BP, Pielke Jr. ja energian kulutus


Kuva 1.

Kuva 1.

WUWT-blogista sattui silmiini graafinen esitys(Linkki), josta äkkipäätä ajattelin, että uusituvien energialähteiden osuus on pysynyt vakiona jo pitempään. Tämä taas oli mielestäni ekovihreiden informanttien antamien toiveikkaiden julistusten kanssa pahassa ristiriidassa. Grafiikan laatijan, professori Pielke Jr.:n blogiartikkelista en löytänyt hakemaani selitystä(Linkki), vaan kommenteissa nimimerkki ParmaJoe viittasi ydinenergiaan. Tämä auttoi asioiden loksahdusta ehkä jopa ihan oikeaan.  Kyse on siis muusta kuin fossiilisesta energiasta. Kuvassa 1 on näiden energiamuotojen osuudet aikasarjana. Toisaalta kun kyse on suhteellisista osuuksista, absoluuttiset määrät voivat vielä valaista lisää asiaa, siksi kuva 2.

Ja uskoakseni kattava kuva asiasta on sitten se, että vesivoiman tuotanto on kasvanut viime vuosikymmeninäkin vielä hieman nopeammin kuin voimakkaasti kasvava kokonaisenergiankulutus. Pielke Jr.:n tolppien nousukausi osuu melkolailla yksiin ydinenergian lisääntymisen kanssa.  Nykyinen tasanne taas selittyy pitkälti sillä, että ydinenergian ja uusiutuivien tuotantojen muutokset kumoavat toistensa vaikutukset suhteellisessa tarkastelussa. Ydinenergian tuotanto on absoluuttisesti jopa hieman laskenut huipustaan vuodelta 2006, sen jäädessä osuutensa puolesta pahastikin jälkeen kokonaiskehityksestä tällä vuosituhannella. Tosin vuodesta 2012 vuoteen 2013 tuotannossa oli pientä kasvua . Ehkä siinä on käynnistetty jokin Fukushiman vuoksi alas ajatettu voimala? Kiinan ja muiden mahdollisten ydinvoimarenesanssimaiden vaikutus ei kaiketi vielä näy.

Entä sitten? Erilaisia asioita painottamalla saa myös erilaisia kuvaajia. Professori Pielke Jr. halusi ilmeisestikin painottaa sitä monen mielestä harmittavaa asiaa, että fossiilinen energiantuotanto on säilyttänyt hyvin osuutensa ja absoluuttisesti kasvanut eniten. Ja tämä taas johtaa siihen päätelmään, ettei meistä moni, jos kukaan, tule näkemään maailmaa, jossa fossiilittomien energialähteiden osuus on yli 90% luokassa, jota Pielke Jr. pitää hiilipäästöjen rajoituksen välttämättömänä tavoitteena.

Itseäni taas kiinnosti alkuperäisen väärinkäsitykseni vuoksi uusiutuviksi laskettujen energialähteiden osuus. Ja sehän on reippaassa kasvussa, mutta vielä prosenttitasolla.  Tähän saattaa liittyä pieni virhe siitä johtuen, että kolmen kiven tulisijat eivät ole mukana laskelmissa. Siksi lisäsin sanan ”kaupallinen” noihin kuvaajiini. Uusituvista energialähteistä osa on sinänsä kelvottomia antamaan taattua ja tasaista virtaa ympäri vuoden tai edes ympäri vuorokauden, joten niiden osuuden mahdollinen kasvu aiheuttaisi lopulta tarpeen rakentaa erilaisia energiavarastoja. Se arvatenkin työllistäisi, vaan tulisi myös hintoihinsa.

Linkki lähteille

http://www.bp.com/en/global/corporate/about-bp/energy-economics/statistical-review-of-world-energy.html  (Linkki) BP:n verkkosivu, jolla linkit PDF-esitykseen ja XLSX-taulukkoon, josta itse kaivoin käyttämäni aineiston.

 

Kuva 2

Kuva 2

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.