Mikä Etelämantereen jäätikköä vaivaa?


Kuva 1. GPS- ja gravitaatiomittauksien yhdistelmästä saatuja tuloksia ja erilaisia mallinnuksia Antarktiksen niemimaalta. Ks. tekstistä tarkempia selityksiä. Lähde: http://www.sciencedirect.com & Grace A. Nield

Kuva 1. GPS- ja gravitaatiomittauksien yhdistelmästä saatuja tuloksia ja erilaisia mallinnuksia Antarktiksen niemimaalta. Ks. tekstistä tarkempia selityksiä. Lähde: http://www.sciencedirect.com & Grace A. Nield

Brittiläinen sensaatiohakuinen lehti, Daily Mail, kyselee nettiversionsa tiedeosiossa, että onko maapallo laajentumassa ilmastonmuutoksen seurauksena(Linkki). Yleinen laajeneminen on lehden oma ”täky” uutisointiin aivan arvovaltaiselta vaikuttavassa julkaisussa ilmestyneestä artikkelista(Linkki).  Tutkimuksessa on pyritty löytämään geologista mallia, joka sopisi gGPS-mittauksista pääteltyyn Antarktiksen niemimaan kallioperän nopeaan kohoamiseen, kuvan 1 harmaat pisteet. Kuvassa 1 vihreällä merkitty käyrä on saatu elastisella mallilla olettamalla viisinkertainen jään hävikki. Tulos on lähellä tutkimuksessa kehitettyä viskoelastista mallia. Punainen käyrä kuvaa elastista mallia jään hävikin ollessa mittausten mukainen, ts. elastinen malli ei riitä selittämään uudempia havaintoja. Kuvassa 2 näkyy tutkimuksen kohdealue ja arvioitu jään hävikki.

Kun en ole geologi, en ala varsinaisesti väittämään vastaankaan. Jotain epäilyjä voinee maallikkonakin esittää:

 1. Tutkimuksen mukaan vastareaktio jäätikön sulamiseen tulee litosfäärin alapuolelta, 400 km:n syvyydestä vaipasta asti. Alue on kuitenkin vulkaanista, joten lähempää löytyvää selitystäkin olisi ehkä voinut hakea. Vrt. geologi Parkkisen kommenttiin aiheen liepeiltä(Linkki).
 2. Käytetty menetelmä on uusi ja aikajänne sekä ilmastotieteellisesti että varsinkin geologisesti lyhyt.
 3. Kallioperän korkeus mitataan epäsuorasti jääkerroksen alta, jonka paksuuden muutoksen epävarmuus on yhden metrin luokkaa vuodessa. Tähän epävarmuuteen nähden senttimetrin tarkkuus vuodessa on aika kova saavutus.
 4. Toisaalla Etelämantereella on löydetty purkaantumisvalmis tulivuori jäätikön alta(Linkki). Vulkaaninen toiminta voi siirtää lämpöä jäätikköön ilman isoa purkaustakin. Tämä vaihtoehto siis vähentäisi ilmastotekijän merkitystä tässä tutkimuskohteessa, vaikka kallioperän kohoaminen olisikin saatu kohdilleen.

Esitelty tutkimukselle tutkimus lienee pikemminkin nuorten tutkijoiden pyrkimys läpimurtoon kuin vanhojen ja kokeiden tutkijoiden vakiotyö. Etelänavan alueelta on nyt tullut muitakin pelottavia jääuutisia(Linkki), joille jään odottelemaan geologien kritiikkiä.

 

Kuva 2. Lähde:

Kuva 2. Lähde: http://www.sciencedirect.com & Grace A. Nield

 

Advertisement

3 responses to “Mikä Etelämantereen jäätikköä vaivaa?

  • Juu, kun ilmastonmuutos saadaan ulottumaan 400 km:n syvyyteen, on vaikea keksiä enää mitään ilmastonmuutokselta varjeltunutta asiaa.
   Etelämantereella sulaa jäätä äärimmäisen vähän, jos ollenkaan. Jään hävikki on pääosin valumista mereen. Tämä tuskin kiihtyy altapäin mantereisella alueella ainakaan niin, että se alaosa lämpeäisi ilmaston vaikutuksesta. Vulkaaninen vaikutus taas lämmittäisi juuri sitä alakerrosta.

   Tykkää

 1. Ilmastonmuutos käräytti AP:lla monia jäähyllyjä mikä aiheutti niiden takana olevissa jäätiköissä massanmenetystä. Nyt maa kuitenkin kohoaa nopeammin kuin mitä menetetty massa normaalisti selittää.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.