Merilämpötutkimus ja miten se uutisoitiin


Kuva 1. Huokoiseläimiä Balilta. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Huokoseläimiä Balilta. Lähde: Wikipedia

Vajaa vuosi sitten Sciencessä julkaistiin Tyynenmeren lämpösisältöhistoriaa selvittänyt tutkimus(Linkki). Tämä Yair Rosenthalin ja kumppaneiden tutkielma ”Pacific Ocean Heat Content During the Past 10,000 Years” saattaa vielä kohota ilmastopolitiikan muutostekijäksi. Sehän esimerkiksi viittaa epäsuorasti aika vahvasti siihen, ettei merien lämpösisältö ja merenpinnan korkeus ole kiinteässä suhteessa toisiinsa. Keskityn tässä kuitenkin etupäässä siihen, miten tuo tutkimus uutisoitiin. Käyttäen hakuterminä tutkielman otsikkoa saaneekin varsin hyvän kuvan valtavirran uutisoinnista asian tiimoilta.

Jos katsotaan, mitä tutkijat itse korostivat tiivistelmässään, niin se, että Tyynimeri oli pohjoisosistaan 2,1 ± 0,4°C ja eteläosista 1,5 ± 0,4°C lämpimämpi jääkauden jälkeisellä holoseenikaudella kuin kuluvalla vuosisadalla. Tämän lisäksi mainitaan sekin, että Tyynenmeren vedet olivat keskiajan lämpökaudella n. 0,65°C lämpimämpiä kuin viime vuosikymmenillä.

Edelleen Science-lehden päätoimittaja näkee merkittävänä tuloksena sen, että tutkimus viittaa holoseenin optimin, keskiajan lämpökauden että pienoisjääkauden olleen globaaleja tapahtumia.

Mitä sitten tutkimuksen uutisointiin tulee, niin siinä painotus näyttää useissa välineissä olleen muuttujan aikaderivaatassa eikä itse muuttujassa ja viitteet siitä, ettei nyt olisikaan niin kuumaa globaalisti kuin keskiajan lämpökaudella oli, on usein haudattu uutisessa hyvin piiloon. Esimerkiksi neutraalina uutisoijana pitämästäni Science Dailysta saa hakea tuota tutkimuksen päätulosta(Linkki), eikä siltikään sitä löydä. Eipä näitä kaikkia päätuloksia löydy Sceptical Sciencestäkän(Linkki), vaan sitähän tuskin kukaan pitääkään neutraalina lähteenä. SS:n kunniaksi on mainittava, että siinä sentään mainitaan lämpimämpi holoseeni ja kerrotaan jotain tutkimuksessa käytetystä välillisestä muuttujasta.  Kyseessä on kuolleiden merenpohjan huokoiseläinten kuoret, joista voitaneen päätellä niiden elinaikaiset lämpötilat. Eräs aiempi tutkimus vuodelta 2006 on käyttänyt samantapaista määritystä(Linkki) ja saanut samoin keskiajan lämpökauden lämpimämmäksi ajanjaksoksi nykyaikaan verrattuna.

Viitatun Yair Rosenthalin ja kumppaneiden tutkimuksen eräs löytö todellakin oli se, että muutosnopeus on nyt suurempi kuin aiemmin. Tämän havainnon tarkkuus vain on useistakin syistä heikompi kuin lämpötilahavainnon tarkkuus. Esimerkiksi M. Mann on kritiikissään sanonut, että sedimentit antavat epätarkempia tuloksia nykyaikaa koskien(Linkki).

Ikäänkuin pisteenä i:n päälle WUWT-blogi uutisoi tutkimuksen sen päätulosten mukaisesti(Linkki).

Mitä tästä opimme? Ensiksikin sen, että tutkimus ja sen uutisointi voivat olla aika paljonkin eri asioita. Jopa tutkimuksen tekijät saattavat haastatteluissaan korostaa jotain sellaista, mitä tutkimuksen tarkastajat eivät ole voineet tarkastaa, koska sitä ei ole tutkielmassa mainittu. Toisekseen sen, että jos kiistanalaisella aihealueella lukee eri näkökantojen tulkintoja, on mahdollisuus saada tarkempi kuva asiasta. Itse tutkimushan on tässäkin tapauksessa ollut maksumuurin takana, joten siihen ei niinkään helposti pääse käsiksi(LinkkiPDF). Kolmanneksi ehkä voisi epäillä vallitsevan paradigman ohjaavan uutisointia, tässä ihmisperäistä ilmastonmuutosta korostavalla tavalla.

Linkkejä

http://www.carbonbrief.org/blog/2013/10/10,000-year-record-shows-pacific-depths-warming-fast/(Linkki) Blogi, jossa myös kuva Hyalinea balthicasta.

http://environmentcounts.org/article200 (Linkki) Neutraali uutisointi runsain kuvin.

http://hockeyschtick.blogspot.fi/2013/10/new-paper-finds-pacific-ocean-has-been.html (Linkki)  Blogi, jossa on huomioitu myös tutkimuksen vinoa uutisointia.

http://judithcurry.com/2013/11/01/pacific-ocean-heat-content-for-the-past-10000-years/(Linkki) Professori Curryn blogi, joka on kirjoitettu pääosin tutkimuksesta käydyn keskustelun pohjalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.