Termodynamiikka vähän pettää ilmastomalleissa


Kuva 1. Lähde: vortexengine.ca ja Peixoto and Oort, Physics of Climate, American Institute of Physics, 1992

Kuva 1. Lähde: vortexengine.ca ja Peixoto and Oort, Physics of Climate, American Institute of Physics, 1992

Nimimerkki Sähköteurastaja oli linkittänyt Suomi24:n Ilmastonmuutos-palstalla blogiin, jossa väitetään ilmastomallien rikkovan luonnonlakeja(Linkki). Kun kyseinen THE HOCKEY SCHTICK -sivusto ei ollut edes vaivautunut linkittämään tutkimusartikkelin tiivistelmään(Linkki), niin alkuunsa epäilytti, että olisiko tässä jokin väärinkäsitys tai liioittelu. Vaan ei ollut ainakaan siltä osin, että todellakin osa ilmastomalleista on toiminut vastoin termodynamiikan 2. pääsääntöä.

Se, ettei virtuaalimaailman tarvitse noudattaa fysiikan lakeja, on varsin helppo ymmärtää ajatuskokeella. Mikään tietotekniikassa ei este tekemästä vaikkapa sellaista peliä, missä kivet lentävät avaruuteen negatiivisen painovoiman avulla. Ilmastomallit ovat nekin virtuaalimaailmaa, joskin niissä on tavoitteena mallintaa fysikaalista todellisuutta.

Edellä viitatun Gassmannin ja Herzogin tutkimuksen tiivistelmä antaa kuitenkin ymmärtää, että virhe olisi malleissa korjattu toisella virheellä, joten tämä saattaa enemmänkin olla vain nolo moka kuin pääselitys mallien heikkoon ennustekykyyn. Lisäksi tätä mokaa ei esiinny kaikissa malleissa, mutta kun tapana on esittää tulos eri malliajojen yhdistelmänä, niin mahdollinen virhe esiintyisi laimentuneena niissäkin.

Tässä vaiheessa en pysty varmistamaan, etteikö vanhempiin ilmastomalleihin olisi hiipinyt eräs toinen virhe, josta kuva 1 kertoo.  Peixoton ja Oortin teos Physics of Climate vaikuttaa olevan varsin arvovaltainen opus ilmastotieteessä ja siinä olevat virheet voisi hyvinkin esiintyä myös ilmastomalleissa. Vortexengine.ca-sivusto ei sinänsä liene mikään tieteen viimeinen sana, mutta heidän sivullaan on esitetty(Linkki) myös Kleidonin ja Lorenzin tuoreempi arvio vuodelta 2004, jossa latentin lämmön entropian tuotto on vain n. kymmenesosa Peixoton esittämästä.

Jäädäänpä odottelemaan selvityksiä mahdollisista ilmastomallien korjaustarpeista. On huomattava, että tulokset korjauksista nähdään vasta n. 30 vuoden päästä, koska tämä aika tarvittaneen säävaihteluiden tasoittumiseen.

Advertisement

One response to “Termodynamiikka vähän pettää ilmastomalleissa

  1. Missä kohdin pettää vähän? Kun meillä ilmatieteenlaitoksenkin mukaan kadonnut lämpö on ”karannut meriin”, niin luonnonlakeja voidaan mitä ilmeisemmin rikkoa miten vaan ja esittää asia vielä julkisesti veromaksajien rahoilla?
    Mielenkiinnolla odotan (edelleen) ikiliikkujaa ja absoluuttisen nollapisteen saavuttamista, ellei peräti sen alittamista!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.