Mitä Bonnissa tapahtui?


Kuva 1. Bonn panoraamassa. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Bonn panoraamassa. Lähde: Wikipedia

Mitä Bonnissa päätettiin YK:n ilmastoneuvotteluissa? Suomalaiset tiedostusvälineet milteipä vaikenevat, vaikka Ympäristöministeriö sentään raportoi lyhyesti(Linkki).

Reuters taas raportoi hiilipäästökaupan vaikeuksista(Linkki). Uutisen eräs kiintoisa yksityiskohta on päästörajoitustoimien takia uhrattu rahamäärä, 400 miljardia dollaria. Miten paljon sillä olisikaan saatu torjuttua köyhyyttä maailmasta vaikkapa mikrolainoina?

Deutsche Wellen raportissa ympäristöhaittajärjestö Greenpeace saa paljon palstatilaa(Linkki). Tämä tuskin tekee uutisoinnista puolueetonta. Toinen havainto tästä raportista on se, että Etelänapamantereen mannerjään sulaminen (tai liukuminen mereen) on saanut tuoreista tutkimuksista huolille uutta tuulta. Samalla on jätetty vulkaanisen vaikutuksen merkitys huomiotta tai ainakaan DW:n raportissa ei mainita mitään vulkanismin hillinnästä Etelämantereella. Mitään näyttöä ei ole, että kyse olisi tilaustutkimuksesta, mutta ainakin julkistusajoitus on osunut melko kohdilleen, kun korjaava informaatio ei ole vaikuttamassa.

Green Climate Fund eli Vihreä ilmastorahasto kaipaa ainakin kymmentä miljardia dollaria seuraavaan kokoukseen mennessä, joka on ilmeisestikin Limassa tämän vuoden joulukuussa.

Bonnin neuvotteluissa ei siis kaiketi saavutettu mitään sellaista, mistä suomeksi olisi kannattanut uutisoida suurelle yleisölle. Ekofokus on uutisoinnin hoitanut sinänsä kunniakkaasti(Linkki), mutta ei kait sitä voi minään massamediana pitää?

Mitään luvassa olevaa korjausta en uutisoinnissa havainnut siihen, että päästöt mitataan alue- tai maakohtaisesta pelkästään tuotannosta eikä ollenkaan energiasektorin ulkopuolisesta kulutuksesta. Tämä mittaustapahan on lisäämässä globaaleja hiilidioksidipäästöjä eikä vähentämässä niitä, koska tuotantoa siirtyy vapaan saastutuksen vyöhykkeille nopeutetusti. Siis vähemmän energiatehokkaisiin tehtaisiin kuin EU:n alueeltakin suljetut olivat.

Reinin rantaa Bonnissa. Lähde: Wikipedia

Reinin rantaa Bonnissa. Lähde: Wikipedia

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.