijään sulamisesta. Varhempi mallinnustutkimus on antanut tuloksen(Linkki), että eteläinen merijää lisääntyy tuulten lisääntyessä.  Onhan tuo jo aika kieroa peliä lämmöltä, miten se osaa jättää pinnalla kelluvan merijään rauhaan ja käy pohjaan asti jäätyneen mannerjään kimppuun. Näin tapahtuu ainakin malleissa.

Globaalisti merijää on nyt lähellä pitempiaikaista keskiarvoaan, mutta eteläinen merijää on ennätyslaajuudessaan. Jos tuo ennätys on ilmastonlämpenemisen seurausta, pitäisi ilmastotietelikjöiden alkaa arpomaan, onko kyse negatiivisesta vai positiivisesta takaisinkytkennästä. Verrattuna pohjoiseen merijäähän eteläinen on paljon lähempänä päiväntasaajaan. Näin ollen se heijastaa neliömetriään kohti auringonvaloa paljon enemmän kuin pohjoinen merijää.  Jos merijään albedo olisi 0,7, se tarkoittaisi, että jään sulattamiseen verrattuna kaksinkertainen määrä säteilyenergiaa karkaisi avaruuteen.

Milloin tarvitaan Kap Hornille jäänmurtajia, jos eteläinen merijää laajenee nykyistä tahtiaan?

Nyt muuten tuntuisi olevan kesätauon paikka tässä blogissa. Lämmintä tai vähintäänkin vähälumista loppukesää kaikille!

Advertisement

One response to “Tuuli sulattaakin eteläiset jäät?

  1. Jotenkin tulee mieleen näistä selityksistä lottovoittaja U. Turhapuro, että kuka palautti lottokupongin? Selityksiä riittää, mutta asiasta ollaan täysin varmoja!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.