Väärä aihevalinta blogissani?


GoogleTrendsKaikkijaUSA

Kuva 1. Kahden eri hakutermin suosio kaikkialla (vasemmalla) ja USA:ssa (oikealla). Lähde: Google Trends.

Princetonin yliopisto on tutkinut Googlen hakutermien yleisyydestä ilmastonmuutoksen asenneilmapiiriä vuosien saatossa, Science Daily uutisoi(Linkki). Uutisen perusteella voi ihmetellä sitäkin, miten paljon tutkijat saavat esille noinkin vähistä eväistä. Toinen ihmettelyn aiheeni on sitten se, että saan käytetyillä hakutermeillä Google Trends -palvelusta jopa keskinäisen suosion eri päin kuin tutkijat, kuten kuvasta 1 voi todeta, jos vertaa kuvaani linkitetyn uutisen laajennettuun kuvatekstiin. Muita, pienempiä, eroja on, vaan se on yhteistä, että huippuvuosi on 2007.  Nyt ilmastoblogin pitäminen on jo menneen talven lumia?

Vertailuksi hain myös suomenkielisillä sanoilla. Tulos oli yhtä masentava, kuten kuvista 2 ja 3 näkyy. Ilmastonmuutokseen liittyvä kiinnostus (tai ainakin haut) on ollut täälläkin huipussaan vuonna 2007. Sensijaan ilmastoa on haettu tasaisehkosti vähemmän aina vuodesta 2004 alkaen.

Vaikka olenkin ruohonjuuritason poliittinen toimija nykyään, olen tässä blogissa pyrkinyt pitämään puoluepolitiikan varsin vähäisenä. Tämä ”tutkimukseni” kuitenkin vaatii poliittisen selityksen käyttämistä. Ja onhan ne EU-vaalitkin just tulossa. Niin ehkä eräs selitys on, että uusia ilmastointoilijoita ja viherpiipertäjiä ei ole Suomeenkaan siunaantunut entiseen tahtiin. Vanhan suolistokaasut löytävät omat mielisivunsa ilman netin hakuohjelmiakin, joten tuollaiset hakutermeihin perustuvat mittarit näyttävät laskusuuntaa suhteellisen vakaassakin tilanteessa. Ja onhan se vihreiden suosiokin laskusuuntaista, toivottavasti jatkossakin.

Että olipa ilmasto nyt sitten suosittu tai vähemmän suosittu aihe, niin siitä tässä blogissa jatkossakin kirjoittelen. Joku näyttää vielä lukevankin näitä, mikä lämmittää vanhan mieltä.

 

Kuva 2. Haut suomalaisilla sanoilla. Lähde: Google Trends.

Kuva 2. Haut suomalaisilla sanoilla. Lähde: Google Trends.

 

Kuva 3. Lähde: Google Trends.

Kuva 3. Ilmaston kiinnostavuus on laskenut pitkään Suomessa. Lähde: Google Trends.

 

 

Advertisement

2 responses to “Väärä aihevalinta blogissani?

 1. Eiköhän nuo haut lähde taas nousuun kun lukee tämän päivän uutisia. Ainakin Ylen mukaan maapallon lämpötila oli huhtikuussa ennätystasolla (pohjoinen pallonpuolisko). Vertailukelpoisia mittauksia uutisen mukaan on tehty vuodesta 1880 lähtien! Oletettavasti maapallon pohjoinen puolisko on ollut jo tuolloin katettu tarvittavilla mittavälineillä? Tuon 1800 -luvun lopun satelliitin olisin utelias näkemään;)

  Tykkää

  • Ainakaan EU-vaaleissa ilmastopolitiikka ei ole kohonnut kärkiteemaksi, vaikka iso osa siitä tulee EU:sta Suomeen. Näin kertoivat ”teltoilla”.

   Harvempaahan se mittausverkko on ollut 1880-luvulla. Tiedä sitten, moniko mittausasema on pysynyt samanlaisessa ympäristössä samassa paikassa koko ajanjakson. Siis ettei ole jäänyt ajan kanssa asfalttiviidakkoon tai siirretty laaksosta harjanteelle tms. Tästä voisi tulla isompikin virhe kuin pelkästään siitä mittauspisteiden harvuudesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.