Metsät sitovat yhä enemmän hiiltä


Kuva 1. Appalakkien kohisten kasvavaa metsää. Lähde: Wikipedia/Valerius Tygart

Kuva 1. Appalakkien kiihtyvästi kasvavaa metsää. Lähde: Wikipedia/Valerius Tygart

Uusi tutkimus osoittaa(Linkki), että leudon alueen metsät sitovat yhteyttämällä reippaasti enemmän hiiltä kuin hengittäminen vapauttaa ilmaston lämmetessä. Päinvastaisiakin tuloksia on toisissa tutkimuksissa toisilta alueilta saatu, mutta niissä saattaa olla kyse myös lyhytaikaisesta sopeutumisvaiheesta maaperässä. Tässä Trevor F. Keenanin ja kumppaneiden tutkimuksessa seuranta-aika oli yli 10 vuotta. Asiasta uutisoi Science Daily(Linkki).

Lainaus tutkimuksen tiivistelmästä:

Our analysis of the temperature–phenology–carbon coupling suggests a current and possible future enhancement of forest carbon uptake due to changes in phenology. This constitutes a negative feedback to climate change, and is serving to slow the rate of warming.

Suomeksi: Analyysimme lämpötila-fenologia-hiili-kytkennästä viittaa siihen, että nykyinen ja mahdollisesti tuleva metsän hiilen sidonnan lisäys johtuu fenologian muutoksista. Tämä muodostaa negatiivisen palautteen ilmastonmuutokselle ja auttaa hidastamaan lämpenemisnopeutta.

Fenologiahan tarkoittaa vuodenaikavaihtelua ja tässä erityisesti sitä, että varhaisemmat keväät ja myöhäisemmät syksyt ovat lisänneet kasvukautta ja yhteyttämistä.

Mikä on mielestäni olennaista niin se, että maallikkopiireissä hyvinkin itsestään selvinä pidettyjä hillitseviä takaisinkytkentöjä ovat myös tutkijat uskaltautuneet julkaisemaan. Ilmastopelottelussahan nämä ovat vähäteltyjä seikkoja ja tuollainen vähättelyasenne on voinut vaikuttaa tutkimusaiheiden valintaankin kokonaiskuvaa vinouttavasti. Ilmastopolitiikka on siten helposti perustunut liikaa pelottelun eikä tasapuolisen tutkimuksen tuloksiin.

Tutkimuksen tekijät tuovat esille huolensa siitä, ettei metsä kasva rajattomasti. Tätä pelkoa voinee vähentää siten, että metsien biomassaa käytetään lisääntyvästi, kun metsien lisäkasvu tekee tuotannon lisäyksetkin taloudellisesti kannattaviksi. Tämä vastaa sitten jo lähes rajatonta metsän kasvua.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.