Aineiston peukalointi – selittääkö se lämpenemisen?


Kuva 1. Raaka-aineiston ja oikaustun aineiston ero aikasarjana.

Kuva 1. Raaka-aineiston ja oikaustun aineiston ero aikasarjana USA:n lämpötiloissa.

Kuva 2. USA:n lämpötilakehitys. Lähde: NOAA

Kuva 2. USA:n lämpötilakehitys. Lähde: NOAA

Data tampering eli suomeksi aineiston peukalointi on ystävämme stevengoddardin mieliaiheita. Yksinkertaistettuna väite on se, että esitetty lämpenemissuuntaus on synnytetty alentamalla menneisyyden lämpötiloja aineistossa. Linkkejä-osioon alas olen kerännyt esimerkkejä näistäkin väitteistä.

Käytetyt oikaisumenettelyt on selostettu NOAA:n nettisivulla(Linkki). Kuvasta 1 näkyy, että vuodesta 1900 vuoteen 2000 on oikaisun vaikutus lämpötilaerona n. 0,4 °F, joka on n. 0,7 °C (korjaus 23.3.2015: n.0,2 °C). Vastaavasti kuvasta 2 näemme, että ilmoitettua lämpötilaeroa on samalla aikavälillä n. 1,6 °C.  Siis vajaat puolet (korjaus: n. 1/8) lämpötilaerosta on oikaisun vaikutusta. Meillä ei ole syytä olettaa, että oikaisut olisi tehty tahallaan niin, että ilmastomallit ennustaisivat yhä pahemmin pieleen, vaan että oikaisuilla pyritään korjaamaan mittaamisen ja ympäristön muutoksia, joita on tapahtunut ajan kuluessa. Pahimmallakaan tavalla väärin tehdyt oikaisut eivät kuitenkaan näyttäisi selittävät USA:n pintalämpötilan tilastoidusta muutoksesta kuin n. 0,7 °C (korjaus: n. 0,2 °C) ja 0,9 °C  (korjaus: 1,4 °C) olisi selitettävä muilla perusteilla.

En tällä tietoa sanoisi, että ”aineiston peukalointi” olisi ilmastotieteen isoin ongelma, jos ollenkaan ongelma.  Mittaustarkkuushan on aina rajallinen eikä oikaisumentelmätkään liene virheettömiä, mutta tarkoitushakuinen vääristely ei olisi pitemmällä tähtäimellä edes ituhippitietelijän oma etu.  Silti mielestäni on hyvä etsiä lämpömittarien mittaushistoriasta riippumattomiakin ilmastonmutoksen osoittimia, kaiken varalta. Satelliiteista kuvattu globaali merijää mainittakoon tässä yhteydessä yhtenä mahdollisuutena.

Linkkejä

https://stevengoddard.wordpress.com/2014/06/23/noaanasa-dramatically-altered-us-temperatures-after-the-year-2000/ (Linkki) Tuore esimerkki Nasan ja NOAA:n aineistojen muutoksista USA:n lämpötilahistoriaan.

http://stevengoddard.wordpress.com/data-tampering-at-ushcngiss/ (Linkki) Laajamittainen peukalointiartikkeli parin vuoden takaa.

http://jennifermarohasy.com/2009/06/how-the-us-temperature-record-is-adjusted/(Linkki)  Jennifer Marohasyn blogin vieraskynäilijä Michael Hammer löytää ”paremman selitysasteen” oikaisujen ja globaalin lämpötilakehityksen välillä.

http://wattsupwiththat.com/2012/07/29/press-release-2/ (Linkki) WUWT-blogisti Anthony Wattsin ideoima Surface Station -projekti tuotti myös tieteelliseksi julkaisuksi tarkoitetun tutkielman. Havaittu n. puolen asteen ero oikaistujen arvojen ja projektin keräämien arvojen välillä saattaa selittyä pääosin TOB-korjauksella.

http://wattsupwiththat.com/2014/01/29/important-study-on-temperature-adjustments-homogenization-can-lead-to-a-significant-overestimate-of-rising-trends-of-surface-air-temperature/ (Linkki) Aineiston homogenisointi voinee tuottaa virheitäkin.

http://hockeyschtick.blogspot.fi/2013/12/more-nasa-giss-temperature-tampering.html (Linkki) Islannissakin on aineistoa oikaistu, onkohan mennyt väärin?

Advertisement

3 responses to “Aineiston peukalointi – selittääkö se lämpenemisen?

  1. Hmm, eikös 0.4 °F vastaa lämpötilaeroa 0.2222… °C? En millään muotoa hyväksy datan korjailemista teoriaan sopivaksi,mutta laskuvirhe on laskuvirhe…

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.