Merenpinta ei kiihdytäkään?


Kuva 1. Merenpinnan nousu vuosituhannen vaihteessa NOAA:n mukaan. Mörnerin tutkimuskohde valkoisessa ympyrässä.

Kuva 1. Merenpinnan nousu vuosituhannen vaihteessa NOAA:n mukaan. Mörnerin tutkimuskohde valkoisessa ympyrässä.

Kiihtyvästi nousevaksi uskottu (Linkki) meren pinta on esitetty eräänä todisteena merien lämpösisällön kasvusta ja samalla selityksenä sille, miksei keskimääräinen pintalämpötila juuri kohoa(Linkki), vaikka ilmastokatastrofi uhkaakin.

Kuva 2. Kattegatin merenpinnan nousut Mörnerin mukaan NOAA:n aineiston pohjalta.

Kuva 2. Kattegatin merenpinnan nousua Mörnerin mukaan NOAA:n aineiston pohjalta.

Kuva 1 kertoo NOAA:n käsityksen merien kohoamisesta parin kymmenen vuoden ajalta, joka vastannee valtavirran käsitystä.  Tämän kanssa ristiriitainen on Nils‐Axel Mörnerin uusi tutkielma ”Deriving the Eustatic Sea Level Component in the Kattaegatt Sea”(Linkki). Edellisiset linkit on tiivistelmään, mutta ko. verkkosivulta löytyy linkki koko tutkielmaan, joka linkki on myös alla Linkkejä-osiossa. Hyvä yleisesitys tutkielmasta on Joanne Novan blogissa(Linkki), josta linkistä kiitos ”Sähköteurastajalle”.

Mörnerin tulokset ovat siis ristiriidassa tieteen valvirran kanssa, joka ristiriita juuri tekee nämä tulokset mielenkiintoisemmiksi ja tieteellisesti arvokkaammiksikin. Tietenkin sillä oletuksella, että tulos on saatu vähintään samalla virheettömyydellä kuin valtavirran tulos. Mikä minua viehättää Mörnerin tutkielmassa niin se, että hän on etsinyt ”maapallon pinnan kiintopisteen”, eli alueen, jossa ei tapahdu maanpinnan liikettä ja joka on muutenkin hyvin vakaata. Sitten hän vertaa meren pinnankorkeusmuutosta tähän kiintopisteeseen, jossa globaali, eustaattinen meren pinta ja paikallinen meren pinta ovat todennäköisimmin samalla korkeudella.

Kuva 1 kertoo, ettei meren pinta kohoa tasaisesti joka puolella maapalloa, ainakaan geologisesti lyhyellä tarkasteluajalla.

Mörner ei pyri selittämään eroa oman tuloksensa ja aiempien tuloksia välillä, mutta väittää tuloksensa pätevän Kattegatissa ja toisekseen toteaa:

A second outcome of the analysis is that there are no signs of any acceleration in the last 50 years.

Suomeksi: Toinen analyysin tulos on, ettei kiihtymisestä näy mitään merkkiä viimeiseltä 50 vuodelta.

Itse pitäisi tuota kiihtymisen puuttumista ehkä varmimpana tuloksena tässä analyysissä. Kattegatin mataluus suodattaa myös tuloksista vähemmälle mahdollisen tiheyden muutoksesta johtuvan gravitaatiotekijän, joka voisi vääristää paikallisen tuloksen yleistettävyyttä jossakin syvänteen reuna-alueella.

En tässä vaiheessa tiedä mitään syytä, miksei Mörnerin ”maapallon kiintopisteessä” tehtyä analyysiä  voisi yleistää koko maapallolle, siis että vähiten harhainen merien nousunopeus olisikin tasaisehkosti alle yhden millimetrin vuodessa, joka tekee n. 10 cm vuosisadassa. Tämän tuloksen vahvistaminen tieteen tarkimmaksi tulokseksi murskaisi ison osan ilmastotieteellistä pelottelua. Mitään merien yleistä ihmistekoista lämpenemistä ei ehkä olisikaan tapahtunut, vaan kyse olisi jonkinlaisesta tulkintavirheestä. Myös jäätiköiden sulamisnopeus olisi liioiteltua, sillä niiden väitetty osuus on enemmän kuin Mörnerin tulos jne.

Toisaalta on tietenkin sanottava, ettei mitään mullistavaa tieteellistä tulosta pidä ihan kritiikittä nielaista. Itseäni hieman häiritsi Mörnerin tutkielman viiteluettelo, koska hän viittasi oikeastaan vain omiin tutkimuksiinsa. Nettihaulla en löydä vielä tyrmäysyritystäkään tälle tulokselle, joten jäädään odottamaan uutisia asian tiimoilta ja vältetään turhaa hötköilyä.

 

Linkkejä

http://www.as-se.org/gpg/Download.aspx?ID=16723 (LinkkiPDF) Mörnerin koko tutkielma PDF-muodossa. Tiedoston lataus voi olla hidasta.

http://joannenova.com.au/2012/12/are-sea-levels-rising-nils-axel-morner-documents-a-decided-lack-of-rising-seas/(Linkki) Joanne Novan blogi parin vuoden takaa, jossa esiintyy väite Hong Kongin vajoavan mittauspisteen aiheuttamasta virheestä satelliittituloksiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Merenpinnan_nousu (Linkki) Taustoittava Wikipedia-artikkeli.

http://www.nature.com/news/climate-change-the-case-of-the-missing-heat-1.14525 (Linkki) Nature-lehti esittelee keksittyjä syitä lämpötilan pysähtymiselle. Meri tosin heikosti esillä.

http://judithcurry.com/2014/01/21/ocean-heat-content-uncertainties/(Linkki) Prof. Curryn blogi merien lämpösisällöstä ja sen epävarmuuksista.

2 responses to “Merenpinta ei kiihdytäkään?

  1. Päivitysilmoitus: stevengoddard: merenpintahuijaus | Roskasaitti·

  2. Jännä paperi, otsikkoa myöten.

    Mörner on kai vähän hyljeksitty, mutta pianhan se nähdään miten Helsinki ei uppoa veteen.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.