Joulun lasta odotellaan kesäksi


Kuva 1.

Kuva 1.

Nyt ennustellaan(Linkki), että Enso-ilmiöistä keskimäärin lämpimämpi, El Niño(Linkki), olisi puhkeamassa jo kesällä. Kuvasta 1 nähdään, että yleensä ne vuodet, jolloin El Niño esiintyy, ovat maailmanlaajuisesti keskimäärin lämpimämpi kuin viereiset vuodet ja käänteisen ENSO-ilmiön, La Niña, aikaan asiat ovat päinvastoin. El Niñon perinteinen alkamisajankohta on sattunut sen verran joulun lähelle, että ilmiön nimitys viittaa Jeesukseen.

BBC:n tiedeuutisten nettisivulla on artikkeli siitä(Linkki), miten tuoreen tutkimuksen mukaan El Niño voi vähentää viljasatoja joitakin prosentteja maailmanlaajuisesti ja lisätä soijasatoa vähäisesti. Ei mitään isompaa katastrofia tuossa suhteessa, mutta vaikka ilmiö on ”vain” Tyynenmeren alueella, sen vaikutus on kuitenkin maailmanlaajuinen.

Ilmastotieteilijöille El Niño saattaisi olla sikäli tervetullut, että sillä olisi kohtalaiset mahdollisuudet lopettaa ilmaston lämpötilanousun yli 15-vuotinen pysyähtyneisyys.  Kohoavat ilman lämpötilathan sitten antaisivat ryhtiä ilmastotieteilijöille sanoa, että tätähän me ennustimmekin. Pahin mahdollinen vaihtoehto lienee sitten se, että El Niño iskee, vaan vuodesta 2014 tuleekin edellisiä viileämpi. Vuonna 1992 näyttäisi viimeksi käyneen niin, että El Niño -vuosi oli maailmanlaajuisesti lähivuosiaan viileämpi, ettei sekään mikään maankaatoihme olisi.

ENSOn mekanismi on jossain määrin selvitetty(Linkki). Ilmaston lämpiämisen uskotaan vahvistavan El Ninoa, joskin päinvastainenkin syy-seuraus-suhde olisi mahdollinen: yksittäinen El Nino lämmittää ilmakehää ja ilmiön aiempaa tiheämpi toistuminen lämmittää ilmastoa, kun La Niñat esiintyvät aiempaan tahtiin, eivätkä näin tasaa syntynyttä lämpötilapoikkeamaa. Tämä ei toki voi jatkua loputtomiin, mutta meren suunnattomat lämpövarastot verrattuina  ilmakehään sallisivat tuollaisenkin energiavirtauksen useiden ENSO-jaksojen ajan.

Atlantin hurrikaaneille ennustellaan hiljentymistä El Niño -vaiheen aikana. Sitähän tosin tapahtui jo viime hurrikaanikaudella, vaikkei El Niñoa näkynyt missään. Palaan omaan ”vetooni” asian tiimoilta, kunhan hurrikaanikausi virallisesti alkaa.

Vuosi 2012 oli edellinen vuosi(Linkki), kun ennustelijatietelijät epäonnistuivat El Niñon alkamisen suhteen. Tässä välissä tuskin ennustelijoita on suuremmin vaihdettu, ettei osuvuudellekaan nytkään taida aiempaa suurempaa takuuta olla. Katastrofia tuskin on meille tulossa, kävi niin tai näin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s