EU-vaalit ja tuleva ilmasto


Kuva 1. YLEn ilmastokysymykset vaalikoneessa ja perusvastaukset

Kuva 1. YLEn ilmastokysymykset vaalikoneessa ja perusvastaukset.

Mitenkäpä juuri käydyt EU-vaalit vaikuttavat tulevaan ilmastoon?  Tätä harva miettii, mutta jos ilmastonvakionti otettaisiin tosissaan, niin silloin tämä olisi monenkin mielessä. Ennen vaaleja YLE kustansi meidän varoillamme meille vaalikoneen, jossa oli kuvan 1 mukaiset ilmastokysymykset 9 ja 10. Säädin valitsimet siten, että vastaukset olisivat tämän päivän suomalaisia ja eurooppalaisia ihmisiä eniten suojelevia. Onhan työttömyys työttömyyttä, vaikka työpaikka olisi siirretty ilmaston vakionnin nimissä vapaan saastutuksen vyöhykkeelle (nro 9). Sähkön ja polttoaineiden hinnan korostus (nro 10) koskee sitten edellisessä vaiheessa työttömäksi jäänyttä tai muutoin köyhää ihmistä kovemmin kuin muita. Näillä asetuksilla tulee samoin vastanneiden samanmielisisyysprosentiksi 100. Kääntäen, jos luovutaan tästä ihmisen työpaikkojen ja kustannusten varjelusta ja pyritäänkin suojelemaan vain ilmastoa, prosentti on 0. Kuvassa 1 oikealla on esimerkkejä molemmista ehdokasryhmistä.

Ennen vaaleja Mikko Mäkinen tutkaili laajemminkin suomalaisehdokkaiden vastauksia(Linkki). Yritän tässä löytää toista näkökulmaa osin samaan asiaan ja tarkastella tilannetta myös ilmakehän laajuisesti.

Kuvassa 2 näkyvät uudet EU-parlamentaarikkomme. Asettelu on pääosin suurimmasta puolueesta pienimpään vasemmalta oikealle ja edellä kuvattu ihmismyönteisyys alaspäin väheten tai ilmastopainotteisuus kasvaen. Oikean reunan pienpuolueet ovat järjestetty alenevan prosentin mukaan samaan sarakkeeseen. Lämpimät onnitteluni kaikille valituille.

Keskiarvoksi sain tässä mittarina käytetylle prosentille karkeasti 50.

Toinen tärkeä lukema arvion tekemiseen on Kioton ilmastopöytäkirjan arvioitu teho(Linkki), vähintään 0,02°C /50 v, eli 0,0004°C vuotta kohti. Edelleen voinemme karkeasti arvioida, että EU-alueen vaikutus on 10% koko maapallosta, vaikkei pinta-ala olekaan kuin alle 1% pallosta. Onhan EU:n asukasmäärä sentään useita prosentteja koko planeetan ihmismäärästä. Olemme nyt sitten puhumassa 0,00004°C vuosivaikutuksesta ilmastoon. Edelleen Suomen osuus EU:sta on asukasmäärältään 1% tasolla, mutta pinta-alaltaan 10%, joten valitaan tässä kompromissiksi 5%, jolloin saamme 0,000002°C vaikutuksen vuodessa. Jos tämä koko vaikutus olisi seuraavan 5 vuoden ajan näiden parlamentaarikkojemme varassa, niin 50% ”teholla” laskettuna he saisivat aikaan 0,000005°C pintalämpötilan aleneman vaalikautensa aikana. Se on kuulkaa viiden miljoonasosa asteen vaikutus.

Jos huomioidaan koko EU-parlamentti, arvion tekeminen vaikeutuu. Ensikään meillä ei ole tiedossa, mitä valitut parlamentaarikot olisivat vastanneet YLEn kyselyyn. Toisaalta esim. Britannian UKIP vaikuttaa olevan melko yleiskriittinen puolue(Linkki), ei siis pelkästään EU- ja maahanmuuttokriittinen, vaan myös ilmastonlämpenemiskriittinen. Britanniassahan on tuotannosta lasketut hiilipäästöt vähentyneet vihreämmän politiikan seurauksena. UKIP ilmeisesti vastustaa tätäkin, jolloin seurauksena voisi olla tuotannon siirtyminen osittain takaisin Britanniaan, josta edelleen voisi olla seurauksena kulutuksesta laskettujen päästöjen vähenmeinen Britanniassa, kun oletettavasti tuotanto Britanniassa olisi tehokkaampaa kuin vapaan saastutuksen vyöhykkeillä nyt on. Sieltähän britit ne tuotteensa nyt kulutukseensa ostavat.

Mainitsinkin joulukuun 27. päivän kirjoituksessani vuonna 2013 siitä, että Britanniassa kulutuksesta lasketut päästöt ovat lisääntyneet(Linkki), mikä ilmeisesti on eurooppalainen yleissuuntauskin. Tämä siis vaikeuttaa koko parlamentin toiminnan ilmastovaikutuksen arviointia, koska vihreän politiikan vastustaminen UKIPin tapaan saattaakin alentaa globaaleja hiilipäästöjä, millä voi edelleen olla vähäinen alentava vaikutus pintalämpötiloihin.

Voinemme kuitenkin melko huolettomasti veikata, että seuraavan 5 vuoden aikana ilmasto muuttuu lähes kokonaan EU:n parlamentista riippumatta, vaikka emme kykenekään arvioimaan, kumpaan suuntaan se parlamentin vähäinen vaikutus voisi olla.

YLEVaalikuvaKooste

Kuva 2. Suomen uudet europarlamentaarikot puolueittain ryhmiteltynä. Samanmielisyysprosentti näkyy vihreällä. Kuvamateriaali: YLE, veronmaksajan käyttöoikeus.

 

 

2 responses to “EU-vaalit ja tuleva ilmasto

  1. En olisi valmis lyömään senttiäkään vetoa ”EU-ilmastohevosen” puolesta, että se millään ravillaan pystyisi estämään tätä luonnollisesti muuttuvaa ilmastoa. Tosin, jo aikaansaaduilla päätöksillä on EU lyönyt puolestamme erittäin suuren summan noiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

    Tykkää

    • Kun mittaus tehdään ilmeisen väärästä muuttujasta (tuotannon hiilipäästöistä, eikä kulutuksen) vihreä EU-politiikka lisää globaaleja hiilipäästöjä. Mitä se vaikuttaa ilmastoon, on siis helposti lämmittävää, jos ei ehkä paljoa. Kannattaako siitä sitten maksaa?

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.